Όταν η τεχνολογία μπορεί να σου «πάρει» το μυαλό
- 25/09/2014, 11:08
- SHARE
Μεταβολές στην ψυχολογία όπως άγχος, έλλειψη συγκέντρωσης, ακόμη και κατάθλιψη, προκαλεί η ταυτόχρονη χρήση "έξυπνων" συσκευών.
H σύγχρονη τεχνολογία αλλάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ιδίως όταν κάποιος ταυτόχρονα βλέπει τηλεόραση, «σερφάρει» στο διαδίκτυο, ενώ «τσεκάρει» στο κινητό του τα μηνύματα που έχει στο facebook.
Άλλη μια νέα επιστημονική έρευνα παρέχει ενδείξεις πως όσοι χρησιμοποιούν συνεχώς, εναλλάσσοντας ή και ταυτόχρονα τις παραπάνω συσκευές τεχνολογίας, παρουσιάζουν μεταβολές στην ψυχολογία τους. Αυτό προκαλείται από την πολύ χρήση διότι επηρεάζεται η φαία, μια περιοχή του εγκεφάλου η οποία σχετίζεται με τα συναισθήματα, όπως δυσκολία συγκέντρωσης, άγχος, κατάθλιψη.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι μια περιοχή του εγκεφάλου, ο πρόσθιος φλοιός του προσαγωγίου, είναι μικρότερος σε όσους χρησιμοποιούν τις περισσότερες συσκευές ταυτόχρονα, ενώ έχει και μικρότερη πυκνότητα φαιάς ουσίας. Η εν λόγω περιοχή εμπλέκεται στη ρύθμιση των συναισθημάτων, στην λήψη των αποφάσεων, στον έλεγχο των ορμών, στην ενσυναίσθηση (συναισθηματική κατανόηση των άλλων) κ.α.
Οι ερευνητές δεν αποκλείουν ότι η συχνή και εκ παραλλήλου χρήση συσκευών μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και τη συναισθηματική ισορροπία, ιδίως ενός νέου. «Είναι σημαντικό να αποκτήσουμε επίγνωση ότι ο τρόπος που αλληλεπιδρούμε με τις συσκευές, μπορεί να αλλάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αυτές οι αλλαγές μπορεί να συμβαίνουν στο επίπεδο της δομής του εγκεφάλου», δήλωσε ο Κεπ Κι Λοχ, που αναγνώρισε ότι είναι ακόμη άγνωστο με ποιό ακριβώς τρόπο η τεχνολογία μπορεί να επιφέρει αυτές τις εγκεφαλικές μεταβολές; Όπως είπε, χρειάζεται μια νέα μεγαλύτερη έρευνα για να φωτίσει περισσότερο το ζήτημα.
Οι ερευνητές του Κέντρου Σάκλερ για τη Συνείδηση του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, με επικεφαλής τους νευροεπιστήμονες Κέπ Kι Λοχ και Ριότα Κανάι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», μελέτησαν με ειδικές τεχνικές λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI) τους εγκεγφάλους 75 εθελοντών, τους οποίους προηγουμένως είχαν ρωτήσει αναλυτικά για τις συνήθειές τους σχετικά με την χρήση διαφόρων ηλεκτρονικών συσκευών.