Oruc Reis: Μετακινήθηκε προς τα πίσω το ερευνητικό- Έδεσε στο λιμάνι της Αττάλειας
- 28/07/2020, 10:17
- SHARE
Πίσω προς το λιμάνι της Αττάλειας κινήθηκε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, διαψεύδοντας τα τουρκικά ΜΜΕ τα οποία χτες, Δευτέρα, έκαναν λόγο για κινητικότητα, προδικάζοντας ότι ετοιμάζεται να βγει στο πέλαγος για σεισμικές έρευνες.
Όπως έγραφε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA, «σήμερα το πρωί, υπήρξε κινητικότητα στο πλοίο Oruc Reis, που είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια. Το πλοίο, στο οποίο ξεφορτώθηκε με τη βοήθεια γερανού κάποιο φορτίο, αναμένεται να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο».
Η τουρκική NAVTEX, η οποία έχει δεσμεύσει την θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες, βρίσκεται σε ισχύ μέχρι και τις 2 Αυγούστου. Μέχρι τότε οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα, παρά την «αποκλιμάκωση» στο Αιγαίο.
Ευρωπαϊκός κορσές
Την ίδια στιγμή, η ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο έχει κινητοποιήσει πολλούς διεθνείς παίκτες. Η Γερμανία, η οποία αυτό το εξάμηνο προεδρεύει στην ΕΕ, συνεχίζει να προωθεί τη διμερή ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση, προειδοποιώντας τον Ερντογάν ότι αν πραγματοποιήσει τις απειλές του η Αθήνα είναι έτοιμη να απαντήσει. Γαλλία, ΗΠΑ και Βρυξέλλες, όμως, έχουν μπει επίσης στο παιχνίδι.
Παρά το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, οι μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού στο Βόρειο Αιγαίο παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή.
Εξάλλου, η Τουρκία έχει εκδώσει νέα NAVTEX με την οποία δεσμεύεται μία μεγάλη θαλάσσια περιοχή για την πραγματοποίηση ασκήσεων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, στον κόλπο του Ξηρού.
Η συγκεκριμένη NAVTEX έχει ισχύ μέχρι και τις 29 του μήνα, με την περιοχή που έχει δεσμευθεί να αφορά κυρίως σε τουρκικά χωρικά ύδατα
Δένδιας: Η ένταση δεν έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί
Όπως τόνισε άλλωστε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όντως η Τουρκία οδεύει προς μία αποκλιμάκωση, χωρίς αυτό να σημαίνει ωστόσο, όπως σημείωσε, ότι η ένταση έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
«Βλέπουμε από την τουρκική πλευρά μια σταδιακή αποκλιμάκωση με την επιστροφή, όπως μας πληροφορεί το υπουργείο Άμυνας, των τουρκικών σκαφών στα λιμάνια και στους ναυστάθμους», τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλη αυτή η ένταση η οποία είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες ημέρες έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας στο Mega, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους και έχει δοθεί εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να προετοιμαστεί κατάλογος κυρώσεων.
Τι αναφέρει το δημοσίευμα του DHA
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων, «το Oruc Reis, το οποίο θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, προετοιμάζεται για τη νέα του θέση. Το Oruc Reis, το οποίο είχε προηγουμένως διεξάγει σεισμικές έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και τον Μαρμαρά, έπειτα άρχισε να δραστηριοποιείται στη Μεσόγειο. Το ερευνητικό πλοίο, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στην αποβάθρα έξω από το λιμάνι της Αττάλειας, αναμένεται να ξεκινήσει νέες σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Γερανός ξεφόρτωσε τις πρωινές ώρες σήμερα φορτίο στο πλοίο».
Όπως προσθέτει «55 άτομα απασχολούνται στο Oruc Reis. Το σεισμικό ερευνητικό σκάφος θα αναζητήσει πολύτιμα στοιχεία στον πυθμένα της θάλασσας, ειδικά στα νότια του Καστελόριζου στη Μεσόγειο, προκειμένου να συμβάλλει έπειτα στις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Οι Τούρκοι αποσύρουν πλοία
Την ίδια στιγμή, πληροφορίες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) αναφέρουν ότι από το βράδυ του Σαββάτου τα πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού έχουν αρχίσει να αποχωρούν, επιστρέφοντας στους ναυστάθμους.
Η κατάσταση αξιολογείται από τους επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που υποστηρίζουν ότι υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης, ωστόσο η ελληνική πλευρά παραμένει σε επαγρύπνηση, καθώς η NAVTEX είναι ακόμα σε ισχύ μέχρι την Κυριακή 2 Αυγούστου.
Από την πλευρά της, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah σε δημοσίευμά της ανέφερε την Κυριακή πως οι δραστηριότητες της Τουρκίας σε σχέση με την έρευνα και εξόρυξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων ενδέχεται να μεταφερθεί σε μη αμφισβητούμενες περιοχές.
Όπως σημειώνει, η προσωρινή ανάπαυλα και αποκλιμάκωση της έντασης «δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη». Αποδίδεται στις διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ. Ωστόσο δεν σταματά εκεί. Οι τούρκοι αξιωματούχοι επιχειρούν να… δώσουν χρόνο «ώστε να αντιληφθεί πώς έχουν τα πράγματα» η κ. Μέρκελ.
Η εν λόγω πρόταση θεωρείται ως μήνυμα πως η Τουρκία, αφού έδειξε σε ένα βαθμό τι είναι ικανή να κάνει, δίνει τον χρόνο στην ΕΕ να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προωθώντας τις δικές της θέσεις.