Όταν η 17 Νοέμβρη προσπάθησε να δολοφονήσει τον Βαρδή Βαρδινογιάννη: Ο Σαραβάκος και οι διάλογοι με τον Κουφοντίνα
- 12/11/2024, 14:31
- SHARE
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, υπήρξε στόχος επίθεσης από τη 17 Νοέμβρη.
Ήταν Νοέμβριος του 1990, όταν πραγματοποιήθηκε επίθεση με τρεις ρουκέτες εις βάρος του. Οι ρουκέτες βρήκαν το αυτοκίνητο που επέβαινε στην πλατεία Διλβόη της Νέας Ερυθραίας. Ο 57χρονος τότε επιχειρηματίας σώθηκε λόγω της θωράκισης του οχήματός του, αλλά και της μη συντονισμένης πυροδότησης μιας βόμβας τοποθετημένης σε σταθμευμένο αυτοκίνητο.
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης εξήλθε από το Mercedes από την πόρτα του οδηγού, ενώ σε κατάσταση σοκ εξήλθαν οι άνδρες ασφαλείας του από το συνοδευτικό όχημα, κρατώντας τα πιστόλια τους. Ένας αιμορραγούσε στο λαιμό.
Δίπλα στα δύο Mercedes, τα υπολείμματα του Mitsubishi Galant, που -όπως αποδείχθηκε αργότερα- ήταν κλεμμένο λίγες βδομάδες πριν από το Γαλάτσι.
Επί τόπου έφτασαν δεκάδες περιπολικά και μοτοσικλέτες, αλλά οι δράστες είχαν εξαφανιστεί προς άγνωστη κατεύθυνση. Στο σημείο μετέβη ο αδερφός του Βαρδή, Γιώργος Βαρδινογιάννης, από την Εκάλη, περικυκλωμένος από τους άνδρες της συνοδείας του. Οδήγησε ο ίδιος, έφτασε στην πλατεία Διλβόη μαζί με τη σύζυγό του Αγάπη, άνοιξε την πόρτα του συνοδηγού και επιβίβασε το Βαρδή, τον οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν περιθάλψει οι περίοικοι της Νέας Ερυθραίας.
Στο χώρο μετέβησαν ο (τότε) Υπαρχηγός της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγος Κώστας Τασάκος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αστυνομίας Αττικής, Υποστράτηγος Σίμων Παπαδογεώργος, ο Διευθυντής της Κρατικής Ασφάλειας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης, Υποστράτηγος Χρηστός Μουτσώκος, Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, συνεργεία της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, πυροτεχνουργοί, λίγο αργότερα και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Βασιλειάδης.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, σε συνομιλία που είχε αμέσως μετά με τον στενό φίλο του Αντώνη Λιβάνη, τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου, φέρεται να είπε με παροιμιώδη ψυχραιμία: «Σούταρε πέναλτι ο Σαραβάκος και η μπάλα βρήκε στο δοκάρι».
Η παραδοχή του Ξηρού και η προκήρυξη της 17 Νοέμβρη
Δώδεκα χρόνια αργότερα, το 2002, ο Χριστόδουλος Ξηρός παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στην απόπειρα δολοφονίας του Βαρδινογιάννη.
Είχε πει τότε: «Συμμετείχα στην ενέργεια εκτόξευσης τριών ρουκετών κατά του Βαρδινογιάννη, στην Εκάλη. Μαζί μου ήταν ο αδελφός μου ο Σάββας, ο Λουκάς (σ.σ.: Κουφοντίνας) και πιθανόν ο “Χάρης” (σ.σ.: Ηρακλής Κωστάρης). […] Στη συγκεκριμένη περίπτωση το μπουτόν το πάτησε ή ο Σάββας ή ο Λουκάς».
Σημειώνεται πως, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης είχε κληθεί ως μάρτυρας στη δίκη της οργάνωσης, όπου κατέθεσε όσα έζησε, κάνοντας λόγο για πολιτικά κίνητρα που είχαν οι τρομοκράτες.
Λίγες ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας, η «17Ν» δημοσιοποίησε πολυσέλιδη προκήρυξη αναλαμβάνοντας την ευθύνη και εξηγώντας ότι απέτυχε λόγω του «θωρακισμένου θηρίου» που μετέφερε τον επιχειρηματία.
