Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Ποιοι είναι οι 5 μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την Ελλάδα το 2025;
- 15/01/2025, 17:41
- SHARE
Τους 5 μεγαλύτερους κινδύνους και ρίσκα για την Ελλάδα αλλά και για την υφήλιο κατέγραψε έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).
Για την έρευνα λήφθηκαν υπόψιν οι γνώμες περισσότερων από 900 εμπειρογνωμόνων παγκοσμίως από τον ακαδημαϊκό χώρο, τις επιχειρήσεις και τη χάραξη πολιτικής. Η έρευνα «έτρεξε«» τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Για την Ελλάδα, τα 5 μεγαλύτερα ρίσκα για το 2025 είναι τα εξής:
- Έλλειψη εργασίας και ταλέντων
- Ακραία καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες, καύσωνες, κτλ)
- Πληθωρισμός
- Οικονομική ύφεση ή στασιμότητα
- Δημόσιο χρέος
Οι ένοπλες συγκρούσεις το μεγαλύτερο ρίσκο παγκοσμίως
Για την παγκόσμια «εικόνα», σχεδόν 1 στους 4 από τους συμμετέχοντες κατέταξαν τις συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων και της τρομοκρατίας, ως τον σοβαρότερο κίνδυνο για την οικονομική ανάπτυξη για το 2025
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο υπ’ αριθμό 1 κίνδυνος για το 2024, ήταν ο δεύτερος σε κατάταξη κίνδυνος.
«Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από βαθύτερα χάσματα και αλυσιδωτούς κινδύνους, οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν μια επιλογή: να προωθήσουν τη συνεργασία και την ανθεκτικότητα ή να αντιμετωπίσουν την επιδεινούμενη αστάθεια» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του WEF, Μίρεκ Ντούσεκ, σε δήλωση που συνοδεύει την έκθεση.
Η Συρία, η «τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα» και η πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα αποτελέσουν το επίκεντρο της συνάντησης, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του WEF, Μπόργκε Μπρέντε.
Οι διαπραγματευτές καθόριζαν τις τελευταίες λεπτομέρειες μιας πιθανής εκεχειρίας στη Γάζα την Τετάρτη, μετά από μαραθώνιες συνομιλίες στο Κατάρ. Η απειλή της παραπληροφόρησης και της παραπληροφόρησης κατατάσσεται ως ο πιο σοβαρός παγκόσμιος κίνδυνος για τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα, στην ίδια κατάταξη με το 2024.
Σε ορίζοντα δεκαετίας οι περιβαλλοντικές απειλές κυριαρχούσαν στις ανησυχίες των εμπειρογνωμόνων για τους κινδύνους, σύμφωνα με την έρευνα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν ο κορυφαίος μακροπρόθεσμος παγκόσμιος κίνδυνος, ακολουθούμενος από την απώλεια της βιοποικιλότητας, τις κρίσιμες αλλαγές στα συστήματα της γης και την έλλειψη φυσικών πόρων.
Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ξεπέρασαν πέρυσι για πρώτη φορά τους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική εποχή, φέρνοντας τον κόσμο πιο κοντά στην παραβίαση της δέσμευσης που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα του 2015.
Ο παγκόσμιος κίνδυνος ορίζεται από την έρευνα ως μια κατάσταση που θα επηρέαζε αρνητικά ένα σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ, του πληθυσμού ή των φυσικών πόρων.
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων, το 64%, αναμένει τη διατήρηση μιας πολυπολικής, κατακερματισμένης παγκόσμιας τάξης.