Πάνω από 200 οι συμμετοχές στο web conference «Digi.travel Issues & Trends – Travel in the post-COVID19 Era»
- 04/06/2020, 16:27
- SHARE
Στις 28 και 29 Μαΐου διεξήχθη φέτος το γνωστό συνέδριο «Digi.travel Conference», το οποίο διοργανώθηκε πλήρως ψηφιακά ακολουθώντας τις τάσεις που προέκυψαν από το COVID-19 και με θέμα «Digi.travel Issues & Trends – Travel in the post-COVID19 Era».
Το διαδικτυακό συνέδριο «Digi.travel» έδωσε το βήμα στους επαγγελματίες του τουρισμού, ώστε να ενημερωθούν, αλλά και συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο, με στόχο να ανταλλαχθούν απόψεις για την επανεκκίνηση του τουρισμού και για το πως αυτός θα διαμορφωθεί σε μέσο-μακροχρόνιο ορίζοντα.
Οι σύνεδροι που το παρακολούθησαν ανήλθαν σε πάνω από 200, ενώ τα live συνολικά, και τις δύο μέρες του συνεδρίου, είχαν πάνω από 6.000 views στα Social Media της online εφημερίδας «Travel Daily News», που ήταν και χορηγός επικοινωνίας.
Συντονιστές του συνεδρίου ήταν ο κ. Δημήτριος Μπούχαλης, καθηγητής Τουρισμού στο Bournemouth University της Βρετανίας και διευθυντής του e-tourism Lab, και η κα Βίκυ Καραντζαβέλου, γενική διευθύντρια της Travel Media Applications.
Δ. Φραγκάκης: «Σημαντικός μακροπρόθεσμος στόχος είναι ο ελληνικός τουρισμός να αποκτήσει μια νέα ψηφιακή ταυτότητα»
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) κ. Δημήτρης Φραγκάκης, αναλύοντας τη μετά COVID-19 περίοδο στην Ελλάδα και την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών από τον ελληνικό τουρισμό, τόνισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού τουρισμού είναι κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια. “Γενικά, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού κράτους έχει μείνει αρκετά πίσω. Εκεί που οι άλλοι τρέχουν με 100 εμείς πηγαίνουμε με 20. Έχω αναλάβει τον ΕΟΤ τους τελευταίους 8 μήνες. Δυστυχώς ήταν 8 μήνες κρίσεων, αντιμετωπισαμε τρεις μεγάλες κρίσεις αυτούς τους 8 μήνες: την πτώσευση της Thomas Cook τέλη Σεπτεμβρίου, την υπόθεση του Έβρου και το μεταναστευτικό στη μέση της σεζόν και τώρα την πανδημία του κορονοϊού, με την οποια τίποτα προφανώς δε συγκερίνεται και έχει αλλάξει τον τρόπο υπο βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε τα πράγματα και, κυρίως αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα.
Από τις αρχές της θητείας μου το πρώτο που ξεκινήσαμε ήταν να προχωρήσουμε σε ένα νέο visitgreece.gr, βγήκε διεθνής διαγωνισμός, ο οποίος και ολοκληρώθηκε, έχουμε 4 αναδόχους, ανοίγονται οι προσφορές και ελπίζω στο επόμενο εξάμηνο να έχουμε ολοκληρώσει την ανανέωση της ‘ναυαρχίδας’ του τουρισμού της χώρας στο διαδίκτυο. Ο στόχος μας είναι να το βελτιώσουμε λειτουργικά, να το εμπλουτίσουμε σε υλικό και να το κάνουμε και πιο φιλικό στον χρήστη. Εκτός από αυτό και λόγω κορονοϊού, ετοιμάζουμε ένα application που δεν υπήρχεμ για το visitgreece.gr, που θα έχει και πολλές χρηστικές πληροφορίες σχετικές με τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν ενσωματώσει πολιτικές και τεχνολογίες για την αντιμετώπιση του COVID-19. Θεωρώ ότι αυτό μέχρι τέλος Ιουνίου θα είναι επιχειρησιακά έτοιμο.
