Πάνω από το 9% η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου
- 17/10/2014, 09:59
- SHARE
Συνεχίζονται οι πιέσεις από τις αγορές για την Ελλάδα - Τα νέα δεδομένα για έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο.
Το δεκαετές ομόλογο εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο του εννεαμήνου, καθώς συνεχίζονται και σήμερα οι πιέσεις από τις αγορές, παρά τη δέσμευση της Ε.Ε. χθες για βοήθεια και μετά το πρόγραμμα. Αυτή την ώρα κυμαίνεται πάνω από 9%, ενώ το Bloomberg σε νέο δημοσίευμα του αναφέρει ότι το σχέδιο του Αντώνη Σαμαρά για πρόωρη έξοδο από τα μνημόνια «σκόνταψε» στην αντίδραση των αγορών και οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ίσως, εν τέλει, να μην ήταν και πολύ καλή ως ιδέα.
Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση του Bloomberg το 85% των οικονομολόγων εκτιμά ότι η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού δεν έχει κανένα «οικονομικό νόημα» ειδικά από την στιγμή που ο Ντράγκι επέμεινε ότι οι χώρες που παραμένουν υπό επιτήρηση, θα επωφεληθούν από τα νέα μέτρα της ΕΚΤ.
Η προσπάθεια του πρωθυπουργού, σχολιάζει το Bloomberg, συνάντησε αντιδράσεις από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στις 13 Οκτωβρίου στη συνεδρίαση του Eurogroup, να εκφράζουν δημοσίως τις αμφιβολίες τους.
«Αυτό που είναι σημαντικό από οικονομικής άποψης, είναι η Ελλάδα να συνεχίσει να μένει δεσμευμένη σε ένα ισχυρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», δηλώνει ο James Nixon, οικονομολόγος της Oxford Economics. «Η κυβέρνηση είναι σε κάποιο βαθμό απελπισμένη να πάρει το πόδι της από το γκάζι των μεταρρυθμίσεων και να χαλαρώσει λίγο, προσπαθώντας να αυξήσει τη δημοτικότητά της», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Ενώ το 73% των οικονομολόγων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Bloomberg δήλωσαν ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας, σε σχέση με το 40% που ήταν το ποσοστό του Ιουλίου, οι μισοί δήλωσαν πως η χώρα δεν μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από την αγορά χωρίς τα κεφάλαια του ΔΝΤ. Ο Nixon τόνισε πως οι αγορές θα «εκραγούν» εάν η Ελλάδα χαλαρώσει τις μεταρρυθμίσεις και αποχωρήσει από τη συνεργασία με το ΔΝΤ.
Αυτό που έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα του Αν. Σαμαρά, σχολιάζει το Bloomberg, ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ πιέζει για εκλογές στις αρχές του 2015. Οι πρόωρες εκλογές είναι ένα υψηλό ρίσκο, αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Citigroup, προσθέτοντας ότι «μια κυβέρνηση καθοδηγούμενη από το ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να ανεβάσει το επίπεδο αντιπαράθεσης με τους πιστωτές της Ελλάδας, πολύ υψηλότερα σε σχέση με το παρελθόν, πιθανώς διακινδυνεύοντας την ακόμη εύθραυστη εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών».
Διαβάστε ακόμη:
Παρά το «αλεξίπτωτο» από τις Βρυξέλλες, το Χρηματιστήριο συνέχισε την πτώση