Παναγιωτόπουλος: Η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ αναβαθμίζει στρατηγικά την Ελλάδα

Παναγιωτόπουλος: Η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ αναβαθμίζει στρατηγικά την Ελλάδα
(Ξένη Δημοσίευση) Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Αμύνης Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, στη Σύνοδο των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, από 21 έως 22 Οκτωβρίου 2021. Στο πλαίσιο της συμμετοχής του υπουργού Εθνικής Αμύνης στη Σύνοδο Υπουργών του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε σειρά επαφών με ξένους ομολόγους του. Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ /STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όσο οι Αμερικάνοι συνειδητοποιούν ότι η Ελλάδα αποτελεί τον βασικό στρατηγικό εταίρο και πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, τόσο αναβαθμίζεται η στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Real News».

«Αυτό ακριβώς το πνεύμα», επισήμανε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας «αποτυπώνεται σαφώς στο συμβατικό κείμενο της συμφωνίας, όπου γίνεται αναφορά σε αμοιβαία απόφαση για περιφρούρηση ασφάλειας, κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλητικής προς τις παραπάνω ενέργειες».

Υπογράμμισε ότι η ενισχυμένη παρουσία των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη πιστοποιεί «την αξία της συμφωνίας ως άξονα στρατηγικής αναβάθμισης της Ελλάδας στην περιοχή» ενώ συμπλήρωσε: «Το γεγονός ότι οι Αμερικάνοι χρηματοδοτούν έργα αναβάθμισης του λιμένα και ενός τοπικού στρατοπέδου, σημαίνει ότι αυτή η εταιρική σχέση έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, προοπτική και προφανές εθνικό όφελος».

Για ενδεχόμενη συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της και αυτό επιβεβαιώνεται από τη σχετική αναφορά στην επιστολή Μπάιντεν» που συνοδεύει την υπογραφή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Ελληνοτουρκικά

Για την πρόσφατη συνάντηση του με τον υπουργό ‘Αμυνας της Τουρκίας, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι συζητήθηκε η επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ενώ πρόσθεσε: «Δεδομένου, όμως, του κλίματος έντασης στις διμερείς σχέσεις κατά το προηγούμενο διάστημα, επέμενα στην ανάγκη να γίνουν μικρά σταθερά βήματα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του κλίματος στις μεταξύ μας σχέσεις».

«Τέτοια δείγματα συμπεριφοράς», συνέχισε, «θα μπορούσαν παραδείγματος χάρη να είναι η αποφυγή προκλητικών ή εμπρηστικών δηλώσεων ή μία διακριτή μείωση των υπερπτήσεων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά».

Ενίσχυση Ενόπλων Δυνάμεων

Όσο για τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας τόνισε ότι «μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η παράδοση της πρώτης εξάδας με την δεύτερη να παραδίδεται εντός του 2022 και την τρίτη το 2023».

Υπενθύμισε δε, ότι η Ελλάδα «θα προμηθευτεί και άλλα έξι καινούργια Rafale η πρόσκτηση των οποίων είναι υπό διαπραγμάτευση από τα αρμόδια επιτελεία αυτό το διάστημα».

«Κατά το 2025», υπογράμμισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «έχει προγραμματισθεί η παράδοση των δύο πρώτων γαλλικών φρεγατών Belharra».

«Πέρα, όμως, από αυτά τα εμβληματικά προγράμματα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων», είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «είναι υπό υλοποίηση και τρέχει με ταχείς ρυθμούς ένα συνολικό σχέδιο ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων είτε μέσω της αναβάθμισης των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων είτε μέσω της πρόσκτησης καινούργιων».

«Είναι», ανέφερε, «αυτονόητο ότι η επιχειρησιακή ικανότητα το αξιόμαχο, η ετοιμότητα και η συνολική αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας υφίσταται ανά πάσα στιγμή, όπου και όποτε απαιτηθεί».