Ακόμη, καταφέραμε και βγάλαμε νωρίς την καμπάνια του ελληνικού τουρισμού στις 15 Ιανουαρίου και με το 70% της καμπάνιας να είναι digital. Η καμπάνια αυτή διεκόπη βίαια λόγω των εξελίξεων του κορονοϊόύ και τώρα ετοιμάζουμε τη νέα καμπάνια, η οποία θα βγει τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου και, προφανώς, θα λαμβάνει υπόψη της τις εξελίξεις στο θέμα του κορονοϊού και θα ‘πατάει’ πάνω στη λογική της ασφαλούς χώρας που προσφέρει όμως και πολλά άλλα πλεονεκτήματα και τα media που θα την προβάλλουν -για ένα τρίμηνο και ίσωςπαραπάνω- θα είναι σε ποσοστό 80-90% digital. Και, φυσικά, θα δώσουμε πολύ μεγάλη έμφαση στις πωλήσεις. Έχουμε ακόμη μία ειδική καμπάνια που θα ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου σε facebook, instagram και twitter και θα είναι μία ‘γέφυρα’ μεταξύ του ‘Greece from Home” και της νέας καμπάνιας“.
Και ο κ. Φραγκάκης τόνισε: “Για μένα, ένας σημαντικός μακροπρόθεσμος στόχος είναι ο ελληνικός τουρισμός να αποκτήσει μια νέα ψηφιακή ταυτότητα. Δεν είναι κάτι εύκολο, θέλει συνεργασία πολλών παραγόντων, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, των φορέων και που θα αποτυπωθεί όχι μόνο στα digital media, αλλά και πιθανώς στις εκθέσεις που πηγαίνουμε“.
Η Κύπρος στη μετά COVID-19 εποχή
Από την πλευρά του Υφυπουργείου Τουρισμού Κύπρου, η λειτουργός Μάρκετινγκ και Πωλήσεων, Γραφείου Αθήνας, κα Ιωάννα Χατζηκωστήανελυσε τα πρωτόκολλα για τον τουρισμό που εφαρμόζει η Κύπρος με καταρχάς διαχωρισμό των ταξιδιωτών σε δύο κατηγορίες ανάλογα της χώρας προέλευσης. Στην κατηγορία Α ανήκουν οι χώρες Μάλτα, Ελλάδα, Βουλγαρία, Νορβηγία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, Σλοβενία και Λιθουανία, των οποίων οι υπήκοοι από τις 9 Ιουνίου θα μπορούν αν εισέρχονται στη χώρα με πιστοποιητικό τεστ αρνητικό στον COVID-19, ενώ από τις 20 Ιουνίου θα εισέρχονται χωρίς κανέναν περιορισμό. Στην κατηγορία Β ανήκουν οι χώρες Ελβετία, Τσεχία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία και Εσθονία. Η κα Χατζηκωστή αναφέρθηκε και στην προετοιμασία της χώρας σε περίπτωση κρούσματος από το εξωτερικό με τη δημιουργία νοσοκομείου για COVID-19, χωρητικότητας 100 κλινών.
Στη λίστα των ομιλητών του φετινού, online συνεδρίου, υπήρχαν σημαντικά ονόματα από την εγχώρια και τη διεθνή τουριστική βιομηχανία, όπως ο Eduardo Santander, Ph.D., Executive Director / CEO, European Travel Commission και πρόεδρος του Tourism Manifesto, η Anita Chan, CEO της Compass Edge, ο Michael Toanoglou, Ph.D., CHE, CHA επικεφαλής τμήματος και βοηθός καθηγητής στο Woosong University / International Hospitality Management Department SIHOM, ο Lido Loveri, Retail Distribution Director στην Expedia Partner Solutions, ο David Rutnam, Senior Manager, New Distribution Capability Regional Implementation της IATA και ο Luca Romozzi, Senior Director South Europe & Tourism της Sojern.
Επίσης, υπήρξαν πολλά και ενδιαφέροντα πάνελ συζήτησης, με καταξιωμένους επαγγελματίες της τουριστικής αγοράς, που εστίασαν σε θέματα που αφορούν στην ψυχολογία των μελλοντικών επισκεπτών, την τουριστική επιχειρηματικότητα, αλλά και στη διαφήμιση στο κοντινό μέλλον. Μεταξύ των πάνελ υπήρχε και ένα, στο οποίο αναλύθηκαν στρατηγικές και ο καλύτερος συνδυασμός των καναλιών διανομής και πρακτικές εξάρτησης, με συμμετέχοντες τους κ.κ. Αλέξανδρο Αγγελόπουλο, Γιάννη Φώτη και Δημήτρη Μπούχαλη.
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η συζήτηση σχετικά με τη διαφήμιση, η οποία μάλιστα και «έκλεισε» και το συνέδριο τη δεύτερη μέρα του. Λίγο αργότερα υπήρξε και fireside chat με θέμα «O ρόλος της Marketing Greece στη μετά COVID-19 περίοδο», μεταξύ της κας Ιωάννας Δρέττα, CEO της Marketing Greece, του κ. Μπούχαλη και της κας Καραντζαβέλου.