Ουκρανία: Ένας μήνας ρωσικής εισβολής – Ο Ζελένσκι ζητά διαδηλώσεις εναντίον της Ρωσίας «σε όλο τον κόσμο»

Ουκρανία: Ένας μήνας ρωσικής εισβολής – Ο Ζελένσκι ζητά διαδηλώσεις εναντίον της Ρωσίας «σε όλο τον κόσμο»
epa09844615 A statue of a warrior with a sword is seen at a checkpoint on the outskirt of Kiev (Kyiv), Ukraine, 23 March 2022. Russian troops entered Ukraine on 24 February prompting the country's president to declare martial law and triggering a series of announcements by Western countries to impose severe economic sanctions on Russia. EPA/ATEF SAFADI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνεχίζονται οι μάχες στην Ουκρανία ένα μήνα μετά τη ρωσική εισβολή - Ο Ζελένσκι καλεί να γίνουν διαδηλώσεις εναντίον της Ρωσίας «σε όλο τον κόσμο» - Στις Βρυξέλλες ο Τζο Μπάιντεν για τη Σύνοδο Κορυφής.

Τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, οι περισσότερες πόλεις της Ουκρανίας παραμένουν ελεύθερες και άλλες έχουν πληρώσει βαρύτατο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και υποδομές. Οι μάχες κι οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε πολλά μέτωπα, ενώ το ανθρωπιστικό δράμα κορυφώνεται.

Ακολουθεί σύντομη περίληψη των γεγονότων του πολέμου τις τελευταίες 12 ώρες:

  • Οι Ουκρανοί έχουν πλέον περάσει στην αντεπίθεση και στο μέτωπο του Κιέβου, με αμερικανικές πηγές να επιβεβαιώνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις αναγκάστηκαν σε υποχώρηση κατά τουλάχιστον 30 χλμ. βορείως της ουκρανικής πρωτεύουσας, παίρνοντας μάλιστα αμυντικές θέσεις.
  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έφτασε στις Βρυξέλλες για εντατικές διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και του G7, ενώ την Παρασκευή θα συναντηθεί και με τον Πολωνό πρωθυπουργό.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε παγκόσμια έκκληση για διαδηλώσεις υπέρ της Ουκρανίας και της ελευθερίας, ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ.
  • Σχεδόν όλο το Ιρπίν, πόλη-προάστιο του Κιέβου, έχει περάσει ξανά στα χέρια των Ουκρανών, ύστερα από πολυήμερες μάχες με τους Ρώσους εισβολείς.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τον βοβαρδισμό και τον αποκλεισμό της Μαριούπολης, με δορυφορικές εικόνες να καταγράφουν την ολοκληρωτική καταστροφή της άλλοτε ανθούσας πόλης στις όχθες της Αζοφικής Θάλασσας.
  • Κατόπιν συνομιλίας με τον κ. Ζελένσκι την Τετάρτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρόκειται την Πέμπτη να ανακοινώσει την αποστολή 6.000 πυραύλων στην Ουκρανία. Η Σουηδία ήδη ανακοίνωσε ότι θα στείλει 5.000 αντιαρματικά βλήματα.
  • Συνεχίζεται η αναστάτωση στις διεθνείς αγορές από την εξαγγελία Πούτιν ότι θα δέχεται διεθνείς πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο μόνο σε ρούβλια από μη φιλικές χώρες.




Στις Βρυξέλλες ο Μπάιντεν

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει μαζί με άλλους δυτικούς ηγέτες στις Βρυξέλλες την Πέμπτη σε τρεις συνόδους κορυφής για τον πόλεμο της Ρωσίας.

Το ΝΑΤΟ, η G7 και η ΕΕ πραγματοποιούν συναντήσεις, σε μια πρωτόγνωρη επίδειξη δυτικής ενότητας.

Ο κ. Μπάιντεν θα λάβει μέρος και στις τρεις, την πρώτη επίσκεψη προέδρου των ΗΠΑ σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

 


Η ΕΕ διπλασιάζει τη στρατιωτική βοήθεια στο 1 δισ. ευρώ

Οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν χθες Τετάρτη πράσινο φως για να προσφερθεί στρατιωτική βοήθεια αξίας άλλων 500 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, ενόψει της συνόδου κορυφής που είναι αφιερωμένη στην εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα, με προσκεκλημένο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η ΕΕ θα συνεχίσει θα υποστηρίζει την Ουκρανία καθώς η Ρωσία συνεχίζει να προκαλεί δεινά «στον ουκρανικό πληθυσμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ.

Προηγούμενο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που εγκρίθηκε είχε αξία άλλων 500 εκατ. ευρώ. Η αποστολή όπλων σε κράτος-μη μέλος της ΕΕ που υφίσταται επίθεση αποτελεί ιστορική πρωτιά.

Η απόφαση ωστόσο δεν λήφθηκε τόσο ομαλά, παρότι ο κ. Μπορέλ την είχε αναγγείλει προτού την εγκρίνουν οι κυβερνήσεις.

Οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν τη χρήση κεφαλαίων του προϋπολογισμού της ΕΕ για στρατιωτικούς σκοπούς. Το πρώτο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας πήρε έτσι τη μορφή μηχανισμού που χρηματοδοτείται χωριστά από τα κράτη μέλη.

Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα όπλα που δόθηκαν σε διμερές επίπεδο.

Στη σημερινή σύνοδο της ΕΕ ο κ. Μπάιντεν θα συζητήσει με τους ευρωπαίους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων τις εξελίξεις στον πόλεμο και την αντίδραση της Δύσης. Θα έχει προηγηθεί η σύνοδος του NATO, ενώ θα διεξαχθεί επίσης σύνοδος της G7 στις Βρυξέλλες.

Στη σύνοδο του NATO αναμένεται να απευθυνθεί ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ θα συνομιλήσει ξανά μαζί τους μέσα στην ημέρα.