«Δυστυχώς επιβεβαιώνεται και πάλι ότι κακό σκυλί ψόφο δεν έχει. Στη σημερινή μας ενέργεια πυροδοτήσαμε με τηλεχειρισμό, τρεις εκτοξευτές μπαζούκας που βρίσκονταν μέσα σε αυτοκίνητο. Οι 3 ρουκέτες των 2,36 ιντσών έπληξαν τη θωρακισμένη Μερσεντές του μαφιόζου, γκάγκστερ Βαρδή Βαρδινογιάννη αλλά δυστυχώς δεν είχαν το αποτέλεσμα που αναμέναμε λόγω της πολύ ισχυρής θωράκισης της Μερσεντές. Οι ρουκέτες δεν έπληξαν κανένα τρίτο περαστικό, ακριβώς όπως το είχαμε προβλέψει. Άλλωστε η ενέργεια μας θα μπορούσε να είχε γίνει την περασμένη βδομάδα, αλλά ακυρώθηκε δύο φορές, γιατί τη μια συζητούσαν δίπλα οι φορτηγατζήδες και την άλλη υπήρχαν δύο περαστικοί δίπλα στο παγιδευμένο αυτοκίνητο, τη στιγμή ακριβώς που πέρασε ο Βαρδινογιάννης.
Παράλληλα πυροδοτήσαμε αμέσως μετά μια μικρή βόμβα που βρίσκονταν μέσα στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου και περιείχε αρκετά καπνογόνα για να δημιουργηθεί σύγχυση στους τρεις σωματοφύλακες του δεύτερου BMW που ακολουθούσε το Βαρδινογιάννη, πράγμα που πέτυχε απόλυτα.
Όσον αφορά τον οδηγό-σωματοφύλακα και το σωματοφύλακα που βρίσκονταν στη Μερσεντές του Βαρδινογιάννη τους είχαμε προειδοποιήσει. Στην πρόσφατη ενεργεία εμπρησμών στην Εκάλη γράφαμε: «προειδοποιούμε όλους όσους δουλεύοντας σαν ιδιωτικοί αστυνομικοί προστατεύουν τις περιουσίες — κτίρια, χρήματα — όλων αυτών των απατεώνων φοροκλεπτών και ληστών του λαού. Η δουλειά τους είναι όμοια μ’ αυτή των φυλάκων και προστατών του Κοσκωτά. Όσο είναι λοιπόν ακόμη καιρός ας αλλάξουν επάγγελμα βρίσκοντας μια πιο τίμια δουλειά.
Αλλιώς για οτιδήποτε τους συμβεί στο μέλλον, μόνοι υπεύθυνοι θα είναι οι ίδιοι και το βρώμικο επάγγελμα που έχουν διαλέξει».
Ο επεισοδιακός διάλογος του Βαρδή Βαρδινογιάννη με τον Δημήτρη Κουφοντίνα
Στη δίκη, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης χαρακτήρισε τις πράξεις της 17 Νοέμβρη «αίσχη» και ακολούθησε έντονος διάλογος με τον Δημήτρη Κουφοντίνα.
Δ. Κουφοντίνας: κ. Βαρδινογιάννη, αμέσως μετά την επίθεση είχατε δηλώσει ότι σούταρε πέναλτι ο Σαραβάκος και βρήκε το δοκάρι.
Β. Βαρδινογιάννης: Αυτό το είπα σ’ ένα φίλο μου, πού το ξέρετε εσείς;
Δ. Κουφοντίνας: Το ‘γραψαν οι εφημερίδες. Μ’ αυτή την έκφραση δείξατε καθαρά, ότι αποδέχεστε τους κανόνες του παιχνιδιού, το πέναλτι, το οποίο οι δημοσιογράφοι το χαρακτηρίζουν την εσχάτη των ποινών. Το παραδεχτήκατε, εσείς που είστε ένας από τους επιφανέστερους κεφαλαιοκράτες…
(Ο Βαρδινογιάννης με το ένα χέρι στη ζώνη και το άλλο στην τσέπη, έχει γυρίσει την πλάτη στο δικαστήριο, κοιτάζει προκλητικά τον Κουφοντίνα και κάτι λέει που δεν ακούγεται)
Δ. Κουφοντίνας: Εσείς που είστε ένας από τους επιφανέστερους καπιταλιστές της Ελλάδας….
(Γίνεται σαματάς. Ο Βαρδινογιάννης κάτι λέει στον Κουφοντίνα. Ξεχωρίζει μόνο το «να αφήσετε αυτά που ξέρετε». Η Κούρτοβικ διαμαρτύρεται, ο πρόεδρος χτυπάει το κουδούνι. Ο Βαρδινογιάννης λέει: «Αμα βγει έξω από δω, θα σας πω εγώ», αναφερόμενος στον Κουφοντίνα).
