Ουκρανία: H αντιπολίτευση φοβάται επέμβαση του στρατού

Ουκρανία: H αντιπολίτευση φοβάται επέμβαση του στρατού

Μήνυμα προς τους Ευρωπαίους για πιθανή επέμβαση στρατιωτικών δυνάμεων κατά διαδηλωτών.

Πολύ πιθανή θεωρεί την «επέμβαση του στρατού» η αντιπολίτευση στην Ουκρανία, σύμφωνα με σχετικό μήνυμα που απέστειλε στους Ευρωπαίους. Στη διάρκεια συνάντησης στο Μόναχο με ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταξύ αυτών και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας, ο Αρσένι Γιατσένιουκ, «τους ενημέρωσε για ένα πολύ πιθανό σχέδιο της κυβέρνησης να καταφύγει στη βία, ακόμη και με τη συμμετοχή του στρατού», σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος Μπατκιβτσίνα της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο.

Ο ουκρανικός στρατός, που στο παρελθόν είχε υπογραμμίσει ότι δεν θα επέμβει στην κρίση αυτή που διχάζει εδώ και δύο μήνες την Ουκρανία, ζήτησε χθες Παρασκευή από τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να λάβει έκτακτα μέτρα, επισημαίνοντας ότι η κλιμάκωση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων απειλεί «την εδαφική ακεραιότητα» της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Στον «πάγο» η κρίση στην Ουκρανία

Ο Γιατσένιουκ συναντήθηκε επίσης με τον γερμανό πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ και τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊμάγερ. Μετά τις συναντήσεις αυτές, ο Γιατσένιουκ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να υποδεχθεί τον ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Ντμίτρο Μπουλάτοφ για να του παράσχει ιατρική περίθαλψη. Ο Μπουλάτοφ κατήγγειλε χθες ότι είχε απήχθη και κρατήθηκε επί μία εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας τον βασάνιζαν.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα «να έχει σκηνοθετηθεί η απαγωγή (…) προκειμένου να προκληθεί μια αρνητική αντίδραση από την κοινωνία».

Διαβάστε ακόμη: Άγριο βασανισμό καταγγέλει Ουκρανός αντικυβερνητικός ακτιβιστής

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν τους διαδηλωτές»
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι εξέφρασε σήμερα την αμερικανική και την ευρωπαϊκή υποστήριξη στους ουκρανούς αντικυβερνητικούς διαδηλωτές καθώς αυτοί ζητούν ισχυρή δημοκρατία και τόνισε ότι «η χώρα του και η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκονται στο πλευρό του ουκρανικού λαού στον αγώνα του» να προσεγγίσει την Ευρώπη. «Αγωνίζονται για το δικαίωμα να συνεργαστούν με εταίρους που θα τους βοηθήσουν να πραγματοποιήσουν τις προσδοκίες τους. Θεωρούν ότι το μέλλον τους δεν εξαρτάται από μόνο μια χώρα και σίγουρα όχι κάτω από εξαναγκασμό», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποδηλώνοντας τη Ρωσία, στην ομιλία που εκφώνησε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Η θέση του Τζον Κέρι είναι η ισχυρότερη που έχει εκφράσει έως σήμερα η Ουάσινγκτον υπέρ της αντιπολίτευσης. Ο Κέρι παραδέχτηκε μεν την παρουσία «απεχθών στοιχείων στους δρόμους του Κιέβου», μετά την επισήμανση του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ για τον ρόλο των νεοναζί στις διαδηλώσεις, αλλά τόνισε πως «οι Ουκρανοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία θέλουν να ζουν ελεύθερα σε μια χώρα ασφαλή και ακμάζουσα».

«Αγωνίζονται για το δικαίωμα να συνεργαστούν με εταίρους που θα τους βοηθήσουν να πραγματοποιήσουν τις προσδοκίες τους», επανέλαβε.