Παναγιώτης Κακολύρης στο Fortune Greece Network: Η ενσυναίσθηση είναι το «κλειδί» στην επιτυχία της επικοινωνίας
- 03/01/2023, 17:15
- SHARE
Kαλεσμένος στο Fortune Greece Network ήταν ο Παναγιώτης Κακολύρης, COO & Head of Strategy της Socialdoo. Μιλώντας με τον Editor in Chief του Fortune Greece Τάσο Ζάχο, ανέλυσε στα μέλη της πλατφόρμας τις προκλήσεις για την επικοινωνία στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, ενώ προσδιόρισε τον κομβικό ρόλο των social media.
Ο Παναγιώτης Κακολύρης είναι ανάμεσα σε άλλο εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτικών Ιδρυμάτων με έδρα τις Βρυξέλλες και επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για το Μέλλον της Ευρώπης. Διδάσκει Ψηφιακή επικοινωνία, Διαχείριση φήμης, Ευφυείς σχέσεις και Ευρωπαϊκά θέματα στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας και την Ελληνοαμερικανική Ένωση, ενώ είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις της Πάφου.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο μερικά highlights της συζήτησης:
*Για να δείτε όλη τη συζήτηση, κάντε apply στο Fortune Greece Network!
Aκολουθούν μερικές ενδεικτικές αναφορές από τη συνέντευξη:
Οι προκλήσεις για τη φιλελεύθερη δημοκρατία
«Ζούμε σε μία περίοδο παγκόσμιας αναστάτωσης, η οποία δημιουργεί μία παγκόσμια αβεβαιότητα. Και όλο αυτό θυμίζει πάρα πολύ θα σου έλεγα αυτά τα οποία συνέβαιναν στον δυτικό κόσμο έναν αιώνα πίσω. Η πρώτη πρόκληση λοιπόν είναι να καταφέρουμε να μην αφήσουμε την εξέλιξη των πραγμάτων να οδηγηθεί εκεί ακριβώς που οδηγήθηκε πριν από έναν αιώνα. Έχουμε κάποια κοινά δεδομένα, δηλαδή έχουμε αυτή την παγκόσμια αρνητική ενέργεια να την πω έτσι, η οποία έχει συσσωρευτεί. Μπαίνουμε σε μια μη προβλέψιμη περίοδο θα λέγαμε, καθώς είδαμε πώς εξελίχθηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ήταν ένας πόλεμος που λίγοι τον είχαν προβλέψει και ακόμα και τώρα δύσκολα μπορούμε να προβλέψουμε πως θα καταλήξει. Πολύ σωστά ο Χένρι Κίσινγκερ ανέφερε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μία έξοδο εκτόνωσης. Γιατί αυτό; Γιατί έχοντας μελετήσει την ιστορία, ξέρουμε ότι αν αφήσουμε την κατάσταση ανεξέλεγκτη, θα οδηγηθούμε σε δύσκολες ατραπούς.
Άρα τι έχει σημασία; Έχει σημασία αυτή τη στιγμή να βρούμε πώς μπορεί να εκτονωθεί αυτή η κατάσταση, πώς μπορεί να αποκατασταθεί ο διάλογος ως μέσο επίλυσης των διαφορών σε μία περίοδο όπου αρχίζει και εμφανίζεται έντονα ο αναθεωρητισμός. Είδαμε τον αναθεωρητισμό στην Ρωσία. Εμείς έχουμε το αρνητικό προνόμιο να έχουμε τον εκπρόσωπο του αναθεωρητισμού στα ανατολικά σύνορά μας, άρα βλέπουμε ότι δημιουργείται ένα πακέτο το οποίο είναι πολύ εύφλεκτο. Τί χρειάζεται; Χρειάζεται μία συνετή ηγεσία, μία οραματική ηγεσία που θα μπορέσει να δει την έξοδο και να δημιουργήσει τις βαλβίδες εκτόνωσης…Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται και η δημοκρατία. Γιατί οι θεωρητικοί του προηγούμενου αιώνα είχαν πει ότι εάν έχουμε παντού δημοκρατία δεν μπορεί να έχουμε πόλεμο. Αυτό το μοντέλο θεωρητικά στέκει πολύ καλά, στην πράξη δεν ισχύει, όμως έχει μια βάση. Άρα λοιπόν, όσο περισσότερο αποδυναμώνεται η δημοκρατία, τόσο περισσότερο μπορούμε να δούμε ότι αυτό μπορεί να έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις. Και πώς αποδυναμώνεται η δημοκρατία; Η δημοκρατία δεν αλλοιώνεται μόνο με τανκς και πραξικοπήματα του προηγούμενου αιώνα. Βλέπουμε ότι πια η δημοκρατία μπορεί εύκολα να διολισθαίνει σε μια κατάσταση απαξίωσης με πολλούς τρόπους. Κατ αρχάς με την αναποτελεσματικότητα. Η αναποτελεσματικότητα της δημοκρατίας είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Το δεύτερο ζήτημα είναι το ότι θεωρούμε τη δημοκρατία δεδομένη. Είμαστε κι οι δύο εκπρόσωποι μιας γενιάς που δεν έχουμε ζήσει τον πόλεμο. Δεν έχουμε ζήσει κάτι άλλο εκτός από δημοκρατία – τουλάχιστον εμείς εδώ στην Ελλάδα – και έτσι δεν έχουμε τις προσλαμβάνουσες. Αυτό είναι ένα δεδομένο το οποίο εξήντα χρόνια πριν, εβδομήντα χρόνια πριν, δεν υπήρχε».
