Πακιστάν: Οι εργένηδες αφήνουν τους κανονισμένους γάμους και στρέφονται στα app γνωριμιών

Πακιστάν: Οι εργένηδες αφήνουν τους κανονισμένους γάμους και στρέφονται στα app γνωριμιών
Pelple buy Pakistan's national flags at a market in Karachi on August 7, 2021, ahead of the country's 75th Independence Day which marks the end of British colonial rule. (Photo by Rizwan TABASSUM / AFP) Photo: AFP
Ο κοινωνικός και εργασιακός διαχωρισμός των δύο φύλων παραμένει συνηθισμένος στη χώρα των 240 εκατομμυρίων κατοίκων.

Δεκάδες νεαροί εργένηδες συγκεντρώθηκαν αυτή την εβδομάδα για να συναντήσουν πιθανούς συντρόφους γάμου στην ανατολική πόλη Λαχόρη του Πακιστάν, στην πρώτη προσπάθεια μιας εφαρμογής γάμων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν σύζυγο αυτοπροσώπως στη συντηρητική ισλαμική χώρα.

Συνήθως, οι γάμοι στο Πακιστάν κανονίζονται από τους γονείς, οι οποίοι αναζητούν τα κατάλληλα ζευγάρια για τα παιδιά τους μέσα από τις κοινότητές τους ή την ευρύτερη οικογένεια. Οι εφαρμογές γνωριμιών είναι γενικά στιγματισμένες και ο κοινωνικός και εργασιακός διαχωρισμός των δύο φύλων παραμένει συνηθισμένος στη χώρα των 240 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η εκδήλωση στη Λαχόρη διοργανώθηκε από την Muzz, πρώην Muzzmatch, η οποία λέει ότι η εφαρμογή της βασίζεται στην ισλαμική εθιμοτυπία. Η εφαρμογή είναι περιορισμένη σε μουσουλμάνους χρήστες και, σε ένα νεύμα προς τις παραδοσιακές αξίες, δίνει τη δυνατότητα θόλωσης των φωτογραφιών εκτός από συγκεκριμένες αντιστοιχίες και επιτρέπει την επίβλεψη των συναντήσεων από συνοδούς.

Άλλες μικρότερες εκδηλώσεις αναδύονται επίσης στη χώρα για να αμφισβητήσουν τα παραδοσιακά πρότυπα παντρολογήματος.

Παρά την κριτική που ασκήθηκε στο διαδίκτυο στο παρελθόν για την εφαρμογή, την εκδήλωση του Muzz παρακολούθησαν περίπου 100 άτομα.

Η Αϊμέν, μια 31χρονη γυναίκα που δεν θέλησε να προσδιοριστεί περαιτέρω, δήλωσε ότι χρησιμοποίησε την εφαρμογή κατόπιν σύστασης του αδελφού της που ζει στις ΗΠΑ.

«Χρησιμοποίησα την εφαρμογή για δύο εβδομάδες, αλλά στη συνέχεια είδα μια διαφήμιση για αυτή την εκδήλωση και σκέφτηκα, γιατί να μην συναντήσω ανθρώπους από κοντά;», δήλωσε στο Reuters.
Είπε ότι η μητέρα της θα την συνόδευε ως συνοδός, αλλά δεν μπορούσε να παρευρεθεί λόγω κακής υγείας.

Το Muzz, που ξεκίνησε το 2015 στη Βρετανία, η οποία έχει επίσης σημαντικό μουσουλμανικό πληθυσμό, έχει πάνω από 1,5 εκατομμύριο χρήστες στο Πακιστάν, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του μετά το Μαρόκο.

Ο Μοάζ, ένας 27χρονος άνδρας, δήλωσε ότι χρησιμοποιεί το Muzz εδώ και ένα χρόνο και ότι ελπίζει να βρει σύζυγο μέσω της εφαρμογής.

«Βρίσκω ταιριάσματα, αλλά έχουν διαφορετικές προτεραιότητες», είπε προσθέτοντας ότι τα κορίτσια στην εφαρμογή περιμένουν από αυτόν να εμπλέξει τους γονείς του από την αρχή.

«Αυτό δεν είναι (αμέσως) δυνατό», είπε, τονίζοντας την ανάγκη να γνωρίσει κάποιον πριν κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα.

Το Annie’s Matchmaking Party, μια άλλη εκδήλωση στη Λαχόρη την περασμένη εβδομάδα, χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο για να ταιριάξει 20 νέους επαγγελματίες μετά από μια διαδικασία επιλογής και τους προσκάλεσε στη συνάντηση.

Η Νουρ ουλ Αΐν Τσουντχάρι, η 30χρονη διοργανώτρια, αντιμετώπισε επικρίσεις στο διαδίκτυο ότι η εκδήλωσή της προωθούσε την «κουλτούρα του γκόμενου». Η ίδια αντέτεινε ότι στόχος της ήταν να προσφέρει έναν ασφαλή χώρο για να συναντηθούν και να συνδεθούν οι εργένηδες.

«Στο Πακιστάν, είχαμε δύο επιλογές: προκατειλημμένους οργανωμένους γάμους ή χρονοβόρες εφαρμογές γνωριμιών χωρίς εγγυήσεις. Η ασφάλεια κατά τη διάρκεια των συναντήσεων είναι επίσης ένα πρόβλημα», είπε.

Ο Αμπντάλα Αχμέντ, 22 ετών, ήταν αισιόδοξος για τις προσωπικές εκδηλώσεις και δήλωσε πεπεισμένος ότι μπορεί να έχει βρει το τέλειο ταίρι του στη συγκέντρωση του Muzz.

«Το αποκορύφωμα ήταν η γνωριμία με ένα καταπληκτικό κορίτσι», είπε, λάμποντας από ενθουσιασμό, προσθέτοντας ότι αμέσως έκαναν κλικ και αντάλλαξαν χερούλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είμαστε και οι δύο οπαδοί της Marvel! Σχεδιάζουμε ήδη να δούμε μαζί το νέο Deadpool & Wolverine», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: