Πανό υπέρ της Ελλάδας στη γερμανική Βουλή
- 18/06/2015, 12:09
- SHARE
"Μάχη" στο γερμανικό κοινοβούλιο για την Ελλάδα μεταξύ των κομμάτων.
Πλακάτ υπέρ της χώρας μας (με κεντρικό μήνυμα, «Αλληλεγγύη στην Ελλάδα») σήκωσαν πριν από λίγο μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς, στη γερμανική Βουλή. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ.
«Το μεγαλύτερο λάθος ήταν που δεν αφήσαμε τις ελληνικές τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Θα μπορούσαμε τότε να είχαμε αποζημιώσει τους καταθέτες και οι τραπεζίτες …θα είχαν ατυχήσει»», δήλωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι μιλώντας στην γερμανική Βουλή και τόνισε ότι χρειαζόμαστε για την Ελλάδα ένα σχέδιο ανοικοδόμησης.
«Θέτετε σε κίνδυνο το ευρώ στο σύνολό του και μαζί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», δήλωσε ο κ. Γκίζι απευθυνόμενος στην ‘Ανγκελα Μέρκελ και, αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ότι κληρονόμησε το «χάος» από τους σοσιαλδημοκράτες και τους συντηρητικούς προκατόχους της, αλλά τελευταία αποπλήρωσε ήδη επτά δισεκατομμύρια χρέους.
«Η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη για εξοικονόμηση – όχι όμως εκεί όπου θα το θέλατε», πρόσθεσε και χαρακτήρισε «λανθασμένη» την πολιτική της καγκελαρίου για την Ελλάδα. «Στην Ελλάδα υπάρχει κατάρρευση του συστήματος υγείας και τεράστια αύξηση της ανεργίας. Αυτό είναι προ πάντων αποτέλεσμα της πολιτικής της τρόικας, άρα των δανειστών», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των συντάξεων, ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Linke σημείωσε ότι το 64ο έτος ισχύει μόνο για τον Δημόσιο Τομέα, ενώ ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο μέσος όρος ηλικίας για σύνταξη σε Γερμανία και Ελλάδα βρίσκονται σε παρόμοιο επίπεδο.
SPD: Είναι δώδεκα παρά πέντε αλλά…
«Είναι δώδεκα παρά πέντε», προειδοποίησε ο επικεφαλής της Κ.Ο. των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών(SPD) Τόμας Όπερμαν, μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, αλλά τόνισε ότι θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και ότι «μια συμφωνία είναι ακόμη εφικτή».
«Θεμελιώδη οικονομικά προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω συνεχών οικονομικών ενέσεων», τόνισε ο κ. Όπερμαν και εξέφρασε την λύπη του για το ότι «τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης χρησιμοποιούν τον χρόνο τους πρωτίστως για συνεντεύξεις και διαλέξεις». Διαμαρτυρήθηκε δε για το γεγονός ότι «το ΔΝΤ παρουσιάζεται συχνά ως εγκληματική οργάνωση».
H απάντηση της Μέρκελ
«H Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα καλύτερα την κατάσταση στην Ελλάδα από ό,τι πριν από πέντε χρόνια. Αυτό αναγνωρίζεται από πάρα πολλούς», επισήμανε η καγκελάριος Μέρκελ, μιλώντας στην γερμανική Βουλή ενόψει της συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας και υποστήριξε ότι η Ευρώπη έχει γίνει πιο ισχυρή, κάτι το οποίο οφείλεται στο γεγονός ότι «μέσα σε όλα όσα κάναμε για τις χώρες σε κρίση, είχαμε πάντα μπροστά μας το σύνολο».
«Το θέμα είναι πάντα να προσέξουμε όλα αυτά τα οποία τα τελευταία χρόνια έκαναν το ευρώ πιο δυνατό έναντι κρίσεων – και αυτά είναι μεταρρυθμίσεις, αλληλεγγύη έναντι ίδιας ευθύνης και παροχές έναντι αντιπαροχών», επανέλαβε η καγκελάριος και τόνισε ότι παράλληλα πρέπει να προσέχουμε ότι το ευρώ και η ιδέα αυτών που το δημιούργησαν ήταν ότι πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα. «Η απόφαση για ένα κοινό νόμισμα ήταν και είναι πάντα συμβολική της ενότητας στην Ευρώπη», σημείωσε.