Η κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς
«Τί είναι αυτό που οδηγεί στην κρίση εμπιστοσύνης; Η κρίση της αποτελεσματικότητας. Δηλαδή όσο πιο αναποτελεσματική είναι μια κυβέρνηση, όσο πιο αναποτελεσματικός είναι ένας θεσμός, τόσο περισσότερο οδηγούνται οι πολίτες στο να μην εμπιστεύονται το θεσμό και το βλέπουμε πάρα πολύ στους νέους. Οι νέοι είναι πάρα πολύ επιφυλακτικοί απέναντι στους περισσότερους θεσμούς αυτή τη στιγμή. Αισθάνονται ανασφάλεια. Και ένα σημείο κρίσιμο είναι το να εμπνεύσουμε τους νέους για να δουν το αύριο. Τι είναι αυτό το οποίο έχουν να περιμένουν; Εάν δεν μπορεί το πολιτικό σύστημα να δώσει απαντήσεις, φοβάμαι ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να δώσει απαντήσεις. Απλώς το πολιτικό σύστημα πρέπει να κάνει κάποιες υπερβάσεις. Δηλαδή πρέπει να κάνει μια υπέρβαση… να μην υποκύπτει εύκολα στον λαϊκισμό. Γιατί ο λαϊκισμός είναι μεγάλο πρόβλημα. Το είδαμε και τα προηγούμενα χρόνια»…
Ο πολιτικός ρόλος των social media
«Όταν ξεκινήσαμε να συμμετέχουμε στα social media, όλοι όσοι είμαστε πιο πολιτικά όντα φανταστήκαμε ότι θα οδηγηθούμε σε μια κατάσταση όπου θα μοιάζει πάρα πολύ με την αγορά της αρχαίας Αθήνας. Ότι θα υπήρχε δηλαδή ένα περιβάλλον δημοκρατίας, δημιουργικού διαλόγου που θα οδηγούσε το πολιτικό σύστημα μπροστά. Αυτό ήταν λίγο ρομαντικό γιατί δεν υπολογίσαμε καθόλου ότι το άνοιγμα των social media έγινε με συγκλονιστικό τρόπο. Έγινε ένας εκδημοκρατισμός απόλυτος στο κομμάτι της επικοινωνίας. Γιατί μέχρι τα social media τι είχαμε; Είχαμε μια γραμμική εξίσωση. Ξεκινούσε το μήνυμα από το πολιτικό σύστημα ας το πούμε, πήγαινε στα μέσα ενημέρωσης και κατέληγε στους πολίτες. Και η ανατροφοδότηση πότε ήταν; Ήταν μόνο στις εκλογές. Ενώ τώρα αυτό το γραμμικό σύστημα άλλαξε ριζικά. Έχει γίνει ένα απόλυτα χαοτικό σύστημα, ακριβώς γιατί ο καθένας μας είναι οποιαδήποτε στιγμή ο αρχισυντάκτης και παρουσιαστής του μεγάλου κεντρικού τηλεοπτικού δελτίου».
