Όταν ο Μυστράς «σκαρφάλωνε» στη Wall Street
- 05/08/2016, 12:00
- SHARE
Ο Σωτήρης Βαχαβιώλος είναι ο Leader του κλάδου της ακουστικής εκπομπής παγκοσμίως.
Ένας Έλληνας ομογενής έχει καταφέρει να κατακτήσει τη Wall Street δημιουργώντας έναν όμιλο που σήμερα κατέχει δεσπόζουσα θέση παγκοσμίως –συγκεκριμένα το μερίδιο αγοράς ανέρχεται σε 85%- στον τομέα της Ακουστικής Εκπομπής ως μεθόδου Μη Καταστροφικών Ελέγχων για όλους τους τύπους των υποδομών, από γέφυρες έως πυρηνικούς σταθμούς.
Πρόκειται για τον επιχειρηματία Σωτήρη Βαχαβιώλο, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ομίλου Mistra, ο οποίος έπειτα από τρεις δεκαετίες δραστηριοποίησης αποφάσισε να εισάγει την εταιρεία του το 2009 στο χρηματιστήριο της Wall Street. Το όνομα της εταιρείας φυσικά και δεν είναι τυχαίο αφού είναι εμπνευσμένο από την γενέτειρα του.
Ωστόσο, η Mistras Group δεν ήταν το πρώτο επιχειρηματικό εγχείρημα του Έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος έκανε την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στο επιχειρείν με την Physical Acoustics Corporation, την οποία «έτρεξε» με αρχικό κεφάλαιο της τάξης των 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Με ρυθμούς ανάπτυξης που θα ζήλευαν πολλές πολυεθνικές, η Mistras Group διαθέτει 90 παραρτήματα σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων σε Ιαπωνία, Βραζιλία, Ινδία και Καναδά, ενώ απασχολεί περί τους 4.250 εργαζόμενους. Στο πελατολόγιό της συγκαταλέγονται ηχηρά ονόματα της παγκόσμιας βιομηχανίας όπως ΒP, Total, Chevron, Airbus, Boeing, General Electric Engines και η Snecma. Η ψήφος εμπιστοσύνης της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι έξι στα δέκα διυλιστήρια στην Αμερική χρησιμοποιούν το λογισμικό της Mistras Group προκειμένου να εξασφαλίσουν «λύσεις προστασίας υποδομών» σε δεκάδες πυρηνικά εργοστάσια ανά τον κόσμο.
Γιος μεταναστών ο Σωτήρης Βαχαβιώλος μυήθηκε από πολύ μικρή ηλικία στον εργασιακό στίβο, δουλεύοντας αρχικά στο χασάπικο που διατηρούσε ο πατέρας του στην Αμερική. Η μοίρα όμως επιφύλασσε άλλα σχέδια για τον ίδιο. Έχοντας έφεση στα ηλεκτρονικά, μετακομίζει στο Νιου Τζέρσεϊ και αποφοιτεί σαν Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο πανεπιστήμιο Fairleigh Dickinson.
Ακολούθησαν δύο μεταπτυχιακά και ένα Ph.D. στη σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Columbia τα οποία αποδείχτηκαν πολύτιμα εφόδια για τη μετέπειτα πορεία του. Μέσα σε μια οκταετία έφτασε να είναι επικεφαλής τμήματος, έχοντας από κάτω του 60 διδακτορικούς ερευνητές, αναπτύσσοντας 15 πατέντες πάνω στην επεξεργασία σημάτων και στις εφαρμογές προληπτικής συντήρησης υποδομών. Το επιχειρείν ήταν μονόδρομος.
Όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν σε συνεντεύξεις του ο ίδιος, με κάθε ευκαιρία παροτρύνει Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες και πολιτικούς να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε οι πρώτοι να προβούν στο άνοιγμα εργοστασίων στην Ελλάδα, στρατηγική κίνηση που θα ενδυναμώσει την εγχώρια οικονομία και θα ανοίξει παράλληλα χιλιάδες θέσεις εργασίας.