Πάνω από τις εκτιμήσεις ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο

Πάνω από τις εκτιμήσεις ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο
Photo: AFP
Το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό απασχόλησης παρέμεινε σταθερό στο 6%.

Ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ομοσπονδιακού γραφείου εργασίας την Παρασκευή.

Οαριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 17.000 σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους σε 2,82 εκατομμύρια. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξανόταν κατά 12.000.

Το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό απασχόλησης παρέμεινε σταθερό στο 6,0%.

Τον Σεπτέμβριο υπήρχαν 696.000 κενές θέσεις εργασίας, 65.000 λιγότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία εργασίας.

Δυσοίωνες εκτιμήσεις

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η οικονομία της Γερμανίας, η οποία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο, ενδέχεται να συρρικνωθεί εκ νέου το τρίτο τρίμηνο.Η ύφεση ορίζεται κανονικά ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης.

Εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας, οι εταιρείες στη Γερμανία γίνονται πιο προσεκτικές στον προγραμματισμό του προσωπικού τους, ανέφερε την Παρασκευή το Ινστιτούτο Ifo.

Το βαρόμετρο απασχόλησης Ifo υποχώρησε στις 94,0 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 94,8 μονάδες τον Αύγουστο.

«Τα διαρθρωτικά προβλήματα της γερμανικής οικονομίας αφήνουν σταδιακά το σημάδι τους στην αγορά εργασίας» δήλωσε ο Κλάους Βόλραμπε, επικεφαλής των ερευνών του Ifo, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες εξετάζουν συχνότερα το ενδεχόμενο περικοπών θέσεων εργασίας.

Η μέχρι τώρα ανθεκτική αγορά εργασίας αρχίζει να αισθάνεται τον αντίκτυπο της οικονομικής αδυναμίας. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί φέτος στο 6,0% από 5,7% το 2023, ένα επίπεδο που δεν αναμένεται να επιτευχθεί ξανά πριν από το 2026, σύμφωνα με τις προβλέψεις κορυφαίων οικονομικών ινστιτούτων που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com