Παγκόσμια Τράπεζα: Κοντά στο 10% η ύφεση στην οικονομία της Παλαιστίνης λόγω του πολέμου

Παγκόσμια Τράπεζα: Κοντά στο 10% η ύφεση στην οικονομία της Παλαιστίνης λόγω του πολέμου
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τους επόμενους μήνες, το έλλειμμα της Παλαιστινιακής Αρχής αναμένεται να φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δραματικές είναι οι επιπτώσεις που αναμένεται να έχει στην οικονομία της Παλαιστίνης ο πόλεμος με το Ισραήλ στη Γάζα, όπως σημειώνεται σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

«Η δημοσιονομική κατάσταση της Παλαιστινιακής Αρχής έχει επιδεινωθεί δραματικά τους τελευταίους τρεις μήνες, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο δημοσιονομικής κατάρρευσης. Οι ροές εσόδων έχουν στερέψει σε μεγάλο βαθμό λόγω της δραστικής μείωσης των μεταβιβάσεων εσόδων από εκκαθάριση που καταβάλλονται στην Παλαιστινιακή Αρχή και της μαζικής πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας» τονίζεται στην έκθεση

Τους επόμενους μήνες, το έλλειμμα της Αρχής αναμένεται να φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, διπλασιάζοντας το χρηματοδοτικό κενό των 682 εκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του 2023.

Η παλαιστινιακή οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί μεταξύ 6,5% και 9,6%, αν και η Τράπεζα σημειώνει ότι οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες»

«Η αυξημένη εξωτερική βοήθεια και η συσσώρευση περαιτέρω ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους δημόσιους υπαλλήλους και τους προμηθευτές είναι οι μόνες διαθέσιμες επιλογές χρηματοδότησης για την Παλαιστινιακή Αρχή» υπογραμμίζει η Παγκόσμια Τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: