Παπαδημούλης: Μπορούμε να ζητήσουμε ένα μικρό δάνειο-γέφυρα αν δεν συμφωνήσουμε σήμερα
- 07/07/2015, 19:45
- SHARE
«Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε ιδέα μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτής λύσης» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.
Στην ιδέα «δανεισμού-γέφυρα μικρού ύψους και μικρής διάρκειας», εάν δεν υπάρξει σήμερα συμφωνία, αναφέρθηκε σήμερα με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.
Στα ερωτήματα που δέχθηκε, για το ποιες είναι οι προτάσεις που η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει αυτές τις ώρες στις Βρυξέλλες και στους πιστωτές της, ο κ. Παπαδημούλης εξήγησε:
«Κατ’ αρχάς, μετά την 25η Ιουνίου, υπάρχουν ήδη στο τραπέζι καινούργιες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση, για ένα νέο πρόγραμμα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, καθώς και τροποποιήσεις από την πλευρά της Κομισιόν.
Δείχνουν μάλιστα ότι στα δημόσια οικονομικά οι διαφορές είναι γεφυρώσιμες. Εάν προστεθεί σε αυτά, μια λύση για το χρέος ή έστω μια ισχυρή δέσμευση για λύση για το χρέος μέσα στους επόμενους μήνες, όπως το ίδιο το ΔΝΤ προτείνει, τότε αυτή μπορεί να είναι και η λύση» τόνισε και πρόσθεσε:
«Σήμερα στις Βρυξέλλες, οι προτάσεις που καταθέτει η ελληνική αποστολή, στο Euroworking group με τον κ. Χουλιαράκη, στο Eurogroup με τον κ. Τσακαλώτο αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής με τον Αλέξη Τσίπρα εξασφαλίζουν:
– Βιώσιμα δημόσια οικονομικά, χωρίς τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων. Τα ελλείμματα στην Ελλάδα τα δημιούργησαν 40 χρόνια τώρα, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα εμείς με τις προτάσεις μας εξασφαλίζουμε πρωτογενή πλεονάσματα.
– Καταθέτουμε πρόγραμμα γεμάτο μεταρρυθμίσεις για τον τερματισμό του πελατειακού κράτους, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, για να αποκτήσει επιτέλους η Ελλάδα ένα σύστημα που να μπορεί να μαζεύει φόρους.
Ο ανείσπρακτος ΦΠΑ, τον οποίον πληρώνουν οι καταναλωτές στην Ελλάδα, φτάνει τα 6,5 δισ. ευρώ και αυτό είναι ευθύνη των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά και των ευρωπαϊκών αρχών που υποστήριζαν αυτές τις κυβερνήσεις.
– Επίσης είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε ιδέα μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.
Εάν μας πουν ότι δεν μπορούμε σήμερα να συμφωνήσουμε σε μια λύση πάνω στις ελληνικές προτάσεις με αμοιβαίες υποχωρήσεις, και θέλουμε κάποιο χρόνο, τότε θα μπορούσε να εξετασθεί η ιδέα ενός δανεισμού-γέφυρα μικρού ύψους και διάρκειας, που να επιτρέψει σε όλες τις πλευρές να εργασθούν για μια συμφωνία, μέσα σε ένα κλίμα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας», τόνισε ο κ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε :
«Εάν συνεχισθεί ο στραγγαλισμός της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας, είναι φανερό ότι δεν πηγαίνουμε για λύση, πηγαίνουμε για τον γκρεμό και εκεί επικρατούν τιμωρητικές λογικές» υπογράμμισε.
Σε άλλο ερώτημα εάν θεωρεί πιθανή τη δημιουργία ενός παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα, ο κ. Παπαδημούλης απάντησε:
«Τοπικό νόμισμα ή παράλληλο νόμισμα δεν αποτελεί θέση ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ελληνικής κυβέρνησης.
Η θέση μας είναι λύση εντός του ευρώ, την οποία χρειάζεται και το ίδιο το ευρώ. Βλέποντας την αποτυχία στην Ελλάδα, (η ευρωζώνη) θα πρέπει να δει τι αλλαγές πρέπει να κάνει στην αρχιτεκτονική του ευρώ και τι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν στην κυρίαρχη πολιτική της μονομερούς λιτότητας. Έτσι θα μπορέσει να ανακάμψει η ίδια η ευρωζώνη και να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας, της οικονομικής στασιμότητας της μείωσης των επενδύσεων. (…) Έως τώρα οι δανειστές άθροισαν τις ανελαστικότητές τους. Ήρθε η ώρα να αθροίσουν όλοι την ελαστικότητά τους. Δεν είναι η ώρα για να πετάει ο ένας το μπαλάκι στον άλλο» τόνισε.
Αναφορικά με τις πρωινές δηλώσεις Γιούνκερ ότι «δεν έχει καταλάβει ακόμα το ερώτημα στο δημοψήφισμα» και σε ερώτημα εάν και ο ελληνικός λαός το είχε καταλάβει, ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε:
«Κατάλαβαν καλά όλοι το πολιτικό περιεχόμενο και μήνυμα που έδωσε το δημοψήφισμα. Το κατάλαβαν και πριν, όσοι έκαναν εκστρατεία υπέρ του ”ναι” και αυτοί που ψήφισαν. Το να λέμε εκ των υστέρων ότι αυτοί που ψήφισαν δεν κατάλαβαν, δείχνει μια αριστοκρατική αντίληψη για την πολιτική. Επίσης το να λένε αυτοί που έθεσαν τον εαυτόν τους στο ρόλο του αρχιστράτηγου του ”ναι” ότι δεν κατάλαβαν τη διαφορά του ”ναι” και του ”όχι” δεν είναι πειστικοί» κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