Oxford Economics: Πόσο αξίζουν τα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024

Oxford Economics: Πόσο αξίζουν τα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024
Gold medallist France's Teddy Riner celebrates on the podium after the judo men's +100kg gold bout of the Paris 2024 Olympic Games at the Champ-de-Mars Arena, in Paris on August 2, 2024. (Photo by Luis ROBAYO / AFP) Photo: AFP
Οι φετινοί Ολυμπιακοί δεν φέρνουν μόνο συγκινήσεις και αθλητικές επιδόσεις, αλλά και μια μοναδική σύνθεση και αξία στα μετάλλια.

Ο κόσμος παρακολουθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, με περισσότερους από 11.000 αθλητές να διεκδικούν το πολυπόθητο χρυσό μετάλλιο. Φέτος, σύμφωνα με την Oxford Economics, τα ολυμπιακά μετάλλια παρουσιάζουν κάποιες ιδιαίτερες αλλαγές στην αξία και τη σύνθεσή τους.

Τα χρυσά μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 αποτελούνται από 523 γραμμάρια αργύρου, καλυμμένα με 6 γραμμάρια χρυσού, με την αξία τους να αγγίζει τα 1.027 δολάρια ΗΠΑ. Τα ασημένια μετάλλια είναι φτιαγμένα από καθαρό ασήμι και ζυγίζουν 525 γραμμάρια, ενώ τα χάλκινα μετάλλια είναι κατασκευασμένα από χαλκό, κασσίτερο και ψευδάργυρο, ζυγίζοντας 455 γραμμάρια.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό φέτος είναι η προσθήκη ενός σιδερένιου κομματιού από τον Πύργο του Άιφελ στο κέντρο κάθε μεταλλίου, καθιστώντας τα μετάλλια μοναδικά και ανεκτίμητα, παρά την προκαθορισμένη αξία των υλικών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβλέψεις για την αξία των μεταλλίων

Η αξία των ολυμπιακών μεταλλίων προβλέπεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Η Oxford Economics εκτιμά ότι μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028, τα χρυσά μετάλλια θα αξίζουν 1.136 δολάρια ΗΠΑ, ενώ τα ασημένια θα φτάσουν τα 579 δολάρια ΗΠΑ και τα χάλκινα τα 5,2 δολάρια ΗΠΑ. Μέχρι το 2032, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μπρίσμπεϊν, οι τιμές αναμένεται να ανέλθουν σε 1.612 δολάρια ΗΠΑ για τα χρυσά, 608 δολάρια ΗΠΑ για τα ασημένια και 6 δολάρια ΗΠΑ για τα χάλκινα.

Αύξηση της αξίας των μεταλλίων

Η αύξηση της αξίας των μεταλλίων αποδίδεται στην άνοδο των τιμών των πολύτιμων και βιομηχανικών μετάλλων. Συγκεκριμένα, οι σταθερές διαρθρωτικές δυνάμεις της ζήτησης χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες και τους Κινέζους καταναλωτές αναμένεται να ενισχύσουν την τιμή του. Ο άργυρος επίσης δείχνει να επηρεάζεται από τις βιομηχανικές ανάγκες, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για μικρές διακυμάνσεις κατά το 2024, αλλά με αύξηση στα 31,27 δολάρια/ουγγιά έως το 2028 και 32,83 δολάρια/ουγγιά έως το 2032. Τέλος, οι τιμές του χαλκού εκτιμώνται να κυμαίνονται γύρω στα 9.500 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο το 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: