Πανευρωπαϊκό σοκ από τις αποκαλύψεις για πειράματα σε ανθρώπους και ζώα στη Γερμανία

Πανευρωπαϊκό σοκ από τις αποκαλύψεις για πειράματα σε ανθρώπους και ζώα στη Γερμανία
epa06443962 A view of e-Golf cars through glass of the 'Glaeserne Manufaktur' ('Transparent Factory') in Dresden, Germany, 16 January 2018 . In April 2017 the German car automaker Volkswagen started a new production line of battery-powered electric cars. According to the company, the Dresden Transparent Factory produces about 25 Volkswagen e-Golf per day. EPA/FILIP SINGER

Στη γερμανική βουλή οι καταγγελίες για τις πρακτικές των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών της χώρας. Καταγγελίες για παρόμοιες πρακτικές στην Ολλανδία.

«Σοκαρισμένη» δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις αποκαλύψεις για τις δοκιμές εκπομπών ρύπων σε πιθήκους και ανθρώπους από την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

«Είμαστε σοκαρισμένοι από τις ειδήσεις αυτές, όπως και οποιοσδήποτε άλλος», δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της Επιτροπής. «Σημειώνουμε το γεγονός ότι οι γερμανικές αρχές προτίθενται να διεξαγάγουν έρευνα για το θέμα και ελπίζουμε ότι θα το κάνουν», πρόσθεσε.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας Μπάρμπαρα Χέντρικς δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι οι δοκιμές σε ζώα και ανθρώπους είναι ανεύθυνες ενέργειες.

«Προκαλεί και πάλι έκπληξη το γεγονός ότι εταιρείες του τομέα του αυτοκινήτου δεν έχουν συναίσθηση της ευθύνης τους στη συμπεριφορά τους», δήλωσε η υπουργός δύο χρόνια αφού το σκάνδαλο της παραποίησης των στοιχείων εκπομπής ρύπων κηλίδωσε την υπόληψη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Τι έγινε στη Γερμανία

Οι εταιρείες Volkswagen, BMW, Daimler και Bosch βρίσκονται αντιμέτωπες με δύο χωριστές υποθέσεις, οι οποίες όμως αποκαλύφθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα και αμφότερες εμπλέκουν έναν ερευνητικό οργανισμό τον οποίο χρηματοδοτούσαν, τον EUGT, ο οποίος έχει κλείσει εδώ και έναν χρόνο.

Το πρώτο σκάνδαλο, που αποκαλύφθηκε από τους New York Times, αφορά δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν το 2014 στις ΗΠΑ σε δέκα πιθήκους, οι οποίοι παρακολουθούσαν κινούμενα σχέδια ενώ εισέπνεαν τα καυσαέρια ενός Beetle της Volkswagen.

Επίσης ένα νοσοκομειακό ινστιτούτο του Άαχεν (δυτική Γερμανία), κατόπιν παραγγελίας του EUGT, έβαλε το 2013 και 2014 25 υγιείς ανθρώπους να εισπνεύουν διοξείδιο του αζώτου, σε διαφορετικές συγκεντρώσεις, αποκάλυψαν χθες Δευτέρα οι εφημερίδες Stuttgarter Zeitung και Sueddeutche Zeitung.

Παρόμοιες καταγγελίες και στην Ολλανδία

Δοκιμές για να μετρηθούν οι επιπτώσεις από την έκθεση στα καυσαέρια πραγματοποιούνται «εδώ και χρόνια» στην Ολλανδία σε ανθρώπους και ζώα, αποκάλυψαν την Τρίτη στον Τύπο Ολλανδοί επιστήμονες, χαρακτηρίζοντας το σκάνδαλο γύρω από τους Γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων «τρικυμία μέσα σ’ ένα ποτήρι νερό».

Στη διάρκεια ενός πειράματος που έγινε το 2006, εθελοντές εκτέθηκαν στις αραιωμένες εκπομπές ενός κινητήρα ντίζελ για δύο ώρες το πολύ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας αναφοράς NRC.

Πρόκειται για καυσαέρια που αναπνέει κανείς καθημερινά σε μια ζωντανή πόλη ή κοντά σ’ έναν αυτοκινητόδρομο, σύμφωνα με τον Φλέμινγκ Κάσεε, τοξικολόγο στο Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM), στον οποίο είχε ανατεθεί αυτή η έρευνα και τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναταραχή γύρω από το πείραμα στη Γερμανία αποτελεί «τρικυμία μέσα σ’ ένα ποτήρι νερό».

