Πάνω από 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο – Στο 2,5% η Ευρωζώνη

Πάνω από 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο – Στο 2,5% η Ευρωζώνη
inflation and tax concept Rising graph of inflation rats African Americans' Inflation Problem E-commerce business growth Rising food costs and grocery prices Photo: Shutterstock
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη.

Σημαντικά πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον Ιανουάριο του 2025, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Eurostat.

Ο γενικός πληθωρισμός στη χώρα μας σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3,1% από 2,9% τον Δεκέμβριο του 2024 και από 3,2% τον Ιανουάριο του 2024.

Ο γενικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,5% από 2,4% τον Δεκέμβριο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Σε μηνιαίο επίπεδο ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο -0,3% από -0,4% τον Δεκέμβριο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2,7%, χωρίς μεταβολή σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 2,6%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πληθωρισμός στον κλάδο των υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο 3,9% από 4% τον Δεκέμβριο.

Το Reuters αναφέρει πως και ο ταχύτερος πληθωρισμός δεν είναι ευπρόσδεκτος, τα στοιχεία είναι σύμφωνα με το αφήγημα που περιέγραψε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι η αύξηση των τιμών θα μπορούσε να ταλαντεύεται γύρω από αυτά τα επίπεδα για τους επόμενους μήνες πριν από μια επιβράδυνση προς τον στόχο του 2% κατά την επόμενη περίοδο.

Αυτή η ευνοϊκή πορεία είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι αγορές αναμένουν τουλάχιστον τρεις ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος και για τον οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που μιλούν τόσο επίσημα όσο και ανεπίσημα θεωρούν πολύ πιθανή μια κίνηση τον Μάρτιο.

Η συζήτηση σχετικά με μια πιθανή παύση θα αναθερμανθεί μόνο από τον Απρίλιο, όταν το επιτόκιο καταθέσεων θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 2,5%, το ανώτερο άκρο του εκτιμώμενου εύρους για το «ουδέτερο» επίπεδο, ένα επιτόκιο που ούτε περιορίζει, ούτε τονώνει την ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: