Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών: Ασφαλή μετανάστευση για κάθε παιδί ζητά η UNICEF

Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών: Ασφαλή μετανάστευση για κάθε παιδί ζητά η UNICEF
Photo: AFP

Περισσότερα από 400 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο το 2017 - Έκκληση της οργάνωσης στις κυβερνήσεις.

Υπολογίζεται ότι 400 παιδιά έχουν πεθάνει κατά μήκος της διαδρομής της κεντρικής Μεσογείου φέτος, αναφέρει η UNICEF, με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστών, και ζητάει να γίνει η μετανάστευση ασφαλής για κάθε παιδί.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, «το 2018 θα μπορούσε να είναι ένα έτος ορόσημο για τα παιδιά μετανάστες, εάν οι χώρες ακολουθήσουν τις βέλτιστες πρακτικές, ώστε να εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την ευημερία τους».

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει, περίπου 50 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε μεταναστευτική κίνηση, ενώ 28 εκατομμύρια παιδιά έχουν ξεριζωθεί από τα σπίτια τους λόγω συγκρούσεων.

Το 2017, σχεδόν 15.000 ασυνόδευτα παιδιά έφτασαν στην Ιταλία δια θαλάσσης, ενώ εκτιμάται ότι περισσότερα από 400 παιδιά έχουν πεθάνει, την ίδια χρονική περίοδο, επιχειρώντας αυτό το ταξίδι και χιλιάδες άλλα έχουν υποστεί κακομεταχείριση, εκμετάλλευση, υποδούλωση και κράτηση κατά τη διέλευσή τους από τη Λιβύη.

Το επόμενο έτος θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις και έγκριση του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση, μια διακυβερνητική συμφωνία, που η UNICEF χαρακτηρίζει ορόσημο, καθώς θα καλύπτει όλες τις διαστάσεις της διεθνούς μετανάστευσης.  Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για την ουσία του Συμφώνου, η UNICEF απευθύνει έκκληση προς τα κράτη-μέλη να συμπεριλάβουν τα δικαιώματα, την προστασία και την ευημερία των ξεριζωμένων παιδιών ως κεντρικές δεσμεύσεις στο τελικό κείμενο.

Επίσης, ζητάει από τις χώρες να προστατεύσουν τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, ιδιαίτερα τα ασυνόδευτα, από την εκμετάλλευση και τη βία, να τερματίσουν την κράτηση παιδιών που ζητούν διεθνή προστασία ή μεταναστεύουν, να διατηρήσουν τις οικογένειες ενωμένες, ως τον καλύτερο τρόπο για την προστασία των παιδιών, να εξασφαλίσουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγεία για τα παιδιά και να προωθήσουν μέτρα για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας, των διακρίσεων και της περιθωριοποίησης στις χώρες διέλευσης και προορισμού.