Πάνω από 600 εκατ. οι ενεργοί χρήστες στο Spotify – Αύξηση 15% στις premium συνδρομές

Πάνω από 600 εκατ. οι ενεργοί χρήστες στο Spotify – Αύξηση 15% στις premium συνδρομές
epa06560992 Spotify logo is presented on a smart phone screen in Berlin, Germany, 24 February 2018. According to the media, Spotify co-founder Daniel Ek does not want to lose control of the upcoming IPO of the world's largest music subscription service. Investors who want to invest in the upcoming IPO of Spotify, apparently only get shares that give them less influence than Ek. EPA/HAYOUNG JEON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η σουδική πλατφόρμα έχει αυξήσει τις τιμές για τους συνδρομητές της και έχει απολύσει χιλιάδες υπαλλήλους για να αυξήσει τα κέρδη της.

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκαν οι ενεργοί χρήστες και συνδρομητές του Spotify στο τέλος του 2023, με τη εταιρεία να αναθεωρεί προς τα πάνω τους στόχους για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Το Reuters αναφέρει πως η πλατφόρμα streaming έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για τα podcasts και τα ακουστικά βιβλία, καθώς επιδιώκει να αυξήσει τη βάση χρηστών της σε 1 δισεκατομμύριο μέχρι το 2030.

Έχει επίσης αυξήσει τις τιμές για τους συνδρομητές της και έχει απολύσει χιλιάδες υπαλλήλους για να αυξήσει τα κέρδη της.

Ο αριθμός των μηνιαίως ενεργών χρηστών αυξήθηκε κατά 23% στα 602 εκατομμύρια το τέταρτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις της Spotify και τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του LSEG για 601,33 εκατομμύρια.

Οι συνδρομητές premium, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της εταιρείας, αυξήθηκαν κατά 15% στα 236 εκατομμύρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 235,1 εκατομμύρια,

Ωστόσο, τα τριμηνιαία έσοδα, τα οποία αυξήθηκαν κατά 16% στα 3,67 δισ. ευρώ, έπεσαν έξω από τις εκτιμήσεις για 3,72 δισ. ευρώ, καθώς δέχθηκαν πλήγμα από τις συναλλαγματικές απώλειες.

Τα έσοδά της για το πρώτο τρίμηνο αναμένεται επίσης να υπολείπονται των προσδοκιών.

«Έχουμε πολλούς μοχλούς για να τραβήξουμε, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων των τιμών, οπότε θα μας δείτε να δουλεύουμε με όλους αυτούς τους μοχλούς σε διάφορες χρονικές στιγμές και σε διάφορες αγορές. Είμαστε τώρα πολύ πιο επικεντρωμένοι και στην τελική γραμμή» είπε ο CEO της εταιρείας, Ντάνιελ Εκ.

Η Spotify έχει επίσης επενδύσει σημαντικά στην επιχείρηση podcast και η διαφήμιση αυξήθηκε με διψήφιο ποσοστό το τρίμηνο.

«Ποτέ δεν σταματήσαμε να επενδύουμε σε αυτό, αλλά από οικονομικής άποψης αυτό που είπαμε ήταν ότι το podcasting αποτελούσε τροχοπέδη για την επιχείρηση το 2023» υποστήριξε ο Εκ

«Και ότι θα το αντιστρέφαμε και θα πετύχαινα σταθερή κερδοφορία στο κομμάτι του podcasting το 2024 και αισθάνομαι πολύ καλά για την ικανότητά μας να κάνουμε ακριβώς αυτό» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η εταιρεία αναμένει ότι οι συνδρομητές premium του τρέχοντος τριμήνου θα φτάσουν τα 239 εκατομμύρια, πάνω από τις εκτιμήσεις για 238,3 εκατομμύρια.

Ωστόσο, η πρόβλεψη για το πρώτο τρίμηνο ήταν χαμηλότερη από τις προσδοκίες της Wall Street για το σύνολο των χρηστών και των εσόδων.

Η πρόβλεψη της Spotify για τους μηνιαίους χρήστες για το τρίμηνο των 618 εκατομμυρίων υπολείπεται των εκτιμήσεων των 618,8 εκατομμυρίων. Αναμένει λειτουργικά κέρδη 180 εκατ. ευρώ το τρέχον τρίμηνο, αφού εμφάνισε λειτουργικές ζημίες 75 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com