Δ. Κουφοντίνας: Θα κάνω την ερώτηση, απλά σας λέω ότι δικαίως εξερράγη η κ. συνήγορος, γιατί της είπε «σιγά το μούτρο» (!!!). Δείχνει πως σέβεται τους θεσμούς ο κύριος αυτός. (Ο Βαρδινογιάννης, στραμμένος προς τον Κουφοντίνα, κάτι λέει)… Τη δική σας Δικαιοσύνη, πού την ξέρετε τη δική μου δικαιοσύνη; Μ’ αυτή τη δήλωση αποδέχεται ως φυσικό, αυτός ο οποίος είναι ένας από τους επιφανέστερους κεφαλαιοκράτες της χώρας, να γίνει στόχος μιας αντικαπιταλιστικής επαναστατικής οργάνωσης.
Β. Βαρδινογιάννης: Εγώ έκανα ένα καλαμπούρι. Το είπα τηλεφωνικά σ’ ένα φίλο μου, τον Αντώνη το Λιβάνη. Ούτε παραδέχτηκα ποτέ ότι αυτοί οι κύριοι που δικάζονται τώρα εδώ πέρα είχαν το δικαίωμα να κάνουν αυτά που κάνανε, τα αίσχη. Γλίτωσα εγώ, δεν γλίτωσαν άλλοι.
Δ. Κουφοντίνας: Δηλώσατε και εδώ, δηλώσατε και στην πρώτη δίκη, ότι εγώ δύο χρόνια την ερεύνησα την υπόθεση, έφερα ξένους, αλλά δεν είχα κανένα αποτέλεσμα. Εψαχνα να τους βρω, δεν τους βρήκα. Ημουν άτυχος εγώ για να τους βρω και τυχεροί αυτοί που δεν τους βρήκα. Θα ήθελα να ρωτήσω πρώτα, ποιοι είναι αυτοί οι ξένοι ειδικοί; Ανήκουν σε κανένα ευαγές ίδρυμα, σε κανένα συνδικάτο.
Β. Βαρδινογιάννης: Δεν απαντώ σε τέτοιες ερωτήσεις εγώ.
Δ. Κουφοντίνας: Λέτε μετά ότι ήτανε τυχεροί που δεν τους βρήκα. Τι τύχη θα είχανε αν τους βρίσκατε; Μήπως θα είχαν την τύχη του νεαρού σοσιαλιστή κοινοτάρχη Γιάννη Κουτσάκη, που δολοφονήθηκε γκανγκστερικά;
Β. Βαρδινογιάννης: Δεν ξέρω τι σχέση έχει το ένα με το άλλο…
Πρόεδρος: Μην απαντάτε, άλλη ερώτηση.
Δ. Κουφοντίνας: Γνωρίζετε τον Γιώργο Αλιφραγκίδη και τον Νίκο Σταματιάδη;
Β. Βαρδινογιάννης: Εεε, δε θυμάμαι…
Δ. Κουφοντίνας: Δε μπορεί να μην το θυμάστε. Ηταν δυο από τους εργάτες, ο ένας μάλιστα ήταν πατέρας δυο ανήλικων παιδιών, που δολοφονήθηκαν στο γκαζάδικό σας, επειδή πιο πριν, για να γλιτώσετε λεφτά, δεν είχατε κάνει καθαρισμό . Δολοφονήσατε δύο εργάτες και άλλους έξι τους σακατέψατε…
Α. Λυκουρέζος: Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα… Του δίνει η πολιτεία το δικαίωμα να δημιουργεί εντυπώσεις μ’ αυτές τις ψευδείς..
Δ. Κουφοντίνας: Δεν είναι γεγονός ότι δολοφονήσανε δυο εργάτες, για να κερδίσουν πέντε ψωροδεκάρες;
(Ο πρόεδρος κάνει εσπευσμένα διάλειμμα και κλείνει τα μικρόφωνα).
Ιδιο σκηνικό και με την επανάληψη της διαδικασίας, που συνεχίστηκε με ερωτήσεις από την Γ. Κούρτοβικ. Η συνήγορος ρωτάει για την ιστορία των Καλών Λιμένων, για τη δολοφονία του Γιάννη Κουτσάκη, για τις σχέσεις των Βαρδινογιάννηδων με την εταιρία ΣΕΚΑ και τον εφοδιασμό του 6ου στόλου.
