Παγκόσμια αγορά ποτών: Τα «40άρια» θα ξεπεράσουν το κρασί; – 730 δισ. δολάρια η συνεισφορά στην οικονομία

Παγκόσμια αγορά ποτών: Τα «40άρια» θα ξεπεράσουν το κρασί; – 730 δισ. δολάρια η συνεισφορά στην οικονομία
Photo: pixabay.com
Το ινδικό ουίσκι θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία αλκοολούχων ποτών μέχρι το 2027.

Τα «βαριά» ποτά, όπως η βότκα και το ουίσκι, κερδίζουν έδαφος στην παγκόσμια αγορά έναντι του κρασιού, σημειώνεται σε έκθεση της Παγκόσμιας Συμμαχίας Οινοπνευματωδών Ποτών την Τετάρτη, καθώς οι προτιμήσεις κατανάλωσης έχουν αλλάξει.

Η έρευνα ανέφερε ότι το 2022 πωλήθηκαν 2,67 δισεκατομμύρια κιβώτια «βαριών» αλκοολούχων ποτών, σχεδόν όσα και τα 2,8 δισεκατομμύρια κιβώτια κρασιού το ίδιο έτος.

«Εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις και στις δύο κατηγορίες, ο όγκος των οινοπνευματωδών ποτών θα ξεπεράσει σύντομα εκείνον του κρασιού»σημειώνεται στην έκθεση.

Οι τάσεις, συμπεριλαμβανομένης της στροφής προς την κατανάλωση λιγότερων και ακριβότερων ποτών, και ιδίως της αυξανόμενης γκάμας κοκτέιλ, έχουν οδηγήσει στην εκτόπιση του κρασιού από τα οινοπνευματώδη ποτά.

Ο κλάδος του κρασιού αντιμετώπισε την παγκόσμια υπερπροσφορά, τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και την πτώση της ζήτησης, η οποία έφτασε σε χαμηλό 27 ετών. Οι εταιρείες μπύρας αντιμετωπίζουν επίσης τη στροφή προς τα οινοπνευματώδη ποτά σε ορισμένες αγορές.

Οι αριθμοί

  • Η μπύρα αντιπροσώπευε το 75,2% του συνολικού όγκου αλκοολούχων ποτών το 2022, ακολουθούμενη από το κρασί με 10,4% και τα οινοπνευματώδη ποτά με 9,9%.
  • Όσον αφορά την αξία των πωλήσεων το 2022, τα οινοπνευματώδη ποτά αντιστοιχούσαν στο 40% των συνολικών πωλήσεων αλκοολούχων ποτών και ακολουθούσαν η μπύρα με 38,1% και το κρασί με 17,6%
  • Το ινδικό ουίσκι θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία αλκοολούχων ποτών μεταξύ 2022 και 2027, με αύξηση κατά 50 εκατομμύρια κιβώτια, ενώ η τεκίλα, το ρούμι και το τζιν αναμένεται να αυξηθούν μεταξύ 10 και 20 εκατομμυρίων κιβωτίων. Το κονιάκ και το αρμανιάκ πρόκειται να σημειώσουν τη μικρότερη αύξηση στην αγορά αλκοολούχων ποτών.
  • Η παραγωγή και η πώληση οινοπνευματωδών ποτών συνεισέφερε περίπου 730 δισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία το 2022, όταν συνυπολογίζονται δραστηριότητες που κυμαίνονται από την καλλιέργεια και την παραγωγή μέχρι τη ναυτιλία και τις πωλήσεις σε καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com