«Παύσατε πυρ» από EKT, εν αναμονή νέων δεδομένων – Στο επίκεντρο η οικονομία 

«Παύσατε πυρ» από EKT, εν αναμονή νέων δεδομένων – Στο επίκεντρο η οικονομία 
A sculpture of the Euro currency stands in the city centre of Frankfurt am Main, western Germany, on January 25, 2024. The European Central Bank (ECB) is expected to stand pat on January 25, 2024 and call for patience in the ongoing battle against inflation, pushing back against market hopes of rapid interest rate cuts. The Frankfurt-based institution launched an unprecedented rate hiking cycle in mid-2022 after Russia's war in Ukraine pushed food and energy costs higher, sending inflation soaring. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Το επιτόκιο καταθέσεων αναμένεται να παραμείνει στο 3,75%.

Αμετάβλητα αναμένεται να αφήσει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη σημερινή συνάντηση των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, εν αναμονή νέων στοιχείων τα οποία θα δείχνουν -ή δεν θα δείχνουν- πρόοδο σε ό,τι αφορά το μέτωπο του πληθωρισμού.

Το επιτόκιο καταθέσεων αναμένεται να παραμείνει στο 3,75%, ενώ εκτιμάται πως δεν πρόκειται να υπάρξουν ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις ως προς το guidance, καθώς μάλιστα τις επόμενες εβδομάδες θα αποκαλυφθεί μια σειρά από κρίσιμα στοιχεία (πληθωρισμός, μισθοί, παραγωγικότητα). 

Ως εκ τούτου, η προσοχή όλων στρέφεται στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου, οπότε οι Ευρωπαίοι policymakers θα αξιολογήσουν αν υπάρχει χώρος για άλλη μία επιτοκιακή μείωση, μετά από αυτή του Ιουνίου κατά 0,25%. Μέχρι τότε, επίσης, μπορεί να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ΗΠΑ και Γαλλία, ενώ ίσως έχουν υπάρξει περισσότερα στοιχεία σχετικά με το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει τη νομισματική χαλάρωση. 

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ για σήματα σε σχέση με την πολιτική που θα ακολουθηθεί το φθινόπωρο.

Επιτόκια

Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν δύο ακόμη μειώσεις των επιτοκίων φέτος, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβρι, αν και μια μικρή ομάδα βλέπει μόνο μία. Οι αγορές έχουν παρόμοια άποψη, τιμολογώντας πλήρως το ένα και κλίνοντας έντονα προς το άλλο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν σηματοδοτήσει ότι η συνάντησή τους τον Ιούλιο είναι πρωτίστως μια ευκαιρία για απολογισμό. Ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν είπε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε οικονομικά ζητήματα. Είπε επίσης ότι τα διαθέσιμα στοιχεία στη συνάντηση δεν θα απαντήσουν όλες τις ερωτήσεις.

Η ίδια η Λαγκάρντ έχει τροφοδοτήσει εικασίες ότι οι αξιωματούχοι θα μειώνουν τα επιτόκια κάθε τρίμηνο. «Χρειαζόμαστε πολλά δεδομένα – δεν είμαι σίγουρη ότι λαμβάνουμε αυτά τα δεδομένα σε κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου νομισματικής πολιτικής που έχουμε» είπε μετά το ετήσιο συνέδριο της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Μισθοί και κέρδη

Προκειμένου ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο 2% όπως είναι ο στόχος, η ΕΚΤ εστιάζει στους μισθούς, τα περιθώρια κέρδους και την παραγωγικότητα – μια περίπλοκη αλληλεπίδραση που μπορεί να μην εξελιχθεί όπως αναμένεται.

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, «οι πρόσφατες αυξήσεις στις αποδοχές ανά εργαζόμενο καθιστούν το Διοικητικό Συμβούλιο απρόθυμο να προβεί σε νέα επιτοκιακή μείωση χωρίς περισσότερα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι οι πιέσεις στο κόστος μειώνονται. Συνεπώς, τα επιτόκια μάλλον θα παραμείνουν αμετάβλητα τον Ιούλιο, αλλά τυχόν επιβραδύνσεις θα βοηθήσουν να ξεκλειδωθεί μια άλλη κίνηση τον Σεπτέμβριο».

Κίνδυνοι και αβεβαιότητα

Ορισμένοι πρόσφατοι δείκτες σηματοδοτούν ότι η οικονομική ανάκαμψη του μπλοκ μπορεί να έχει χάσει λίγο ρυθμό. Η μεταποίηση υπέστη ακόμη ένα πλήγμα, ο τομέας των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε και η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει εξασθενήσει λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας.

Ακόμη και πριν από την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι αναλυτές θεωρούσαν τις αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομία της ευρωζώνης. Οι πιθανότητες να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο φαίνεται τώρα να έχουν βελτιωθεί, δεδομένου ότι οι Δημοκρατικοί προσανατολίζονται σε αλλαγή προεδρικού υποψηφίου.

Περισσότεροι κίνδυνοι παραμονεύουν πιο κοντά «στο σπίτι». Οι πρόωρες εκλογές στην πατρίδα της Λαγκάρντ, τη Γαλλία, ήγειραν φόβους για ένα κοινοβούλιο που φαίνεται ανίκανο να αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στη Γηραιά Ήπειρο.

Ενώ οι αγορές έχουν ηρεμήσει, το επεισόδιο υπενθύμισε την κρίση χρέους της Ευρώπης την περασμένη δεκαετία και προκάλεσε ανησυχία στην Ιταλία, της οποίας τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται στο μικροσκόπιο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λένε ότι οι αντιδράσεις των επενδυτών δεν ήταν αδικαιολόγητες πυροδοτώντας εικασίες για εκ νέου ενεργοποίηση ενός backstop τους. Εξέφρασαν επίσης απογοήτευση για τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ που αμφισβήτησε τη νομιμότητα του εργαλείου.

Τέλος, ενδέχεται να προκύψει νέα αναταραχή, εάν οι κυβερνήσεις αποτύχουν να συγκρατήσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα ή να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: