Πανευρωπαϊκός ο κίνδυνος λουκέτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- 16/03/2021, 10:02
- SHARE
Περιορισμένα οφέλη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σηματοδοτεί η διαφαινόμενη επιστροφή στη κανονικότητα τους καλοκαιρινούς μήνες αφού το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξανέμισε τις προσδοκίες τους συντηρώντας την αβεβαιότητα για το 2021.
Ο δείκτης SMEunited Business Climate, που ανακοινώθηκε χθες, δείχνει μικρή ανάκαμψη 5,2%, στο 59,8% από 54,6% το φθινόπωρο του 2020. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές του Ευρωβαρόμετρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με την επανέναρξη των περιοριστικών μέτρων, μείωσε τη θετική επίδραση της επανεκκίνησης μετά τα lockdown του πρώτου κύματος. Επιπλέον, διαπιστώνονται χαμηλά επίπεδα αισιοδοξίας και προσδοκιών. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη έχουν χαμηλή εμπιστοσύνη στα σενάρια για γρήγορο τέλος της υγειονομικής κρίσης και πλήρη ανάκαμψη από την οικονομική ύφεση στο ορατό μέλλον.
Η πτώση της ζήτησης εξάλλου, πλήττει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κι έτσι η επανέναρξη της δραστηριότητας υπό περιορισμούς συντήρησε τους κινδύνους, με την κατάσταση στην Ελλάδα να αποτυπώνεται στον σοβαρό κίνδυνο λουκέτου για μία στις τρεις επιχειρήσεις. Ως αποτέλεσμα κρίνεται σκόπιμο να διατηρηθούν τα μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας όσο διαρκεί η κρίση ενώ στο επίκεντρο τίθεται το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που θα πρέπει να εστιάσει στη δημιουργία επαρκούς ισορροπίας μεταξύ αμοιβαίας ενίσχυσης επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας μέσα από την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Το ίδιο ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, οι νότιες και περιφερειακές αγορές, οι οποίες αντιμετώπιζαν βαθύτερη ύφεση, δείχνουν ένα μεγαλύτερο θετικό αποτέλεσμα συγκριτικά με τις χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης. Συνολικά, το χάσμα μεταξύ αυτών των δύο περιοχών μειώθηκε σε 10,5 από 15,8 μονάδες και σύμφωνα με τον Διευθυντή Οικονομικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής της Μονάδας Μελετών SMEunited, Gerhard Huemer, τα μέτρα “αποσυμπίεσης” το καλοκαίρι προκάλεσαν μια ενθαρρυντική ανάκαμψη σε όλους τους τομείς, έστω και με καθυστέρηση αλλά τα χειρότερα αποτελέσματα συλλέγονται από επαγγελματικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις λιανικής, οι οποίες υπέστησαν lockdown και μειωμένη ζήτηση. Από την άλλη πλευρά, ο κατασκευαστικός τομέας αποδίδει καλύτερα από τον μέσο όρο.
Γενικά, οι ΜμΕ πλήττονται περισσότερο από την κρίση από τη συνολική οικονομία λόγω της ισχυρότερης παρουσίας τους στον τομέα των υπηρεσιών. “Για το πρώτο εξάμηνο του 2021, τα στοιχεία δείχνουν υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας που προκαλείται από την απρόβλεπτη συμπεριφορά του ιού, την εκστρατεία εμβολιασμού και την εφαρμογή σχεδίων αποκατάστασης”, εξήγησε ο κ. Huemer. Η έκθεση κάνει σαφές ότι τα μέτρα στήριξης προφύλαξαν την αγορά από τα χειρότερα συντηρώντας κυρίως τις θέσεις εργασίας αλλά όπως τονίζει και σε δική του ανακοίνωση ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης, η ανάκαμψη το 2021 προβλέπεται βραδεία και για να επιτρέψει στις ΜμΕ να περάσουν από την αβεβαιότητα αυτής της περιόδου κρίσης, ώστε να ξεκινήσουν πάλι οι επενδύσεις και η δημιουργία θέσεων εργασίας, οι πολιτικές σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο θα πρέπει να εστιάσουν σε δράσεις που συνοψίζονται στα εξής:
– Συνέχεια των μέτρων στήριξης για όσο διάστημα είναι απαραίτητο
– Παροχή εργαλείων που να επιτρέπουν στις επιχειρήσεις με προοπτικές να παραμείνουν σε λειτουργία
– Διασφάλιση ότι οι άνεργοι θα επωφεληθούν από προγράμματα κατάρτισης
– Παροχή κινήτρων για επενδύσεις στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση
– Συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και των επιχειρηματικών φορέων ΜΜΕ στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας
– Ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς αποφεύγοντας οποιαδήποτε στρέβλωση της διασυνοριακής κινητικότητας με την άρση των υφιστάμενων εμποδίων για τις υπηρεσίες
– Εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού σε σχέση με τρίτες αγορές και εντός της ενιαίας αγοράς, με εφαρμογή των κανόνων και προώθηση πιο δίκαιης φορολόγησης αλλά και συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην οικονομία του διαδικτύου.