Ούλριχ Γκρίλο: Μπροστά η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ
- 22/04/2014, 17:02
- SHARE
Ικανοποίηση για την ελληνική οικονομία εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών, αλλά και ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
«Προς έκπληξή μου, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στην κατάταξη των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ, ακολουθούμενη από την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία». Αυτήν τη φράση αναφέρει σε επιστολή του προς χίλια στελέχη του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Ούλριχ Γκρίλο, καταγράφοντας με τον τρόπο αυτόν την ικανοποίησή του για τη μεταρρυθμιστική πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης.
«Η εξυγίανση των δημοσιονομικών στις χώρες της κρίσης συντελέστηκε με μεγαλύτερη συνέπεια σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία», ανέφερε ο κ. Γκρίλο, προσθέτοντας πως «οι περισσότερες χώρες της κρίσης έγιναν πιο ευέλικτες, οι εισαγωγές που είχαν στο παρελθόν εκτιναχθεί, υποχώρησαν και πλησιάζουν τώρα σε μια υγιή ισορροπία στα εμπορικά ισοζύγια».
Ο Ούλριχ Γκρίλο ζητά ακόμη από τους Γερμανούς επιχειρηματίες να προβάλουν, ενόψει των Ευρωεκλογών, το ευρωπαϊκό «success story» και ασκεί δριμεία κριτική στους ευρωσκεπτικιστές που αμφισβητούν τις μεγάλες κατακτήσεις της Ευρώπης.
Τέλος, αποτιμά θετικά και τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΣ). «Ο εν λόγω μηχανισμός κάλυψε ένα θεσμικό κενό, καθώς στο παρελθόν δεν υπήρχε ένας μηχανισμός, ο οποίος να βοηθά τις χώρες του ευρώ στον απαιτούμενο βαθμό, σε περίπτωση που αυτές θα κινδύνευαν να αποκλειστούν από τις κεφαλαιαγορές» αναφέρει. Σύμφωνα με τον κ. Γκρίλο, ο ΕΜΣ έχει συμβάλει καθοριστικά στις μεταρρυθμιστικές επιτυχίες των χωρών της κρίσης, επειδή συνδέει οποιοδήποτε είδος βοήθειας με μεταρρυθμιστικούς όρους. «Αυτή η διαδικασία σύγκλισης στην Ευρωζώνη πρέπει να συνεχιστεί» σημειώνει και εκτιμά ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Ευρωζώνη δεν συνιστά αντίφαση προς τον δημοκρατικό έλεγχο.
Υπεραμύνθηκε των στοιχείων του ΥΠΟΙΚ για πρωτογενές πλεόνασμα ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών
Τον ισχυρισμό του επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) Μπερντ Λούκε, ότι η τρόικα «δείχνει επιείκεια για λόγους αισθητικής» σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση των τελευταίων στοιχείων του προϋπολογισμού της Ελλάδας, απέρριψε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ, σε επιστολή την οποία επικαλείται η εφημερίδα «Die Welt».
Απαντώντας σε επιστολή που είχε απευθύνει ο κ. Λούκε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Κάμπετερ επισήμανε ότι ο επικεφαλής της AfD «δημιουργεί την εντύπωση ότι οι φορείς αποφάσεων της Ευρωζώνης άλλαξαν τις βάσεις υπολογισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος υπέρ ενός κράτους που βρίσκεται σε πρόγραμμα» και τονίζει: «Αυτή η εντύπωση είναι λάθος και παραπλανητική».
Όπως θα έπρεπε να είναι γνωστό στον καθηγητή Οικονομικών (ενν. τον κ. Λούκε), αναφέρει ο κ. Κάμπετερ, η βάση για τον υπολογισμό για το πλεόνασμα ή το έλλειμμα χωρίς τον συνυπολογισμό των χρεωστικών τόκων καθορίστηκε ήδη με την έναρξη του προγράμματος για την Αθήνα και έκτοτε δεν έχει αλλάξει. «Ακριβώς αυτό είχε αμφισβητήσει ο κ. Λούκε», διευκρινίζει η εφημερίδα και αναφέρει: «Στην επιστολή του προς τον κ. Σόιμπλε είχε υποδείξει σημαντικές διαφορές στους αριθμούς της τρόικας και της Eurostat για την Ελλάδα και είχε ρωτήσει εάν η Eurostat και η τρόικα “θέτουν ως βάση τελείως διαφορετικούς ορισμούς του πρωτογενούς ελλείμματος” και εάν “θα μπορούσε η τρόικα να διαπιστώνει θετικούς αριθμούς για την Ελλάδα, απλώς παραμελώντας τέτοια στοιχεία”, αναφερόμενος στις δαπάνες για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών».
Ο κ. Κάμπετερ επισήμανε ακόμη στον κ. Λούκε ότι η τήρηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος ελέγχεται τακτικά από την τρόικα, η οποία καθόρισε τα κριτήρια μέτρησης, «τα οποία απεικονίζουν με ακρίβεια τη συνεπή εφαρμογή των όρων του προγράμματος και τα αποτελέσματά τους για τον κρατικό προϋπολογισμό». Απέρριψε δε και την κατηγορία ότι οι Έλληνες πέτυχαν τους καλούς αριθμούς επειδή δεν πληρώνουν ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς. «Η Ελλάδα αποπλήρωσε το 2013, σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση της τρόικας, ανοιχτές οφειλές ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ» τόνισε στην απάντησή του και πρόσθεσε ότι οι παραδόσεις που οδήγησαν σε ανοιχτές οφειλές, τις οποίες η Ελλάδα αυτή τη στιγμή εμφανίζει, έχουν ήδη καταγραφεί στο παρελθόν με επίδραση στο έλλειμμα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο στόχος του κ. Λούκε είναι η επιβεβαίωση της ύπαρξης του κόμματός του, το οποίο για ένα μεγάλο μέρος της γερμανικής κοινής γνώμης συνδέεται με την κριτική στάση στην Ευρωζώνη και στο κοινό νόμισμα.
«Ο επικεφαλής της AfD βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας και επειδή στο μεταξύ γύρω από την ευρωκρίση υπάρχει αισθητά μεγαλύτερη ησυχία από ό,τι πριν από έναν χρόνο, χρειάζεται ειδήσεις που να κατοχυρώνουν τον λόγο ύπαρξης του κόμματός του» επισημαίνει ο συντάκτης και προσθέτει ότι η τελευταία έκθεση της τρόικας, με την οποία απελευθερώνεται περαιτέρω βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων, υπήρξε μια καλή αφορμή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο
Διαβάστε ακόμη: