Όταν η μόδα «παντρεύεται» το high tech
- 21/09/2014, 12:04
- SHARE
Τεχνολογία που... φοριέται.
Μέχρι σήμερα, οι τεχνολογικές εταιρίες και οι σχεδιαστές μόδας ακολουθούσαν κατ’ εξοχήν διαφορετικές πορείες. Φαίνεται ωστόσο ότι ήλθε ο καιρός για τη σύσφιξη της μεταξύ τους σχέσης με «γάμο» επιχειρηματικό, που έχει να επιδείξει ως «τέκνα» του ηλιακά φορέματα, τρισδιάστατους στηθόδεσμους και φούτερ με GPS!
Τελευταία δημιουργία για παράδειγμα της συνεργασίας της Ολλανδής σχεδιάστριας Πολίν βαν Ντόνγκεν με την Philips Research είναι το Mesopic: ένα τζάκετ με περίτεχνες ταινίες LED που φωτίζουν το διάβα σας το βράδυ.
Η ιδέα αποτελεί λίγο-πολύ το αντίστροφο του προηγούμενου μοντέλου της Πολίν: ενός φορέματος φτιαγμένο από μαλλί, δέρμα και 72 ηλιακές μικροκυψέλες, ικανές να αποθηκεύουν αρκετή ενέργεια κατά την έκθεση στον ήλιο. Αρκούν δύο ώρες φέρ’ ειπείν για να μπορεί κανείς να φορτίσει το κινητό τηλέφωνό του, με ειδικά ενσωματωμένο καλώδιο, απευθείας από το ρούχο!
Παράλληλο δρόμο χαράσσει και η Wearable Experiments, μια από τις εταιρίες που πλέον λειτουργούν ως «κουμπάροι» στον «γάμο» μεταξύ μόδας και τεχνολογίας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνεργασία της με την Durex για τα Fundawear: δονούμενα εσώρουχα που ελέγχονται με app.
Ακόμη πιο θεαματικά είναι τα Alert Shirts που η Wearable Experiments έφτιαξε για το αυστραλιανό συνδρομητικό κανάλι Foxtel, το οποίο με τη σειρά του τα δώρισε σε 4.500 συνδρομητές, χαρίζοντάς τους έτσι την απόλυτη εμπειρία στην παρακολούθηση αθλητικών αγώνων της Australian Football League.
Πώς; Με ενσωματωμένα Bluetooth και αισθητήρες αφής, τα Alert Shirts μπορούν να μεταφέρουν σε όσους τα φορούν ότι νιώθει σωματικά ο αθλητής την ώρα του παιχνιδιού, π.χ. την πίεση που του ασκείται σε μια πρόσκρουση ή πτώση!
Τώρα, στα νέα σχέδια της Wearable Experiments είναι ένα φούτερ με GPS, που θα δίνει οδηγίες μέσω σύνδεσης με app, χωρίς καν να απαιτείται η χρήση ηλεκτρονικής συσκευής. Η κατεύθυνση δίνεται με μικροσκοπικούς μηχανισμούς δόνησης που χτυπούν ελαφρά τον αριστερό ή τον δεξί ώμο, αναλόγως του πού θα πρέπει κάθε φορά να στρίψει ο χρήστης, καθώς και ενδείξεις LED στα μανίκια, που αναβοσβήνουν με μεγαλύτερη συχνότητα όσο προσεγγίζει κανείς τον προεπιλεγμένο προορισμό.
Για τον αμερικανικό οίκο Chromat της Μπέκα Μακτσάρεν -τον οποίο έχουν προτιμήσει και τιμήσει η Μαντόνα και η Μπιγιονσέ- o πειραματισμός μεταξύ μόδας και τεχνολογίας «μεταφράζεται» σε στηθόδεσμους με LED (που πωλούνται έναντι 1.599 δολ. ο ένας!), ενώ στη νέα κολεξιόν περιλαμβάνονται στηθόδεσμοι που έχουν βγει κατευθείαν από 3D εκτυπωτές.
«Δημιουργούμε έτσι σχήματα και μοντέλα που θα ήταν δύσκολο να φτιάξουμε με τα παραδοσιακά υλικά», λέει η Αμερικανίδα σχεδιάστρια μόδας, που βλέπει πια τα έσοδά της να διπλασιάζονται και να τριπλασιάζονται σε κάθε νέα κολεξιόν.
«Αναμένουμε άμεσα να γίνει ακόμη πιο ζωηρό το ενδιαφέρον και η καταναλωτική ζήτηση για τέτοια προϊόντα», εκτιμά ο Πολ Ντόγκερτι, διευθύνων σύμβουλος τεχνολογίας στην Accenture, που προ ημερών ανακοίνωσε συνεργασία με την MADE (σχεδόν παράλληλα με αυτή μεταξύ της Intel και των Milk Studios). Οι προοπτικές, εκτιμά ο Ντόγκερτι, είναι τεράστιες τόσο ώστε να «ξεπεράσουν ακόμη κι αυτές που έχουν σήμερα τα smart watches και τα smart glasses»…
Διαβάστε ακόμα:
«Φορετή» τεχνολογία και ολογράμματα στα ταξίδια του μέλλοντος