«Όσο ο Σόιμπλε κινεί τα νήματα, το Grexit θα βρίσκεται στο τραπέζι»
- 01/03/2016, 13:58
- SHARE
Η ανάλυση του επικεφαλής των Financial Times Peter Spiegel στις Βρυξέλλες.
Μίκα Κοντορούση
«Τα μέτρα είναι σκληρά και επώδυνα. Δεν πρόκειται να φέρουν ανάπτυξη. Αλλά δυστυχώς, αποτελούν μονόδρομο, προκειμένου η Ελλάδα να βγει και πάλι στις αγορές». Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής Ευρώπης – Τουρκίας με επίκεντρο το καυτό θέμα του προσφυγικού, αλλά και τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, προκειμένου το κουαρτέτο να βγάλει εισιτήρια επιστροφής και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, το NEWS 247 συναντά τον Αμερικανό δημοσιογράφο και επικεφαλής του γραφείου των Financial Times στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ για μία συζήτηση εφ’ όλης της τρέχουσας πολιτικοοικονομκής ατζέντας.
«Το Grexit δεν έχει βγει ακόμη και σήμερα από το τραπέζι», θα σημειώσει ο δημοσιογράφος που ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν άναψε φωτιές στο διεθνές και ελληνικό πολιτικό σκηνικό με σειρά αποκαλυπτικών άρθρων και tweets στους Financial Times, ενώ δεν δίστασε να «αδειάσει» ακόμη και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ περί περικοπών των συντάξεων κατά το διάστημα η ευρωζώνη απειλούνταν να τιναχτεί στον αέρα.
Στον απόηχο του πρώτου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, το οποίο ολοκλήρωσε με επιτυχία τις εργασίες του στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και ανανέωσε το ραντεβού του για τις 2-5 Μαρτίου 2017, ο Πίτερ Σπίγκελ σχολιάζει το νέο Μνημόνιο, παίρνει θέση για το ποιοι κυβερνητικοί χειρισμοί οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδο, και «μεταφράζει» τη στάση Γερμανίας – Σόιμπλε, καθώς και την παρέμβαση ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι πρόκειται για μορφή τιμωρίας προς την ελληνική κοινωνία. Και ποτέ δεν ήμουν υπέρ της ανάπτυξης ή ανασυγκρότησης οικονομιών, μέσα από δέσμες μέτρων που εξοντώνουν κοινωνικές ομάδες. Ακόμη και το ΔΝΤ φαίνεται να αλλάζει σταδιακά γνώμη απέναντι στη συνταγή λιτότητας. Το ίδιο και η Γαλλία. Άλλωστε, δεν είναι μόνο ελληνικό το ζήτημα. Σε όποια χώρα εφαρμόστηκε η πολιτική λιτότητας, τα νούμερα των προϋπολογισμών μειώθηκαν. Και γενικά ο δείκτης ανάπτυξης στην Ευρώπη υποχώρησε, αμέσως μετά την έναρξη της κρίσης».
Διαβάστε τη συνέχεια της συνέντευξης στο news247.gr