P.S. I love you: Growth hacking
- 15/10/2014, 17:54
- SHARE
Mια γρήγορη, οικονομική προσέγγιση στο μάρκετινγκ μπορεί να αποδειχθεί ο καλύτερος «σύμμαχος» των startups.
Του Χάρη Σπηλιόπουλου
Ο όρος χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από τον Sean Ellis το 2010 (παρόλο που σαν έννοια προϋπήρχε) και μέχρι σήμερα έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς στον χώρο του internet marketing, καθώς εταιρίες μεγαθήρια, όπως η Hotmail ή η Instagram έχουν χτιστεί από το μηδέν, χρησιμοποιώντας αυτήν την προσέγγιση.
Σύμφωνα με τον Σάββα Ζορτίκη, co-founder και VP Growth στην GrowthRocks, το Growth Hacking είναι η ενσωμάτωση ενεργειών μάρκετινγκ με όσο το δυνατόν λιγότερους πόρους μέσα στο ίδιο το προϊόν και με πολύ μικρότερο χρονικό ορίζοντα αποτελεσμάτων.
Η αλήθεια είναι πως λόγω της ονομασίας του, το Growth Hacking μπορεί να ξενίσει κάποιον που δεν έχει έρθει σε επαφή μαζί του. Ο όρος hacking έχει πολλά πρόσωπα, και το χειρότερό του, το παράνομο hacking -το οποίο έχει να κάνει με τη μη εξουσιοδοτημένη διείσδυση σε συστήματα και βάσεις δεδομένων- είναι και αυτό που το έχει κάνει ευρέως γνωστό. Το μόνο, όμως, που το Growth Hacking έχει κοινό με το απλό hacking, είναι η νοοτροπία για χρήση καινοτόμων και εφευρετικών τρόπων με σκοπό την αύξηση π.χ. των χρηστών, μέσω της ανάλυσης των δεδομένων και της χρήσης της τεχνολογίας.
Όσοι είναι στο παιχνίδι των startups γνωρίζουν πολύ καλά ότι χρόνος και χρήμα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση του εγχειρήματός τους. H διαφορά του Growth Hacking με το παραδοσιακό Digital Marketing είναι ότι, ενώ το πρώτο είναι κάτι που χτίζεται ως μέρος του προϊόντος και του site μιας επιχείρησης (ακόμα και με μηδενικό κόστος, σε κάποιες περιπτώσεις), το δεύτερο είναι κάτι που μια επιχείρηση «νοικιάζει» (και μάλιστα συχνά με πολύ ακριβό ενοίκιο). Στην ουσία, μόλις τελειώσουν τα χρήματα τελειώνουν και τα προνόμια που έχει επιφέρει.
Ένα εξαιρετικό παράδειγμα εφαρμογής του Growth Hacking είναι η ιστορία πίσω από την έκρηξη της δημοτικότητας του Hotmail, πίσω στο 1996. Το hotmail ήταν ο πρώτος πάροχος δωρεάν email σε περιβάλλον browser. Το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν όμως οι ιδρυτές του, ο Jack Smith και η Sabeer Bhatia, ήταν ότι κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξη του προϊόντος τους. Η αρχική τους σκέψη ήταν να ακολουθήσουν τακτικές του παραδοσιακού marketing, βάζοντας διαφημίσεις στο ραδιόφωνο και σε billboards, αλλά αυτή η προσέγγιση ήταν πολύ ακριβή για ένα δωρεάν προϊόν.
Η λύση ήρθε από τον Tim Draper, ο οποίος πρότεινε να μπεί η φράση: «P.S. I love you. Get your free email at Hotmail» («Υ.Γ. Σας αγαπώ. Αποκτήστε δωρεάν email στο Hotmail») στο κάτω μέρος κάθε email που θα έστελνε κάθε χρήστης του Ηotmail. To link έστελνε όποιον το πατούσε στη σελίδα εγγραφής της υπηρεσίας. Ποιός δεν θα ήθελε να πάρει κάτι δωρεάν, ενώ μέχρι πρότινος πλήρωνε γι’ αυτό; Μέσα σε ένα χρόνο το Hotmail αριθμούσε 12 εκατομμύρια χρήστες.
Μπορεί περιπτώσεις σαν το Hotmail ή το Dropbox να φαίνονται σαν μία στο εκατομμύριο, όπως δείχνει όμως η ιστορία, οι αναπτυξιακές τους κινήσεις μόνο τυχαίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. To «growth», η ανάπτυξη, είναι μια σταδιακή και επαναλαμβανόμενη διαδικασία και εταιρίες όπως η GrowthRocks, διατείνονται πως μπορούν να το «εμφυτεύσουν» σε προϊόντα και υπηρεσίες. H GrowthRocks, αν και startup η ίδια, έχει ήδη σημαντικούς πελάτες όπως η Pinnatta, Sensorflare, Fansinator, Filisia, CWM Junior ISA, CRN, Gigalize, Teamup, κ.ά.
To GaaS (Growth As A Service), είναι κάτι φρέσκο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα και πρόκειται ακριβώς για αυτό που λέει και η ονομασία του: Μια υπηρεσία που προσφέρει ανάπτυξη.
Αν επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του GrowthRocks, σας προσφέρεται η ευκαιρία να έχετε μισή ώρα δωρεάν συμβουλών (free consultation), αποκλειστικά για τη startup ή το προϊόν σας, όπως επίσης μπορείτε να βρείτε ενημερωτικό υλικό σχετικά με το Growth Hacking στο blog τους. Επίσης μπορείτε να τους βρείτε στο Impact Hub, Καραϊσκάκη 28, Αθήνα.
Η startup, σαν θεσμός, στην Ελλάδα βρίσκεται σε άνθιση, και οι ελληνικές startups που λαμβάνουν funding πληθαίνουν μέρα με τη μέρα. Μια μεγαλεπήβολη επένδυση, όμως, από μόνη της δεν ισοδυναμεί πάντα με την επιτυχία, μιας και ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν εταιρίες απέτυχαν, ακόμα και αν τα ποσά του funding τους έμοιαζαν με τον προϋπολογισμό μιας μικρής χώρας (βλέπε εταιρίες dot com), αφήνοντας πίσω μόνο τον θόρυβο που είχε δημιουργηθεί γύρω από το όνομά τους, και το παράδειγμά τους, προς αποφυγείν.
Ο κόσμος των επιχειρήσεων αλλάζει πρόσωπα καθημερινά και ο κόσμος του marketing δείχνει πιο κορεσμένος από ποτέ, οπότε στην ερώτηση: «Γιατί Growth Hacking;», απαντώ:
«Για γρήγορη και οικονομική ανάπτυξη!»