Πάνω από 400 εκατ. άτομα ήθελαν εργασία αλλά δεν βρήκαν το 2024 – Σε ποιους κλάδους αυξάνεται η απασχόληση

Πάνω από 400 εκατ. άτομα ήθελαν εργασία αλλά δεν βρήκαν το 2024 – Σε ποιους κλάδους αυξάνεται η απασχόληση
Heavy Industry Engineering Factory Interior with Industrial Worker Using Angle Grinder and Cutting a Metal Tube. Contractor in Safety Uniform and Hard Hat Manufacturing Metal Structures. Photo: Shutterstock
Οι γεωπολιτικές εντάσεις, το αυξανόμενο κόστος της κλιματικής αλλαγής και τα ανεπίλυτα ζητήματα χρέους θέτουν τις αγορές εργασίας υπό πίεση.

Σε 402 εκατ. ανήλθαν οι εργαζόμενοι παγκοσμίως οι οποίοι το 2024 ήθελαν να βρουν εργασία αλλά δεν μπορούσαν βρουν δουλειά, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) του ΟΗΕ.

Αυτό περιλαμβάνει 186 εκατομμύρια ανέργους, 137 εκατομμύρια που δεν είναι προσωρινά διαθέσιμοι για εργασία και 79 εκατομμύρια αποθαρρυμένους εργαζόμενους που έχουν σταματήσει να αναζητούν εργασία. Ενώ το χάσμα αυτό μειώνεται σταδιακά μετά την πανδημία, αναμένεται να σταθεροποιηθεί τα επόμενα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με την έκθεση, το παγκόσμιο ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε σταθερό στο 5%.

Ωστόσο, η ανεργία των νέων παρουσίασε μικρή βελτίωση, παραμένοντας υψηλή στο 12,6%. Η άτυπη εργασία και η εργασιακή φτώχεια επέστρεψαν στα προ της πανδημίας επίπεδα και οι χώρες με χαμηλό εισόδημα αντιμετώπισαν τις περισσότερες δυσκολίες στη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας.

Η αξία των μισθών

Η έκθεση επισημαίνει προκλήσεις όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, το αυξανόμενο κόστος της κλιματικής αλλαγής και τα ανεπίλυτα ζητήματα χρέους, τα οποία θέτουν τις αγορές εργασίας υπό πίεση. Η οικονομική ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 3,2% το 2024, από 3,3% και 3,6% το 2023 και το 2022, αντίστοιχα.

Παρόμοιο επίπεδο ανάπτυξης αναμένεται και το 2025, αν και μεσοπρόθεσμα αναμένεται να επέλθει σταδιακή επιβράδυνση.

Αν και ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, παραμένει υψηλός, μειώνοντας την αξία των μισθών, διαπιστώνει η έκθεση. Οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν μόνο σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες και οι περισσότερες χώρες εξακολουθούν να ανακάμπτουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας και του πληθωρισμού.

Η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό μειώνεται, ιδίως μεταξύ των νέων

Τα ποσοστά συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό έχουν μειωθεί στις χώρες με χαμηλό εισόδημα, ενώ έχουν αυξηθεί στα κράτη με υψηλό εισόδημα, κυρίως μεταξύ των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας και των γυναικών, διαπιστώνει η έκθεση.

Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων παραμένουν μεγάλες, με λιγότερες γυναίκες στο εργατικό δυναμικό, περιορίζοντας την πρόοδο στο βιοτικό επίπεδο. Μεταξύ των νέων ανδρών η συμμετοχή έχει μειωθεί απότομα, με πολλούς να μην βρίσκονται στην εκπαίδευση, την απασχόληση ή την κατάρτιση (NEET).

Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου τα ποσοστά NEET για τους νέους άνδρες έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 4% πάνω από τον προ της πανδημίας ιστορικό μέσο όρο, αφήνοντάς τους ευάλωτους στις οικονομικές προκλήσεις.

Τα ποσοστά NEET στις χώρες χαμηλού εισοδήματος αυξήθηκαν το 2024, με τους νέους άνδρες να φτάνουν τα 15,8 εκατομμύρια (20,4%) και τις νέες γυναίκες τα 28,2 εκατομμύρια (37,0%), σημειώνοντας αύξηση 500.000 και 700.000 αντίστοιχα από το 2023.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, 85,8 εκατομμύρια νέοι άνδρες (13,1%) και 173,3 εκατομμύρια νέες γυναίκες (28,2%) ήταν ΝΕΕΤ το 2024, αυξημένοι κατά 1 εκατομμύριο και 1,8 εκατομμύρια αντίστοιχα από το προηγούμενο έτος.

Νέες ευκαιρίες στους πράσινους και ψηφιακούς τομείς

Η μελέτη εντοπίζει δυνατότητες αύξησης της απασχόλησης στους τομείς της πράσινης ενέργειας και των ψηφιακών τεχνολογιών.

Οι θέσεις εργασίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκαν σε 16,2 εκατομμύρια παγκοσμίως, λόγω των επενδύσεων στην ηλιακή ενέργεια και την ενέργεια υδρογόνου.

Ωστόσο, αυτές οι θέσεις εργασίας είναι άνισα κατανεμημένες, με σχεδόν τις μισές να βρίσκονται στην Ανατολική Ασία.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες προσφέρουν επίσης ευκαιρίες, αλλά πολλές χώρες δεν διαθέτουν τις υποδομές και τις δεξιότητες για να επωφεληθούν πλήρως από αυτές τις εξελίξεις, σημειώνει η έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: