Παγώνη: Ποια στοιχεία θα καθορίσουν αν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό

Παγώνη: Ποια στοιχεία θα καθορίσουν αν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό
Τροχονόμος πραγματοποιεί έλεγχο για το αν ο οδηγός κι ο ο επιβάτης του αυτοκινήτου τηρούν τους υγειονομικούς κανονισμούς για την απαγόρευση μετακίνησης και δικαιούνται να ταξιδέψουν εκτός Αττικής, διόδια Ελευσίνας Παρασκευή 10 Απριλίου 2020. Οι αρχές έχουν απαγορεύσει, εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων, την μετακίνηση των πολιτών προς την επαρχία προκειμένου να προστατευτούν οι κάτοικοι των επαρχιακών πόλεων και χωριών από την πανδημία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Δεν πειράζει αν ένα Πάσχα δεν φύγουμε να πάμε στο χωριό. Γιατί αν φύγουν όλοι, θα αδειάσει η Αθήνα και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όμως εκεί που θα πάει ο κόσμος θα υπάρχουν πολλά προβλήματα» ανέφερε η Ματίνα Παγώνη.

Αριθμός κρουσμάτων, διασωληνωμένοι και εμβολιασμοί: Αυτά είναι τα τρία στοιχεία που θα καθορίσουν, εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, αν θα επιτραπεί η μετακίνηση του κόσμου στα χωριά για το Πάσχα, υπογράμμισε η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».
«Το αν θα πάμε στα χωριά, θα εξαρτηθεί την Μεγάλη Εβδομάδα από τον αριθμό των κρουσμάτων, τον αριθμό των διασωληνωμένων και πόσο έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί στον βαθμό που εμείς θέλουν» σημείωσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών.

«Δεν πειράζει αν ένα Πάσχα δεν φύγουμε να πάμε στο χωριό. Γιατί αν φύγουν όλοι, θα αδειάσει η Αθήνα και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όμως εκεί που θα πάει ο κόσμος θα υπάρχουν πολλά προβλήματα» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, «τώρα κάνουμε προσεκτικά βήματα για να ανοίξουν τα καταστήματα και σιγά σιγά η εστίαση. Έχει σημασία αν ο καθένας θα πάει στα χωριά του ή κάπου που θέλουν να κλείσουν και να μείνουν. Δεν θα κάνουμε Πάσχα μέσα στα σπίτια όπως πέρυσι. Θα μπορούμε να βγούμε με μάσκες και αποστάσεις, να πάμε και στον προαύλιο χώρο, με αποστάσεις και μάσκες. Μόλις πουν ότι επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό θα φύγουν όλοι. Είναι ψυχολογικά πιεσμένος ο κόσμος».

 

«Για εμάς», είπε, «σημασία έχει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και να σταματήσουν να περιμένουν ουρά έξω από τις ΜΕΘ οι διασωληνωμένοι». Προέκρινε, δε, να επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

«Σκεφτείτε το νοσηλευτικό προσωπικό»

Ταυτόχρονα, η γιατρός, τόνισε τις μάχες που δίνει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της χώρας αλλά και πώς νιώθει η ίδια και οι συνάδελφοί της όταν ακούν ερωτήματα του τύπου «πού θα πάμε για Πάσχα;».

«Πάνω από όλα να σκεφτούμε το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό για τις μάχες που δίνουν στα νοσοκομεία και δεύτερον που θα κάνουμε διακοπές. Εάν κάποιος κάνει μια βόλτα σε ένα νοσοκομείο και δει καθημερινά τι γίνεται, δεν νομίζω ότι θα σκεφτεί που θα πάει το Πάσχα. Να σταματήσουμε αυτές τις μέρες να ρωτάμε τι θα κάνουμε το Πάσχα. Εμείς που είμαστε στα νοσοκομεία, όταν ακούμε τις ερωτήσεις τι θα κάνουμε το Πάσχα, είναι πολύ εκνευριστικό».

Τέλος, σχολιάζοντας το περιστατικό στον Ερυθρό Σταυρό, όπου ένας 60χρονους αφαίρεσε τον αναπνευστήρα από έναν άλλον ασθενή γιατί… δεν μπορούσε να κοιμηθεί με αποτέλεσμα ο δεύτερος να χάσει τη ζωή του, έκανε λόγο για τραγικό και εγκληματικό συμβάν.

«Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, ενώ πήγαινε καλά. Ένας νορμάλ άνθρωπος δεν θα ενοχλούνταν από το μηχάνημα που έδινε ζωή σε έναν συνάνθρωπό του. Τα νοσοκομεία υπάρχει ασφάλεια. Όμως ποιον ασθενεί έχεις δίπλα σου δεν είναι εύκολο να το ξέρουμε. Ο καθένας που έρχεται να νοσηλευτεί έχει κάποιο πρόβλημα. Εάν έχει και άλλα προβλήματα που δεν έχει εκδηλώσει, δεν είναι εύκολο να τα γνωρίζεις».