Στην Ολλανδία, η ερευνήτρια Νικόλ Γιάνσεν διεξήγαγε επίσης για το RIVM από το 2010 ως το 2015 μια μεγάλη έρευνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση, εκθέτοντας σε καυσαέρια μια ομάδα εθελοντών κοντά σε πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο και μια άλλη στο κέντρο του Ρότερνταμ (δυτική Ολλανδία).

«Έκανα κι εγώ έρευνα για το RIVM. Μερικές φορές με ποντικούς ή αρουραίους και ναι, μερικές φορές επίσης με ανθρώπους», ανέφερε ο Πάουλ Μπορμ, καθηγητής τοξικολογίας, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Αυτές οι τοξικολογικές έρευνες υπόκεινται σε αυστηρές προδιαγραφές και κάθε πείραμα πρέπει να περάσει από μια επιτροπή ιατρικού και δεοντολογικού ελέγχου, υπογράμμισε ο Κάσεε, σύμφωνα με το NRC. «Οι συμμετέχοντες δεν πρέπει να αρρωσταίνουν εξαιτίας των ερευνών μας».

Άρχισαν ήδη οι πρώτες αποχωρήσεις

Ο επικεφαλής λομπίστας της Volkswagen Τόμας Στεγκ, εκ των στενότερων συνεργατών του επικεφαλής του Ομίλου της VW Ματίας Μιούλερ, παύθηκε την Τρίτη από τη θέση του “μέχρις ότου ξεκαθαριστεί η υπόθεση” των πειραμάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο Στεγκ δήλωσε ήδη ότι αναλαμβάνει όλη την ευθύνη, καθώς στο τμήμα που διηύθυνε, των Εξωτερικών και Κυβερνητικών Σχέσεων, ανήκε και ο Χανς-Γκέοργκ Κούστζνιρ, ο οποίος ήταν μέλος του Προεδρείου του χρηματοδοτούμενου από τις VW, Daimler, BMW και Bosch Ευρωπαϊκού Ομίλου Ερευνών για το Περιβάλλον και την Υγεία στον τομέα της αυτοκίνησης (EUGT), ο οποίος διαλύθηκε το 2017, υπό το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο με το παράνομο λογισμικό πετρελαιοκίνητων γερμανικών αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με το οργανόγραμμα της VW, κατά την διετία 2014-15, ο Κούστζνιρ υπήρξε στενός συνεργάτης του Στεγκ, ο οποίος λίγη ώρα πριν παραιτηθεί δήλωνε στην Bild ότι η εταιρία του “θέλει να αποκλείσει εντελώς τα πειράματα σε ζώα στο μέλλον ώστε να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι ανάλογο”. Επιπλέον, ο Κούστζνιρ εκπροσωπούσε την VW και στην διαδικασία διάλυσης του EUGT το 2017.

Τη Δευτέρα το βράδυ, στην πρώτη δημόσια δήλωσή του για το θέμα, ο Ματίας Μιούλερ δήλωσε ότι η VW είναι έτοιμη να διερευνήσει το έργο του EUGT και να αναλάβει τυχόν ευθύνες της. “Το Σαββατοκύριακο χρειάστηκε για μία ακόμη φορά να μάθουμε ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για να ανακτήσουμε την χαμένη εμπιστοσύνη. Οι μέθοδοι του EUGT στις ΗΠΑ ήταν λάθος, ήταν ανήθικες και αποκρουστικές. Λυπάμαι που η VW ενεπλάκη στο θέμα ως ένας από τους χορηγούς του EUGT”, δήλωσε ο κ. Μιούλερ, ο οποίος σήμερα ανακοίνωσε και την – τουλάχιστον προσωρινή – αντικατάσταση του κ. Στεγκ από τον Γενς Χάνεφελντ.

Ο Τόμας Στεγκ, πριν ενταχθεί στον Όμιλο της VW ως επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών και Κυβερνητικών Σχέσεων, υπηρέτησε ως αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος από το 1998 έως το 2009, πρώτα υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ και έπειτα υπό την ‘Αγγελα Μέρκελ.