Ούτε Απρίλιο, ούτε Μάιο: Συμφωνία τον Ιούνιο και βλέπουμε…
- 15/04/2015, 15:43
- SHARE
Οι προειδοποιήσεις της Αθήνας ότι ξεμένει από ρευστό εκλαμβάνονται πλέον από τους εταίρους ως διαπραγματευτική τακτική και δεν γίνονται πιστευτές.
«Με τους ρυθμούς που προχωράει η διαπραγμάτευση, δεν επίκειται συμφωνία όχι στις 24 Απριλίου, αλλά ούτε στις 11 Μαΐου» . Αυτή είναι η επισήμανση που κάνουν στελέχη των δανειστών, δίνοντας το στίγμα των συζητήσεων.
Μέχρι στιγμής, όπως επισημαίνουν, δεν είναι δυνατή η επί της ουσίας διαπραγμάτευση, καθώς υπάρχει ακόμη πρόβλημα στη συλλογή των στοιχείων. Παράλληλα, οι δανειστές δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν από τις δικές τους «κόκκινες γραμμές» για αλλαγές σε εργασιακά, ασφαλιστικό, αλλά και κάλυψη του δημοσιονομικού κενού με εισπρακτικά μέτρα.
Οι «κόκκινες γραμμές» των δανειστών συγκρούονται ανοιχτά με τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, που διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω και να υπογράψει υφεσιακά μέτρα.
Φαίνεται πως επί του παρόντος, η γεφύρωση τόσο διαφορετικών θέσεων δεν είναι εφικτή και θα πάρει χρόνο για να βρεθεί ο απαραίτητος συμβιβασμός.
Οι προειδοποιήσεις της Αθήνας ότι ξεμένει από ρευστό εκλαμβάνονται πλέον από τους εταίρους ως διαπραγματευτική τακτική και δεν γίνονται πιστευτές. Οι εκπρόσωποι των θεσμών επισημαίνουν σε όλες τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους ότι «στραγγίζοντας» τα ταμειακά διαθέσιμα, το ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του έως το τέλος Μαΐου.
Τοποθετούν, λοιπόν, το κρίσιμο χρονικό ορόσημο τον Ιούνιο, όταν αρχίζουν οι μεγάλες υποχρεώσεις πληρωμών προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Μέχρι τότε υποστηρίζουν ότι «τα χαρτιά θα πηγαινοέρχονται», χωρίς καμία απόφαση, άρα και χωρίς καμία εκταμίευση.
Ωστόσο, ο αστάθμητος παράγοντας ακούει στο όνομα ΕΚΤ. Ο Μάριο Ντράγκι μπορεί να επισπεύσει ή ακόμη και να «εκβιάσει» αποφάσεις, εκτιμούν στην ΕΕ, εάν απειλήσει πως η αβεβαιότητα δεν του επιτρέπει να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες. «Αυτό θα είναι το σημείο, όπου όλοι θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους» υποστηρίζουν στελέχη με γνώση της διαπραγμάτευσης, συμπληρώνοντας πως ενώπιον μιας απειλής «κεφαλαιακών ελέγχων», όλες οι πλευρές θα αναγκαστούν να κάνουν συμβιβασμούς…