«Πανδημία» τα ναρκωτικά στην Ιταλία: Σχεδόν το 40% των εφήβων έχει δοκιμάσει κοκαΐνη ή κάνναβη

«Πανδημία» τα ναρκωτικά στην Ιταλία: Σχεδόν το 40% των εφήβων έχει δοκιμάσει κοκαΐνη ή κάνναβη
Photo: AFP
Το 2022 αγοράστηκαν στην Ιταλία ναρκωτικά αξίας περίπου 16,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, κυρίως κοκαΐνη και παράγωγα κάνναβης.

Σχεδόν 960.000 Ιταλοί ηλικίας μεταξύ 15 και 19 ετών, ή το 39% αυτών, έχουν καταναλώσει παράνομες ουσίες τουλάχιστον μία φορά, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της κυβέρνησης προς το κοινοβούλιο την Τρίτη, καθώς η κατάχρηση ναρκωτικών κατευθύνεται ξανά προς τα προ-πανδημικά επίπεδα.

Στην Ιταλία – πατρίδα ισχυρών μαφιόζικων ομάδων που συγκεντρώνουν δισεκατομμύρια από τη διακίνηση ναρκωτικών – περίπου 54.000 νέοι έκαναν χρήση κοκαΐνης το 2023, ενώ περίπου 550.000 δήλωσαν ότι είχαν κάνει χρήση προϊόντων που σχετίζονται με την κάνναβη τουλάχιστον μία φορά.

Ο Αλφρέντο Μαντοβάνο, υφυπουργός στην κυβέρνηση της ακροδεξιάς πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι παράνομες ουσίες εξαπλώνονται σαν «πανδημία» στην Ιταλία και ότι υπάρχει μικρή ευαισθητοποίηση για τον κίνδυνο.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το 2022 αγοράστηκαν στην Ιταλία ναρκωτικά αξίας περίπου 16,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, κυρίως κοκαΐνη και παράγωγα κάνναβης, έναντι 15,5 δισεκατομμυρίων το 2021 και κοντά στα επίπεδα πριν η πανδημία του κορονοϊού μειώσει την κατανάλωση.

Η κυβέρνηση επικαλέστηκε την ανάγκη ευαισθητοποίησης σχετικά με τη χρήση της φαιντανύλης, ενός θανατηφόρου ναρκωτικού που δεν είναι ακόμη ευρέως διαδεδομένο στη χώρα, αλλά έχει γίνει η κύρια αιτία υπερβολικών δόσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η φαιντανύλη δυστυχώς εισέρχεται και στην Ιταλία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Δικαιοσύνης Κάρλο Νόρντιο.

Η δράση της αστυνομίας κατά των ναρκωτικών έχει επίσης αυξηθεί στην Ιταλία. Οι αρχές κατέσχεσαν σχεδόν 89 τόνους παράνομων ουσιών το 2023, αυξημένους κατά 17% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ περίπου 27.700 άτομα καταγγέλθηκαν για αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com