Όταν οι πολιτικοί επενδύουν σε εταιρείες

Όταν οι πολιτικοί επενδύουν σε εταιρείες
Photo:

Συνολικά 48 μέλη του Κογκρέσου στις ΗΠΑ είναι μέτοχοι της Apple.

Το Fortune δημοσίευσε την έρευνα της MapLight, ενός ερευνητικού οργανισμού, ο οποίος συγκέντρωσε τις οικονομικές δηλώσεις από τα μέλη του Κονγκρέσου.

Έτσι προέκυψε μια λίστα με τις ιδιωτικές επενδύσεις των πολιτικών σε σχεδόν 2.000 εταιρείες.  Όπως προκύπτει οι Αμερικάνοι εκπρόσωποι στο Κονγκρέσο και μέλη της οικογένειας τους δείχνουν μια προτίμηση στην Apple, με πρώτο στη λίστα τον σύζυγο της Νάνσι Πελόζι, της πρώτης γυναίκας στην αμερικανική ιστορία που εξελέγη πρόεδρος της Βουλής.

Αξίζει να θυμίσουμε πως το 2013 το Κογκρέσο κατηγόρησε την αμερικανική τεχνολογική εταιρεία Apple για αποφυγή πληρωμής φόρων σε όλο τον κόσμο, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μάλιστα τότε η μόνιμη υποεπιτροπή για έρευνες ανακοίνωσε μία έκθεση 40 σελίδων σχετικά με την διεθνή φορολογική διάρθρωση της Apple εν όψει της κατάθεσης του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τιμ Κουκ.

Η μετοχή της Αpple βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, καθώς η αξία της εταιρείας είναι σήμερα μεγαλύτερη από όλο το ρωσικό χρηματιστήριο, το οποίο είναι το 20ό μεγαλύτερο του κόσμου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αν πουληθεί η Apple και αγοραστεί με τα χρήματα αυτά το ρωσικό χρηματιστήριο, τότε θα περισσέψουν τόσα χρήματα, όσα θα χρειάζονταν για την αγορά 190 εκατ. iPhone 6 plus των 64 Gb, αρκετά για κάθε έναν Ρώσο πολίτη.

Η εταιρεία προβλέπει άνοδο στις πωλήσεις τριμήνου ενώ διαθέτει και 155 δισ. δολαρίων σε ρευστό στα ταμεία της. Η Apple είναι μεγαλύτερη και από τα χρηματιστήρια της Σιγκαπούρης και της Ιταλίας.

Δείτε τη λίστα

pols