Παγκόσμια Τράπεζα: Το 2024 θα έχει την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη μετά από την πανδημία
- 09/01/2024, 17:30
- SHARE
Το 2024 η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με τον βραδυτερο ρυθμό από την πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη.
Ο οργανισμός αναφέρει πως το παγκόσμιο ΑΕΠ θα «τρέξει» με ρυθμό 2,4% το 2024 έναντι ανάπυξης 2,6% για το 2023.
Το 2025 η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,7% έναντι ανάπτυξης 3% που ανέμενε η τράπεζα στις προηγούμενες εκτιμήσεις της, τον Ιούνιο του 2023.
Το παγκόσμιο εμπόριο και οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να επηρεάζονται αρνητικά από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση.
Εκτός από την πανδημία του κορονοϊού, η ανάπτυξη του 2,4% θα είναι η ασθενέστερη από την οικονομική κρίση του 2009-09.
Ο Ιντερμίτ Γκιλ, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε: «Η βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη θα παραμείνει αδύναμη, αφήνοντας πολλές αναπτυσσόμενες χώρες – ιδίως τις φτωχότερες- εγκλωβισμένες σε μια παγίδα». Σύμφωνα με τον ίδιο, καταγράφονται παγκοσμίως «παραλυτικά επίπεδα χρέους και ισχνή πρόσβαση σε τρόφιμα για σχεδόν έναν στους τρεις ανθρώπους».
Η παγκόσμια ανάπτυξη βρίσκεται σε ιστορικά «μέτρια» επίπεδα και η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου παραμένει υποτονική, πρόσθεσε ο Γκιλ.
Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ότι οι επιπτώσεις από τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς «έχουν αυξήσει σημαντικά τους γεωπολιτικούς κινδύνους». Συμπλήρωσε ακόμα ότι η διαταραχή σε βασικές ναυτιλιακές διαδρομές που προκλήθηκε από επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα αύξησε την πιθανότητα «πληθωριστικών συμφορήσεων».
Οι επιπτώσεις των επιτοκίων στις φτωχές χώρες
Σημειώνεται πως τα υψηλότερα επιτόκια στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου καθιστούν επίσης ακριβότερο τον δανεισμό στις φτωχότερες χώρες και η Παγκόσμια Τράπεζα ανησυχεί ιδιαίτερα για το πόσο προσιτό είναι αυτό για τις 75 φτωχότερες χώρες του κόσμου.
Αυτός είναι ένας τρόπος με τον οποίο η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι πλουσιότερες χώρες ανακάμπτουν καλύτερα από την πανδημία σε σχέση με τις φτωχότερες χώρες.
«Στο τέλος του 2024 προβλέπουμε ότι όλες οι προηγμένες οικονομίες θα έχουν κατά κεφαλήν εισόδημα υψηλότερο από αυτό που είχαν πριν από τον Covid-19» δήλωσε ο Γκιλ.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το μέσο εισόδημα ενός ατόμου σε μια αναδυόμενη οικονομία θα είναι 75% του επιπέδου που είχε πριν από την πανδημία, ενώ στις φτωχότερες χώρες θα μπορούσε να είναι μόλις 66%.