Ωστόσο, αν προσπαθήσεις να φιλτράρει τα social media, δεν χάνουν στην ουσία και αυτό για το οποίο δημιουργήθηκαν;
«Φυσικά. Αλλά εκεί τι χρειάζεται; Χρειάζονται ψηφιακές δεξιότητες. Γιατί δεν είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε όλη αυτή την εξουσία και γιατί υπάρχουν οι παίκτες στο σύστημα οι οποίοι αξιοποιούν την αδυναμία μας. Μια έρευνα του ΜΙΤ έχει δείξει ότι ένα fake news είναι 75% πιθανότερο να γίνει retweeted παρά μια πραγματική είδηση. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μα είναι προφανές, γιατί αγαπάμε το ψέμα…Και τα ωραία ψέματα είναι πιο ελκυστικά από ότι οι δύσκολες αλήθειες».
Η επικοινωνία στη 4η Βιομηχανική Επανάσταση
«Η επικοινωνία παραμένει η ίδια στη βασική λογική της, δηλαδή έχουμε τον πομπό και τον δέκτη. Όμως τι γίνεται; Έχουμε πλέον πολλά διαφορετικά εργαλεία και πολλά μέσα για να εκπέμψουμε το μήνυμά μας. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση έρχεται για να αλλάξει την επικοινωνία. Γιατί πλέον δημιουργούνται νέα δεδομένα, νέες τεχνικές δυνατότητες, είναι αυτό το οποίο έχω ορίσει ως ευφυείς σχέσεις (intelligent relations), γιατί η επικοινωνία και οι δημόσιες σχέσεις πια αξιοποιούν τα εργαλεία της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Κάνουν καλύτερο social listening και μπορούν και καταλαβαίνουν καλύτερα την κοινωνία. Να πούμε ότι πλέον οι μηχανές μπορούν και κατανοούν αυτόνομα τον κόσμο μας. Δηλαδή η Google μπορεί να καταλάβει τη φωτογραφία της Ακρόπολης και να αναγνωρίσει ότι είναι η Ακρόπολη.
Η μεγάλη πρόκληση είναι η αυτοματοποίηση του περιεχομένου. Στο εξωτερικό επειδή ακριβώς υπάρχουν περισσότερα data, είναι ευκολότερο να δημιουργηθεί αυτοματοποιημένο περιεχόμενο. Στην Ελλάδα δεν έχω πειστεί ακόμα ότι είμαστε εκεί, αλλά θα πλησιάσουμε κάποια στιγμή. Οπότε βλέπεις ότι τέτοιου είδους εφαρμογές αρχίζουν και αλλάζουν τα δεδομένα τα οποία έχουμε στην επικοινωνία και αυτό θα αλλάξει κι εμάς και θα σου έλεγα ότι θα μπορούσε να μας απελευθερώσει. Υπό ποια έννοια; Να μας απελευθερώσει από δουλειές ήσσονος σημασίας που κάνουμε. Είναι το όραμα που είχαν οι άνθρωποι και στη 2η και στην 3η Τεχνολογική Επανάσταση».
Ο ρόλος των soft skills στην επικοινωνία
«Η ενσυναίσθηση είναι το “κλειδί” στην επιτυχία της επικοινωνίας. Γιατί είναι ο παράγοντας που κάνει όλο αυτό το εγχείρημα αποτελεσματικό. Σ’ αυτό το πλαίσιο έχουμε φτιάξει στη Socialdoo έναν όρο που λέγεται intel-emo από το intelligence και το emotionality. Αυτό τι είναι; Είναι ο συνδυασμός του τι μπορείς να κάνεις στην επικοινωνία, του πώς μπορείς να κάνεις επικοινωνία, χρησιμοποιώντας intelligence, να έχεις δηλαδή μία data-based, science-driven επικοινωνία που χρησιμοποιεί τα δεδομένα, αλλά από την άλλη πλευρά ενσωματώνει και την ενσυναίσθηση που χρειάζεται να έχει κανείς για να μπορέσει να επικοινωνήσει αποτελεσματικά. Είναι ένας όρος που έχουμε φτιάξει με την διευθύνουσα σύμβουλο της Socialdoo, την Ελένη Σουράνη, εκείνη εκπροσωπώντας περισσότερο το emotionality, εγώ εκπροσωπώντας περισσότερο το intelligence, έχουμε κάνει αυτό τον «γάμο» και φτιάξαμε τον όρο ακριβώς για να περιγράψουμε την επικοινωνία, η οποία καταφέρνει να είναι αποτελεσματική, ουσιαστική και να κάνει τη διαφορά».