Πάνω από 1,3 δισ. ευρώ θα «ρίξει» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το ΕΤΕΑΝ
- 18/12/2016, 10:39
- SHARE
Tο Ταμείο δημιουργεί για πρώτη φορά το προϊόν της εγγύησης χαρτοφυλακίων, αλλά θα προσφέρει και εγγυοδοτικά προϊόντα μεμονωμένων δανείων.
Περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ θα διοχετεύσουν στην αγορά τα νέα Ταμεία, (Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ και Ταμείο Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ) του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) προς όφελος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Όμως το Ταμείο έχει πολλά σχέδια ακόμη για να προσφέρει ρευστότητα στην ελληνική αγορά. Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ, Κώστας Γαλιάτσος, το ΕΤΕΑΝ από τις αρχές του 2017 επανεκκινεί την εγγυοδοτική λειτουργία του με νέες δράσεις, ετοιμάζει νέα προϊόντα, όπως το ειδικό υποταμείο μικροπιστώσεων και προγραμματίζει νέες διεθνείς συνεργασίες. Ο κ. Γαλιάτσος αναφέρει ότι το Ταμείο δημιουργεί για πρώτη φορά το προϊόν της εγγύησης χαρτοφυλακίων, αλλά θα προσφέρει και εγγυοδοτικά προϊόντα μεμονωμένων δανείων.
Επίσης για πρώτη φορά, τα ακριβή χαρακτηριστικά του εγγυοδοτικού προϊόντος, θα διαμορφώνονται με την κάθε τράπεζα χωριστά, λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες ανάγκες της.
Το Ταμείο έχει, ήδη, αποστείλει επιστολές στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών και στην Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, με τις οποίες προσκαλεί τις τράπεζες σε συνεργασία, ενώ συνεχίζει με εντατικό ρυθμό τις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, για την ανάπτυξη συνεργασιών από κοινού με τις ελληνικές τράπεζες προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας.Παράλληλα, γίνονται συζητήσεις και με την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Τράπεζα για την υποβολή αίτησης δανειοδότησης με χαμηλότοκο δάνειο, το οποίο θα διοχετεύσει στην ελληνική αγορά ενώ πρόσφατα, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις, για συγκεκριμένη συνεργασία και με τη γαλλική αναπτυξιακή τράπεζα Bpifrance.
Τέλος, ο κ. Γαλιάτσος υπογραμμίζει ότι αποτέλεσμα των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) σε ότι αφορά στην απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων είναι ότι: «όπως προβλέπουμε, θα είμαστε στην ευχάριστη θέση στη λήξη του προγράμματος να ανακοινώσουμε την απορρόφηση όλων των διαθέσιμων πόρων».