Παπαδημητρίου: Σε κρίσιμη καμπή για την οικονομική ανάταξη η Ελλάδα – 69% αύξηση στις επενδύσεις το 2017

Παπαδημητρίου: Σε κρίσιμη καμπή για την οικονομική ανάταξη η Ελλάδα – 69% αύξηση στις επενδύσεις το 2017
Ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου μιλάει στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018, Αθήνα, Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Τί δήλωσε ο υπουργός Οικονομικίας και Ανάπτυξης στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018.

«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή για την οικονομική της ανάταξη. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε τις σειρήνες των μικροσυμφερόντων να σταθούν εμπόδιο στη επιτάχυνση της οικονομικής της πορείας. Καθήκον μας είναι να κρατήσουμε σταθερά το τιμόνι». Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 και πρόσθεσε: «Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι κοινωνική σταθερότητα και εθνική συνεννόηση για να πετύχουμε το στοίχημα της ανάπτυξης κυρίως για τις επόμενες γενιές».

Όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου, «μετά από μια 10ετία, το 2017 θα είναι το πρώτο έτος στο οποίο θα καταγραφεί θετικός ρυθμός ανάπτυξης και δείχνει ότι η Ελλάδα εξέρχεται από το τούνελ της κρίσης όπως το καταδεικνύουν και οι δείκτες και τα στοιχεία», συμπληρώνοντας ότι «τόσο οι διεθνείς παράγοντες όσο και οι ευρωπαϊκοί μιλάνε για θετική πορεία της οικονομίας και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει».

Χαρακτήρισε απολύτως εφικτή την οικονομική μεγέθυνση κατά 2,5%, επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία έχει αναπτύξει δυναμική και θα πετύχει όλες τις προβλέψεις, ενώ εκτίμησε ότι οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφηκαν το 2017 αναμένεται να συνεχιστούν και μέσα στο 2018. Έμφαση έδωσε στα στοιχεία του Οκτωβρίου της ΕΛΣΤΑΤ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,3%, ενώ οι δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης άγγιξαν τα μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων 30 ετών, φτάνοντας στο 106%.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είναι 2η κατά σειρά στον τομέα των επενδύσεων ανάλογα με το ΑΕΠ. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις το πρώτο 9μηνο του 2017 αυξήθηκαν θεαματικά κατά 69%. Η αύξηση των άμεσων επενδύσεων σηματοδοτεί ότι ανακτήθηκε η εμπιστοσύνη των επενδυτών για τη χώρα, προχωρούν, και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα συνεχιστεί και του χρόνου αν μείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, ενώ σημείωσε ότι η υπουργική επιτροπή έχει εγκρίνει τρεις στρατηγικές επενδύσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν ξεμπλοκάρει επενδυτικά σχέδια ύψους 688 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Παπαδημητρίου, μίλησε ακόμα για ελληνικές επιχειρήσεις που εισήλθαν σε φάση εξωστρέφειας, καθώς και για μεγάλα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν με το νέο έτος μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για αναπτυξιακό νόμο που έμεινε ανενεργός, αντέτεινε ότι περισσότερα από 700 επενδυτικά σχέδια ύψους 2 δισ. έχουν υποβληθεί, και αφορούν βιομηχανία. μεταποίηση και αγροτοδιατροφή.

Κλείνοντας ο κ. Παπαδημητρίου, ανέφερε ότι την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, θα μπει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα που δεν διάθετε και η κυβέρνηση κατάφερε να το επιτύχει μετά από διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Χαρίτσης: Πρώτη η Ελλάδα στην απορρόφηση ΕΣΠΑ

«Ο προϋπολογισμός του 2018 συνιστά μία τομή για τη χώρα. Είναι ο προϋπολογισμός που κλείνει τον κύκλο των μνημονίων και σηματοδοτεί την ανάκτηση της οικονομικής και δημοσιονομικής μας κυριαρχίας. Το νέο έτος θα μπουν τα θεμέλια για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες». Αυτό υπογράμμισε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι η χώρα μας αυτή τη στιγμή, είναι πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-20 σε όλη την Ευρώπη, ενώ κατατάσσεται δεύτερη στην αξιοποίηση των πόρων του.

«Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2017, η Ελλάδα έχει υπογράψει συμβάσεις για νέα έργα από το “πακέτο Γιούνκερ”, ύψους 1,7 δισ. ευρώ που θα οδηγήσουν σε συνολικές επενδύσεις άνω των 5,7 δισ. ευρώ», επισήμανε ο κ. Χαρίτσης.

«Η απορρόφηση σήμερα είναι στο 25%, όταν στο αντίστοιχο χρονικό σημείο του ΕΣΠΑ 2007-13 βρισκόταν στο 17%» ανέφερε, επικαλούμενος τα τελευταία σημερινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σημειώνοντας ότι «λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς χρηματοδοτεί σημαντικά έργα σε όλη τη χώρα».

«Από τα 700 εκατ. ευρώ που το παραλάβαμε το 2015, θα ξεπεράσει για το 2017 το 1 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ», επισήμανε ο κ. Χαρίτσης.

Ακόμα μίλησε για «μία πολύ στενή συνεργασία, μια στρατηγική συμμαχία, που έχει αναπτυχθεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», αποτέλεσμα της οποίας, όπως είπε, «μόνο για το 2017 ήταν η εισροή πάνω από 2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία».

«Είναι αυτά επιπλέον πόροι που χρηματοδοτούν προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επενδύσεις σε κρίσιμες υποδομές, στήριξη δήμων σε όλη τη χώρα αλλά και νέες σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Συνολικά, 8 δισ. ευρώ έπεσαν στην πραγματική οικονομία το 2017, από το ΠΔΕ και τις συμφωνίες που συνάψαμε με την ΕΤΕπ. Πρόκειται για ποσό – ρεκόρ για την περίοδο της κρίσης. Την επόμενη τριετία δρομολογούμε με την ΕΤΕπ ένα πρόγραμμα νέων έργων ύψους 7 δισ. ευρώ, που αναμένεται να πυροδοτήσει επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της Τράπεζας».

Τέλος, ο κ. Χαρίτσης ανακοίνωσε τρεις νομοθετικές πρωτοβουλίες για το αμέσως προσεχές διάστημα, που θα αφορούν, την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την εποπτεία της αγοράς, την αναμόρφωση και απλοποίηση του συστήματος αδειοδότησης και την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου του εθνικού ΠΔΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