Πάνω από 7,1 δισ. ευρώ έδωσε η Ελλάδα στο NATO το 2024 – Στο 3% του ΑΕΠ
- 25/04/2025, 09:30
- SHARE

Σημαντική αύξηση εμφάνισαν οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας προς τη συμμετοχή της χώρας μας στο NATO για το 2024, σύμφωνα με τα προτακαρκτικά στοιχεία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που δημοσιεύτηκαν στην ετήσια έκθεση του γγ, Μαρκ Ρούτε, την Πέμπτη.
Από τα στοιχεία φαίνεται πως η Ελλάδα δαπάνησε 7,126 δισ. ευρώ στις αμυντικές δαπάνες για το 2024 έναντι 6,224 δισ. ευρώ το 2023.
Σημειώνεται πως οι αντίστοιχες δαπάνες το 2014 ήταν 3,93 δισ. ευρώ.
Ως προς το ποσοστό επί του ΑΕΠ, η Ελλάδα έδωσε το 2,99% έναντι 2,76% το 2023. Το 2014 το ποσοστό ήταν στο 2,24%.
Ως προς το ποσοστό των αμυντικών δαπανών των χωρών της Συμμαχίας επί του ΑΕΠ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση, πίσω από τις Πολωνία (4,07%), την Εσθονία (3,41%), τη Λετονία (3,39%), τις ΗΠΑ (3,19%) και τη Λιθουανία (3,11%).
486 δισ. δολάρια
«Το 2024, οι επενδύσεις στην άμυνα αυξήθηκαν σημαντικά σε ολόκληρη τη Συμμαχία. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και στον Καναδά επένδυσαν συνολικά 486 δισεκατομμύρια δολάρια στην άμυνα, δηλαδή 19,4% αύξηση σε πραγματικούς όρους από το 2023», έγραψε ο Μαρκ Ρούτε στον πρόλογο της έκθεσης.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι οι αμυντικές τους δαπάνες αυξήθηκαν για 10η συνεχή χρονιά και ανήλθαν στο 2% του συνδυασμένου ΑΕΠ τους, που αποτελεί κατευθυντήρια γραμμή που τηρείται από 22 συμμάχους το 2024.
«Τα τελευταία χρόνια, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και ο Καναδάς έχουν προσθέσει περισσότερα από 700 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον για την άμυνα. Με τον τρόπο αυτό, οι εν λόγω Σύμμαχοι αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη για την άμυνα και την ασφάλεια του ευρωατλαντικού χώρου. Πρέπει να επιταχύνουμε δραματικά αυτές τις προσπάθειες το 2025», πρόσθεσε.
Η έκθεση ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 53% του συνδυασμένου ΑΕΠ των συμμάχων και το 64% των συνδυασμένων αμυντικών δαπανών.
«Η Συμμαχία αύξησε τις δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας σε 500.000 στρατιώτες με ικανότητα μάχης που λειτουργούν σε όλους τους τομείς -αέρας, ξηράς, θάλασσας, κυβερνοχώρου και διαστήματος- και είναι εξοπλισμένες για να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε απειλή, ακόμη και σε σύντομο χρονικό διάστημα ή χωρίς προειδοποίηση», πρόσθεσε.
Ο Ρούτε τόνισε επίσης ότι το ΝΑΤΟ διατηρεί την υποστήριξή του προς την Ουκρανία με 55 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν οι σύμμαχοι.
«Κοιτάζοντας προς το μέλλον, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι ενωμένοι στην επιθυμία τους για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία», δήλωσε.
Σημείωσε ότι η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα αύξησαν τη «στρατηγική τους ευθυγράμμιση και την πρακτική τους συνεργασία», συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης βορειοκορεατικών στρατευμάτων στην Ευρώπη.
«Αυτή η απερίσκεπτη κλιμάκωση καταδεικνύει τους δεσμούς μεταξύ των προκλήσεων ασφαλείας σε όλη την ευρωατλαντική και την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας με τους εταίρους, μεταξύ άλλων στον Ινδο-Ειρηνικό», πρόσθεσε.
Ο Ρούτε υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια, το ΝΑΤΟ είχε «επαναπροσανατολιστεί έντονα» στην ενίσχυση της ικανότητάς του να διασφαλίζει τη συλλογική άμυνα των συμμάχων σε έναν όλο και πιο «περίπλοκο κόσμο».
«Προτεραιότητά μου ως Γενικός Γραμματέας είναι να επιταχύνω αυτή την προσαρμογή, ώστε το ΝΑΤΟ να γίνει ακόμη πιο ισχυρό, πιο ευέλικτο και έτοιμο να αποτρέψει αξιόπιστα και να αμυνθεί έναντι όλων των απειλών για την ασφάλειά μας», πρόσθεσε.