Πάνω από 1,4 δισ. ευρώ οι προσφορές για το ομόλογο Tier 2 της Εθνικής

Πάνω από 1,4 δισ. ευρώ οι προσφορές για το ομόλογο Tier 2 της Εθνικής
Ôï êåíôñéêü êáôÜóôçìá ôçò ÅèíéêÞò ÔñÜðåæáò óôï êÝíôñï ôçò ÁèÞíáò, ÊõñéáêÞ 26 Ïêôùâñßïõ 2014. ÓÞìåñá áíáêïéíþíïíôáé áðü ôçí ÅõñùðáúêÞ ÊåíôñéêÞ ÔñÜðåæá (ÅÊÔ) ôá åðßóçìá áðïôåëÝóìáôá ôçò Üóêçóçò ðñïóçìåßùóçò áêñáßùí êáôáóôÜóåùí, ôùí áðïêáëïýìåíùí "stress test" ãéá ôéò ìåãáëýôåñåò ôñÜðåæåò ôçò åõñùæþíçò ìåôáîý ôùí ïðïßùí êáé ïé åëëçíéêÝò óõóôçìéêÝò ôñÜðåæåò. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πρόκειται για την πρώτη έξοδο της συστημικής τράπεζες στις αγορές στο πλαίσιο της κάλυψης των Ελάχιστων Απαιτήσεων Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL).

Υψηλή αποδείχθηκε η ζήτηση των επενδυτών για το ομόλογοτύπου Tier 2, της Εθνικής Τράπεζας, η οποία δρέπει τα οφέλη της πρόσφατης ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο Moody’s.

Οι προσφορές υπερέβησαν το ποσό του 1,4 δισ. ευρώ, ενόσω στόχος της διοίκησης ήταν η άντληση έως 500 εκατ. ευρώ.

Το επιτόκιο, παράλληλα, υποχώρησε προς την περιοχή του 8%, παρότι αρχικώς είχε προσδιοριστεί στο 8,375%.

Το ομόλογο, το πρώτο του είδους (Τier 2) έπειτα από τέσσερα χρόνια, έχει διάρκεια 10,25 ετών με δυνατότητα ανάκλησης μετά το πέρας των 5,25 ετών.

O οίκος Moody’s αναμένεται να αξιολογήσει τον τίτλο με «Ba3».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την όλη διαδικασία «έτρεξαν» οι τράπεζες Barclays, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale.

Η σημερινή έκδοση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κάλυψης των Ελάχιστων Απαιτήσεων Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων, γνωστών και ως MREL.

Η ΕΤΕ έχει καλύψει τον στόχο για τον Ιανουάριο του 2024 (22,7%), ενώ ο αντίστοιχος για το 2025 τοποθετείται στο 27%. Μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας, ο δείκτης MREL της ΕΤΕ θα ανέρχεται στο 23,57%. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: