Ό,τι λάμπει είναι χρυσός
- 30/04/2017, 18:05
- SHARE
Το αρχαιοελληνικό κόσµηµα βγαίνει από το µουσείο και γίνεται παγκόσµια τάση.
«Κάποιος πρέπει ή να είναι έργο τέχνης ή να φοράει ένα από αυτά» έγραφε ο Oscar Wilde στην εκπνοή του 19ου αιώνα. Τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα κοσµήµατα είναι η διαχρονικότητα, η αξία τους, αντικειµενική και συναισθηµατική που δεν «πέφτει» ποτέ, καθώς και το γεγονός ότι ανέκαθεν αποτελούσαν πόλο αγοραστικής έλξης. Πολλές φορές, µάλιστα, και ως σύµβολα κοινωνικής καταξίωσης.
Σήµερα, ενώ οι δηµοπρασίες έχουν χάσει την παλιά αίγλη τους, τα κοσµήµατα έχουν επανέλθει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, πολύ περισσότερο από άλλα αντικείµενα τέχνης. Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία του Γεµολογικού Ινστιτούτου της Αµερικής, οι οίκοι Sotheby’s και Christie’s έσπασαν κατά 140 εκατ. δολάρια το ρεκόρ τους το 2015, καθώς µόνο κατά την ανοιξιάτικη περίοδο (Μάρτιος – Ιούλιος 2016) συγκεντρώθηκαν περί τα 800 εκατοµµύρια δολάρια κάτω από το σφυρί του δηµοπράτη.
Ενώ, λοιπόν, οι πολύτιµοι λίθοι και τα διαµάντια «είναι για πάντα», µια νέα τάση έρχεται να ανασύρει από τα βάθη της ιστορίας το κλασικό, γεννώντας ένα υβρίδιο µε τον όρο «Grecian chic». Σε µια εποχή που η αξία του χρυσού καταγράφει ανοδική τάση, κοµψοτεχνήµατα εµπνευσµένα από τον αρχαιοελληνικό και βυζαντινό πολιτισµό εµφανίζονται όλο και πιο συχνά στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ, στις πρώτες κυρίες και στις φωτογραφίσεις διάσηµων γυναικών ανά τον κόσµο, µονοπωλώντας, απ’ ό,τι φαίνεται, το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού παγκοσµίως.
Ο οίκος κοσµηµάτων Lalaounis θεωρείται από τους πρωτοπόρους που καθιέρωσαν το ελληνικό στοιχείο, όταν ο ιδρυτής του Ηλίας Λαλαούνης ταξίδεψε τον κλασικό πολιτισµό σε όλες τις ηπείρους έχοντας τη φιλοσοφία «κάθε κόσµηµα, έχει µια ιστορία να πει. Είναι κόσµηµα µε ψυχή».
«Η εταιρεία µας αναβίωσε το αρχαίο κόσµηµα και τις πανάρχαιες τεχνικές του» αναφέρει στο Fortune η κόρη του Αικατερίνη Λαλαούνη, συµπληρώνοντας ότι «οι πελάτες µας ερωτεύονται τη λάµψη του χρυσού, την έξοχη χειροτεχνία, τη σύνδεση του κοσµήµατος µε το παρελθόν και το µέλλον». Jacky Onassis, Elisabeth Taylor, Charlize Theron, Barbra Streisand είναι µόνο µερικές από τις διάσηµες γυναίκες που φόρεσαν τα µοναδικά σχέδια του Λαλαούνη, διαφηµίζοντας την αρχαία ελληνική πολιτιστική κληρονοµιά παγκοσµίως.
Ένας ακόµα πολύ γνωστός οίκος, ο οίκος Zolotas, εδώ και 120 χρόνια βρίσκει επίσης στον ελληνικό πολιτισµό αστείρευτη πηγή έµπνευσης και δηµιουργίας. «Από τη σοφία της Αθηνάς και το αίνιγµα της Σφίγγας, µέχρι τη µεγαλοπρέπεια της βυζαντινής λάµψης, χρυσός και ασήµι συνοδεύονται πλέον από πολύτιµους λίθους, απογειώνοντας το αρχαίο ελληνικό κόσµηµα και δίνοντάς του σύγχρονη δυναµική» δηλώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Παπαλέξης.
Το νέο κύµα, που εκφράζεται από δηµιουργούς όπως η Αλεξάνδρα Κούµπα και η Έλενα Κουγιανού, έρχεται να προσδώσει στο Grecian chic άλλη µία ανάγνωση.
Επιρροές από τον αρχαίο πολιτισµό, τη µυθολογία, τα ταξίδια, το digital design και τα νέα υλικά δηµιουργούν ξεχωριστά σχέδια που βρίσκουν τη θέση τους σε σηµερινά fashion icons όπως η Izabel Goulart και η Kendall Jenner, αλλά και δίπλα σε καταξιωµένες συλλογές στο Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης και το Μουσείο Μπενάκη. Έτσι το αρχαιοελληνικό DNA γράφει, µέσα από την τέχνη του κοσµήµατος, τη δική του ιστορία, µετατρέποντας για ακόµα µία φορά την τάση σε all time classic.
Κεντρική φωτογραφία: Σκουλαρίκια και δαχτυλίδι σε κίτρινο χρυσό 18Κ, µε διαµάντια από τη νέα συλλογή Aurelia της εταιρείας Lalaounis.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Fortune Απριλίου που κυκλοφορεί