Όταν οι ξεναγοί καλούνται να πληρώσουν … τη νύφη
- 18/09/2021, 10:00
- SHARE
Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στην Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, FedHATTA, το γεγονός ότι η νέα εγκύκλιος που περιλαμβάνει επικαιροποιημένα πρωτόκολλα ασφαλείας για τους χώρους αρχαιολογικού, ιστορικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, και αφορά άμεσα τη λειτουργία του κλάδου των τουριστικών γραφείων, δεν κοινοποιήθηκε στην Ομοσπονδία ως κύριο φορέα του οργανωμένου τουρισμού στην Ελλάδα, αλλά ούτε και σε άλλους φορείς (π.χ. Συνδέσμους Ξεναγών) που εμπλέκονται άμεσα με το ζήτημα.
Όπως υποστηρίζει, στην επίσημη ανακοίνωση ο Πρόεδρος της FedHATTA, Λύσανδρος Τσιλίδης, αποτέλεσμα της ελλιπούς ενημέρωσης του κλάδου είναι τα γκρουπ επισκεπτών να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ξενάγησή τους (διότι δε γνώριζαν π.χ. την ανάγκη χρήσης ασύρματης ξενάγησης), καθώς τα τουριστικά γραφεία οργάνωσαν τις ξεναγήσεις αυτές με τα προηγούμενα δεδομένα.
«Πρόκειται για μια σοβαρή και εν πολλοίς απαράδεκτη παράλειψη, η οποία αμαυρώνει την εικόνα της χώρας μας στους διεθνείς επισκέπτες της. Δεν είναι δυνατόν να εκδίδεται Επικαιροποίηση των Πρωτοκόλλων χωρίς αυτή να κοινοποιείται στους φορείς και στα σχετικά επαγγελματικά σωματεία τα οποία οφείλουν να την εφαρμόσουν. Η Ομοσπονδία έχει ζητήσει σαφή και ξεκάθαρα πρωτόκολλα και κανονισμούς στον τουρισμό από την 1η Ιανουαρίου και έχει ζητήσει επανειλημμένα τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού σε επίλυση ζητημάτων του κλάδου, χωρίς όμως να έχει λάβει απάντηση. Αποτέλεσμα είναι ότι ενώ η εφετινή χρονιά πλησιάζει στο τέλος της, εμείς ακόμα συζητούμε για εκκρεμότητες που δεν θα έπρεπε να εμφανίζονται σήμερα στο προσκήνιο» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Η οπτική των ξεναγών
Από την άλλη πλευρά, οι ξεναγοί φάνηκε να μην ξαφνιάζονται, μιας και όπως λένε το τελευταίο διάστημα έχουν συνηθίσει να προσαρμόζονται στα πρωτόκολλα που ανακοινώνονται από τους αρμόδιους φορείς. Το πρόβλημα, όπως λένε, έχει να κάνει, κυρίως, με το που διοχετεύεται η τουριστική ροή, έτσι ώστε να μπορούν να δουλέψουν επαρκώς εξίσου καλά όλοι όσοι απασχολούνται στον κλάδο της ξενάγησης.
«Όταν έχεις ΦΕΚ ή ΚΥΑ πρέπει ως σωστός επαγγελματίας να τα εφαρμόσεις. H χρήση guide systems από 4 άτομα και πάνω σε ένα γκρουπ τουριστών ήταν κάτι που είχε περάσει από πέρυσι, έπειτα από απόφαση της Υπουργού, Λίνας Μενδώνη. Η αλήθεια όμως είναι ότι στις απομακρυσμένες περιοχές είναι δύσκολο να νοικιάσεις εξοπλισμό για μια ημέρα. Ευτυχώς βλέπουμε σταδιακά τους επιχειρηματίες να επενδύουν σε αυτό το κομμάτι καθώς αναγνωρίζουν ότι είναι αναπόσπαστο εργαλείο δουλειάς» επισημαίνει στο fortunegreece.com η Μαρία Κυριακίδου, Ιδιοκτήτρια της Easy Guide Tourism Services, με πολυετή εμπειρία στις ξεναγήσεις.
Τονίζει δε πως είναι αυτονόητο όλοι όσοι απασχολούνται στον τομέα του τουρισμού να χειρίζονται καλύτερα τους πελάτες τους και να επενδύουν στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που τους προσφέρουν. «Δεν μπορείς να κάνεις walking tours και να φωνάζεις σαν τον τελάλη για να σε ακούσουν. Είναι ανεπίτρεπτο» λέει χαρακτηριστικά.
Προσθέτει πως από τη στιγμή που η χρήση των εν λόγω μηχανημάτων ξενάγησης είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλες τις Ευρωπαϊκές αγορές, η Ελλάδα δεν έχει παρά να ακολουθήσει την τάση, που από ότι φαίνεται, ήρθε για να μείνει, καθώς η τήρηση αποστάσεων ασφαλείας είναι κάτι που έχει εγγραφεί στη συνείδηση του κόσμου. Το ερώτημα βέβαια είναι το ποιος θα επωμισθεί το κόστος του τεχνολογικού εξοπλισμού, είτε πρόκειται για αγορά, είτε για ενοικίαση, με τον κλήρο να πέφτει τελικά στα μουσεία και στις τουριστικές επιχειρήσεις. Η ενοικίαση κάθε συσκευής ανέρχεται περίπου σε 4-5 ευρώ ημερησίως, ενώ το κόστος ανεβαίνει σημαντικά εάν μιλάμε για μικρό αριθμό τουριστών, καθώς σε αυτή την περίπτωση ο ενοικιαστής αναλαμβάνει και τα έξοδα αποστολής.
«Οι tour operators δεν δέχονται μη εμβολιασμένους τουρίστες. Αντιστοίχως, τόσο οι ξεναγοί, όσο και οι οδηγοί, είμαστε όλοι πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτό που, ωστόσο, δεν καταλαβαίνω, είναι γιατί επιβάλλεται να σπάμε τους τουρίστες σε γκρουπ max 20 ατόμων, όταν συνυπάρχουν 40 άτομα στο ίδιο λεωφορείο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους στα προς επίσκεψη μέρη, και όταν στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους οι μεμονωμένοι τουρίστες που κυκλοφορούν στους χώρους είναι πολλοί περισσότεροι σε αριθμό. Είκοσι άτομα είναι μόλις 5 οικογένειες με παιδιά. Δυστυχώς με αυτά τα δεδομένα δεν δίνεται κίνητρο στον κόσμο να επισκεφτεί τα μουσεία» υπογραμμίζει η κα Κυριακίδου.