Ο πρόεδρος απαγορεύει το 90% των ερωτήσεων. Κάποιες φορές ο Βαρδινογιάννης αγνοεί την απαγόρευση και απαντά.
Γ. Κούρτοβικ: Πώς εσείς, ένας απόστρατος του Ναυτικού το 1967, βρεθήκατε το 1970 με μια τόσο μεγάλη εταιρία, όπως η Μότορ Οιλ και σε λίγα χρόνια με έναν κολοσσό; Με τι κεφάλαια φτιάχτηκε η Μότορ Οιλ;
Β. Βαρδινογιάννης: Ετσι καταστρέφετε τον τόπο.
Δ. Κουφοντίνας: Με αμερικάνικα κεφάλαια φτιάχτηκε.
Γ. Κούρτοβικ: Στην ιδοκτησία σας είναι το ΣΤΑΡ, η AVIN…
Β. Βαρδινογιάννης: Εφορία είσαι;
Γ. Κούρτοβικ: Δικαστήριο είμαι και παρακαλώ να μου μιλάτε στον πληθυντικό. Εδώ δεν είναι λιμάνι.
Β. Βαρδινογιάννης: Αν είστε εκπρόσωπος της 17Ν να μας πείτε γιατί δολοφόνησαν τόσο κόσμο.
Δ. Κουφοντίνας: Θα μας πείτε γιατί δολοφονήσατε δυο εργάτες;
Β. Βαρδινογιάννης: Κύριε πρόεδρε, κουράστηκα από τις ερωτήσεις.
Δ. Κουφοντίνας: Ο πρωθυπουργός μίλησε για πέντε νταβατζήδες. Πολλοί σας τοποθέτησαν σ’ αυτούς. Είστε ένας από τους πέντε νταβατζήδες;
Β. Βαρδινογιάννης: Οχι, είναι λάθος. Ωραία καλαμπούρια κάνουμε.
Δ. Κουφοντίνας: Ποιοι είναι οι πέντε νταβατζήδες;
Β. Βαρδινογιάννης: Πού να ξέρω ποιοι είναι; Εγώ πάντως δεν είμαι ένας απ’ αυτούς.
Ο πρόεδρος απαγορεύει συνεχώς τις ερωτήσεις, αρνείται την επιχειρηματολογία του Κουφοντίνα και των συνηγόρων υπεράσπισης, ότι διερευνούν τα πολιτικά κίνητρα της ενέργειας και όταν κάποια στιγμή η κουβέντα έρχεται στον ταξικό διαχωρισμό της κοινωνίας τον αρνείται, για να εισπράξει την απάντηση από τον Κουφοντίνα: «Η ύπαρξη τάξεων και η πάλη των τάξεων δεν είναι ανακάλυψη του Μαρξ. Το είχαν ανακαλύψει πριν ο Σμιθ, ο Ρικάρντο και άλλοι. Αν εσείς τώρα ανακαλύπτετε ότι δεν υπάρχουν τάξεις…».
Επίσης, ο Δ. Κουφοντίνας, αναφερόμενος στην απαγόρευση της πληθώρας των ερωτήσεων που αναφέρονταν στο έργο των μεγάλων ευεργετών της φαμίλιας Βαρδινογιάννη, έκανε την εξής δήλωση: «Η στάση του κ. προέδρου είναι χαρακτηριστική της στάσης της αστικής Δικαιοσύνης να κλείνει τα μάτια μπροστά στις δολοφονίες που λέγονται εργατικά ατυχήματα. Προχθές, μια έκρηξη στα Σωληνουργεία Κορίνθου, που δολοφόνησε έξι εργάτες, επειδή έλειπε ένα εξάρτημα αξίας 15 ευρώ, χαρακτηρίστηκε από τη Δικαιοσύνη πλημμέλημα. Το ίδιο έγινε με το Σαμίνα. Το ίδιο έγινε με το πλοίο της οικογένειας Βαρδινογιάννη που ανέφερα προηγούμενα. Δολοφονούν εργαζόμενους και μένουν ατιμώρητοι».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Έρευνα GPO για το CEO Initiative 2024: Tι “βλέπουν” οι CEOs για οικονομία, τεχνολογία και βιώσιμη ανάπτυξη
- Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Πρέπει να δώσουμε περισσότερη ευημερία στους ανθρώπους
- Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Είμαστε μια «εταιρία» που χάνει λεφτά κάθε χρόνο
Πηγή: news247.gr