Το «οξυγόνο» του ηλεκτρονικού εμπορίου
- 11/07/2014, 19:03
- SHARE
Ο Αιμίλιος Αρχοντούλης μιλά για τη βράβευση από το ΕΒΕΑ και για το μέλλον της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Shopigen.
Ήταν η επιχείρηςη που τιμήθηκε με το βραβείο Νέας Επιχείρησης για το 2014 από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, στο πλαίσιο των «Βραβείων ΕΒΕΑ 2014» για επιχειρήσεις και επιχειρηματίες.
Η καινοτόμα ιδέα της σε παγκόσμιο επίπεδο της χάρισε μέσα στη χρονιά όχι μόνο ένα σημαντικό βραβείο αλλά και τη σύναψη σημαντικών συνεργασιών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο λόγος για την Commercial Hub Α.Ε η οποία συστάθηκε το καλοκαίρι του 2013 από τους Δημήτριο Ζησιμόπουλο, Αργύριο Κυλιάδη και Αιμίλιο Αρχοντούλη προκειμένου να αναπτύξει και να εφαρμόσει υψηλές τεχνολογίες ηλεκτρονικού εμπορίου.
Στην ελληνική αγορά συστήθηκε μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου «Shopigen», στην οποία υπάρχουν πάνω από 23.000 προϊόντα και συνεργασία με τριάντα προμηθευτές, δύο εκ των οποίων προέρχονται από χώρες της Ευρώπης.
Οι προοπτικές είναι μεγάλες και αυτή τη στιγμή η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλους Ευρωπαίους προμηθευτές. Η σύναψη εμπορικών σχέσεων με την Ευρώπη αποτελεί άλλωστε προτεραιότητα καθώς μιλάμε για χώρες με γνώριμα φορολογικά καθεστώτα, χωρίς την ύπαρξη τελωνειακών δασμών.
Μέχρι στιγμής έχουν δαπανηθεί πάνω από 200.000 ευρώ για την δημιουργία της πλατφόρμας τα οποία αναμένεται να έχουν αποσβεστεί στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της εταιρείας. «Συλλάβαμε την ιδέα δημιουργίας μιας πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου το 2012, ενός market place, όπως είναι και η Amazon. Δεν μιμούμαστε την Amazon, ούτε όμως βλέπουμε ως ανταγωνιστές μας τα e-shops», αναφέρει στο FortuneGreece.com o κ. Αιμίλιος Αρχοντούλης, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της Commercial Hub. Ο ίδιος είναι απόφοιτος του οικονομικού τμήματος της ΑΣΟΕ, κατέχει ΜΒΑ, έχει εργαστεί ως διευθυντής πωλήσεων σε αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις και είναι συνιδρυτής της Structural Consulting Suport.
Όπως μας εξηγεί ο ίδιος, στο Shopigen ο καθένας μπορεί να διαθέσει και να πουλήσει τα προϊόντα του τα οποία προέρχονται από τις κατηγορίες: Ένδυση, υπόδηση, ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, είδη σπιτιού, κοσμήματα και βιβλία. Αυτό που χρειάζεται είναι να δηλώσει τα αποθέματα που διαθέτει, την τιμή των προϊόντων και φωτογραφικό υλικό από το οποίο ο ενδιαφερόμενος πελάτης θα μπορεί να επιλέξει το προϊόν που είναι προσαρμοσμένο στα δικά του γούστα και καλύπτει τις δικές του ανάγκες.
Αν πάλι κάποιος θέλει να περάσει στην αντίπερα όχθη, μπορεί να προβεί στη δημιουργία ενός e-shop, στο οποίο μπορεί να επιλέξει ορισμένα από τα προϊόντα που βρίσκονται ήδη στην πλατφόρμα και να τα τοποθετήσει στο δικό του «ηλεκτρονικό ράφι».
Το Shopigen απευθύνεται σε όλο τον εμπορικό κόσμο αλλά και στους καταναλωτές οι οποίοι θα μπορούσαν να γίνουν έμποροι. Μέσω της πλατφόρμας μπορείς να φτιάξεις όσα e-shop θες και οι επιχειρήσεις μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο για την οριζόντια επέκτασή τους.
Για παράδειγμα θα μπορούσε μια ποδοσφαιρική ομάδα να δημιουργήσει το δικό της e-shop και να βάλει υπό τη σκέπη της, πέρα από τα branded προϊόντα της, και μια σειρά άλλων προϊόντων δίνοντας παράλληλα ως κίνητρο εισιτήρια για αγώνες με κάθε αγορά προϊόντων ορισμένης αξίας. Επιπρόσθετα, οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί θα μπορούςαν να διευρύνουν το πελατολόγιο τους μέσω του Shopigen.
Η πλατφόρμα, η οποία συνιστά παγκόσμια καινοτομία, μπορεί να λειτουργήσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. «Στόχος μας είναι πέρα από την Ευρώπη να μπούμε στην αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και σε εκείνη της Αμερικής. Αυτήν την περίοδο βρισκόμαστε σε φάση αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή στην Ελλάδα που θα συμβάλλει στην ταχύτερη αποδοχή του Shopigen από την εγχώρια αγορά. Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι για εμάς η αποδοχή από τον κόσμο. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται εύκολα καινούριες εταιρείες. Απαιτούνται επενδύσεις για την εκπαίδευση του καταναλωτικού κοινού και συνεργασίες με ήδη αναγνωρισμένα brands που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά».
Ο κ. Αρχοντούλης εκτιμά δε πως στο προσεχές διάστημα θα δούμε συγκέντρωση όχι τόσο στο χώρο στου φυσικού αλλά σε εκείνον του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Όσο για το brand Shopigen αυτό πορίζεται από την Βιολογία. Η κατάληξη -gen συναντάται κυρίως στην ονοματοδότηση των ενζύμων, λόγου χάρη Collagen, Oxygen κ.α. και αν κάποιος είναι γνώςτης της Βιολογίας θα αντιληφθεί πως ο τρόπος με τον οποίο έχει σχεδιαςτεί το σήμα αναπαριστά στην ουσία τη λειτουργία ενός ενζύμου.
Η ονομασία λοιπόν Shopigen υπογραμμίζει πως είναι ο «καταλύτης» και το «οξυγόνο» του εμπορίου, ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν επιχειρήσεις που είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα οφέλη και τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες στο επιχειρείν.
Διαβάστε ακόμη:
To ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα θα φτάσει τα 3,5 δισ.ευρώ
O Έλληνας πίσω από τη μεγαλύτερη εταιρεία πώλησης εισιτηρίων