Η Ουκρανία επιθυμεί να γίνει μέλος της Ε.Ε.
- 25/09/2014, 18:55
- SHARE
Την πρόθεσή του να υποβάλλει αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεση του να υποβάλει αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020 και τόνισε ότι τα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας αποτελούν την «πρώτη γραμμή στη μάχη μας για μια ενωμένη Ευρώπη».
Στην πρώτη ουσιαστικά εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την εκλογή του, ανέφερε ότι πέντε ημέρες μετά την ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε στο Μινσκ με τους αντάρτες και τη Ρωσία, τα χειρότερα του πολέμου με τους αυτονομιστές έχουν περάσει και πρόσθεσε «δεν έχω καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι το κύριο και πλέον επικίνδυνο μέρος του πολέμου έχει πια περάσει, χάρη στον ηρωισμό των στρατιωτών της Ουκρανίας.»
Ο Ουκρανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι δεν «αμφιβάλλει καθόλου» για το γεγονός ότι το ειρηνευτικό του σχέδιο θα «λειτουργήσει» παρά την άρνηση των ανταρτών να αποδεχτούν τις πολιτικές προτάσεις του Κιέβου.
Ο Ποροσένκο σημείωσε ότι ελπίζει πως μια μεταρρυθμιστική κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναδειχθεί από τις εκλογές του επόμενου μήνα με στόχο να εφαρμόσει ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα καταστήσει την χώρα «πιο ελκυστική» ως Ευρωπαίο εταίρο και επισήμανε: «Στόχος των φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων μας είναι να αποκτήσουμε επίπεδα διαβίωσης με εκείνα της Ευρώπης και το 2020 να υποβάλουμε αίτημα εισδοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Επιπλέον, ο Ουκρανός πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για την χορήγηση πρόσθετης οικονομικής βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις χώρες της Δύσης προκειμένου να συμβάλουν στη σταθεροποίηση του εθνικού νομίσματος της Ουκρανίας, του γρίβνα.
Το ουκρανικό νόμισμα έχει χάσει το 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του χρόνου και κατά την έναρξη της δαπανηρής διένεξης με τους φιλορώσους αυτονομιστές στα ανατολικά.
Ακόμη ο Πέτρο Ποροσένκο αναφέρθηκε στο παρόν πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει συνάψει με το ΔΝΤ και σημείωσε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί εξαιτίας του πολέμου στις ανατολικές περιοχές. Επιπλέον, τόνισε ότι η Ουκρανία ζήτησε 1 δισεκατομμύριο ευρώ πρόσθετη μακροοικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιπλέον 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε οικονομικές εγγυήσεις από τις ΗΠΑ.
Από την άλλη πλευρά η Ρωσία, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, έκρινε σήμερα ότι η Ουκρανία θα πρέπει να διευθετήσει όλα της τα προβλήματα με τη Μόσχα πριν μπορέσει να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters