«Παγώνουν» μέχρι νεωτέρας οι αιτήσεις ασύλου Σύρων προσφύγων – Τι αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ

«Παγώνουν» μέχρι νεωτέρας οι αιτήσεις ασύλου Σύρων προσφύγων – Τι αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ
Ï Áñ÷çãüò ÃÅÅÈÁ Óôñáôçãüò Êùíóôáíôßíïò Öëþñïò êáôÜ ôçí ÜöéîÞ ôïõ óôï ÌÝãáñï Ìáîßìïõ ãéá ôç óõíåäñßáóç ôïõ ÊÕÓÅÁ, ÔåôÜñôç 12 Ïêôùâñßïõ 2022. Õðü ôçí ðñïåäñßá ôïõ ðñùèõðïõñãïý, ÊõñéÜêïõ ÌçôóïôÜêç, èá óõíåäñéÜóåé óôï ÌÝãáñï Ìáîßìïõ, ôï Êõâåñíçôéêü Óõìâïýëéï ÅèíéêÞò ÁóöÜëåéáò (ÊÕÓÅÁ). ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÃÉÙÑÃÏÓ ÂÉÔÓÁÑÁÓ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η απόφαση αφορά σε περίπου 9.500 άτομα, τα οποία έως τώρα θεωρούνταν κατά τεκμήριο πρόσφυγες.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία αποτέλεσαν το κύριο θέμα της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να υιοθετήσει την εισήγηση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, «παγώνοντας» την επίδοση αποφάσεων ασύλου σε Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις ελληνικές δομές.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από τον Παύλο Μαρινάκη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε επισκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στη Συρία και αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι που αφορούν στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας και ένα συμπεριληπτικό μέλλον που θα διασφαλίζει όλες τις θρησκευτικές μειονότητες.

Η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα θα πρέπει να σημάνει το τέλος των προσφυγικών ροών και να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους.

Η Ελλάδα σταθμίζει όλες τις εξελίξεις. Παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην περιοχή, τα οποία είναι δυναμικά, και προσαρμόζει τη στάση της στο Μεταναστευτικό/ Προσφυγικό στα εκάστοτε νέα δεδομένα, στο πλαίσιο και των αποφάσεων των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απόφαση αφορά σε περίπου 9.500 άτομα, τα οποία έως τώρα θεωρούνταν κατά τεκμήριο πρόσφυγες. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, τα νέα δεδομένα στη Συρία αλλάζουν το καθεστώς προστασίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τόνισε την ανάγκη για ευρωπαϊκή συνεργασία και κοινή αντιμετώπιση του ζητήματος. Κατά τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ανέδειξε το θέμα, ενώ προ ημερών είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό για την αναδιαμόρφωση της πολιτικής ασύλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: