«Παγώνει» η φορολόγηση κερδών από την πώληση κρυπτονομισμάτων – Τι σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ

«Παγώνει» η φορολόγηση κερδών από την πώληση κρυπτονομισμάτων – Τι σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ
Golden Bitcoins. (Photo by CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY / NEW / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Καταργείται η ειδική ομάδα εργασίας…

Αργεί ακόμη η κάλυψη του κενού σε ό,τι αφορά τη φορολογία των κρυπτονομισμάτων, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες των προηγούμενων μηνών. 

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως φαίνεται, η ειδική ομάδα εργασίας, η οποία είχε συσταθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, καταργείται, με το ζήτημα της σύστασης νέας ομάδας να παραμένει ανοιχτό.

Ο λόγος που προβάλλεται είναι «η ανάγκη επανεξέτασης του αντικειμένου της ομάδας εργασίας». Συνεπώς, το ζήτημα θα επανεξετασθεί όταν … ωριμάσουν οι συνθήκες. Μέχρι τότε δεν θα υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη φορολόγησης των κερδών από αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων ενώ θα παραμείνει θολό το τοπίο αναφορικά με την κάλυψη τεκμηρίων από σχετικές υπεραξίες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι προβλέπεται

Σε κάθε περίπτωση, μία από τις παραδοχές είναι ότι τα κέρδη από κρυπτονομίσματα αφορούν υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και συνεπώς φορολογούνται βάσει του άρθρου 43 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος δηλαδή με συντελεστή 15%. Ωστόσο, ζήτημα είναι η δήλωση της πραγματικής αξίας κτήσης ή πώλησης και όχι η πλασματική. Για τον προσδιορισμό, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, απαιτείται η συνεργασία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με τα ανταλλακτήρια.

Πάντως, σύμφωνα με τα λογιστικά γραφεία όσοι έχουν κρυπτονομίσματα θα πρέπει να δηλώνουν την αξία αγοράς και πώλησης στους κωδικούς 742 και 781 αντίστοιχα και εν συνεχεία την υπεραξία στον κωδικό 856 καταβάλλοντας φόρο 15%.

Ευρωπαϊκό επίπεδο

Στην Ευρώπη, το πλαίσιο αυστηροποιείται, με την ονομαστικοποίηση των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα, για να αποτρέπεται το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.  Επίσης βάσει του κανονισμού MiCA, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από 1-1-2026,  η ΕΕ θα επιβάλει στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις αγορές κρυπτονομισμάτων να δίνουν τα φορολογικά στοιχεία των πελατών τους στις εθνικές φορολογικές αρχές των κρατών μελών. 

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) βρίσκεται πάντως σε επαφές με τις φορολογικές διοικήσεις άλλων κρατών για διεθνή συνεργασία και ειδικά με την αμερικανική εφορία IRS με σκοπό την φορολόγηση και την ανάπτυξη τεχνογνωσίας για την παρακολούθηση της φοροδιαφυγής μέσα από τα ψηφιακά πορτοφόλια καθώς θεωρείται δύσκολος ο εντοπισμός αυτών των κερδών με τον παραδοσιακό φορολογικό έλεγχο. Η αμερικανική φορολογική διοίκηση διαθέτει τεχνογνωσία στον έλεγχο κρυπτονομισμάτων κάτι που επιδιώκει να αξιοποιήσει η ΑΑΔΕ για την ανάπτυξη εμπειρίας σε συγκεκριμένους τομείς παρακολούθησης των κρυπτονομισμάτων όπως εργαλεία εντοπισμού συναλλαγών και κατόχων digital assets, δραστηριότητες στο dark web, εκπαίδευση προσωπικού και προετοιμασία κανονιστικού πλαισίου.

Σύμφωνα με έκθεση της Chainanalysis, εκτιμάται ότι κρυπτονομίσματα αξίας 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων “ξεπλύθηκαν” κατά το 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: