Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Οι ηγέτες των επιχειρήσεων ανησυχούν για οικονομική ύφεση τα επόμενα 2 χρόνια

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Οι ηγέτες των επιχειρήσεων ανησυχούν για οικονομική ύφεση τα επόμενα 2 χρόνια
Traders work the floor of the New York Stock Exchange on August 16, 2024. US stocks edged lower in early trading Friday, as traders looked to lock in gains at the end of a positive week for major Wall Street indices. Around 10 minutes into trading, the Dow Jones Industrial Average was down 0.1 percent at 40,518.87, and the S&P was 0.1 percent lower at 5,536.08. The Nasdaq slipped 0.2 percent to 17,566.08. (Photo by ANGELA WEISS / AFP) Photo: AFP

Ο κίνδυνος μιας οικονομικής ύφεσης μέσα στα επόμενα 2 χρόνια είναι μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που έχουν οι επικεφαλής των επιχειρήσεων παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Στην έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 11.000 επιχειρηματίες από χώρες των G20, σημειώνεται πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν αυξανόμενη ανησυχία, μετά από μια χρονιά με θερμοκρασίες ρεκόρ, σοβαρές πλημμύρες και πυρκαγιές, μεταξύ άλλων σε μεγάλες οικονομίες όπως η Βραζιλία, η Γερμανία, η Ινδονησία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έρευνα του WEF Executive Opinion Survey δείχνει «ένα σημαντικό επίπεδο ανησυχίας μεταξύ των επιχειρηματικών ηγετών στις χώρες της G20», δήλωσε η Καρολίνα Κλιντ, εμπορική διευθύντρια Ευρώπης της Marsh McLennan, εταίρου του WEF, μαζί με τη Zurich Insurance.

Η οικονομική ύφεση θεωρείται ως ο κορυφαίος κίνδυνος για τους ηγέτες των επιχειρήσεων για τα επόμενα δύο χρόνια, ακολουθούμενος από την έλλειψη εργατικού δυναμικού ή/και ταλέντων και στη συνέχεια από τον πληθωρισμό. Η φτώχεια και η ανισότητα κατατάσσονται στην τέταρτη θέση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην πέμπτη, σύμφωνα με την έρευνα.

Στις επιμέρους έρευνες για τις χώρες, οι ανησυχίες για τους δυσμενείς κινδύνους από την τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, εμφανίστηκαν υψηλά, καθώς ήταν ο κορυφαίος κίνδυνος για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ινδονησία, ο τρίτος στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο τέταρτος στη Βρετανία, όπως έδειξε η έρευνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: