Παπακωνσταντίνου: Πώς Μέρκελ και Σαρκοζί μας «τιμώρησαν» το 2010
- 22/04/2016, 11:29
- SHARE
Άρθρο του πρώην υπουργού Οικονομικών για την Σύνοδο στη Ντοβίλ τον Οκτώβριο του 2010.
Η σύνοδος στο Ντοβίλ τον Οκτώβριο του 2010 ήταν σίγουρα επεισοδιακή. Σε αυτή άλλωστε αναφέρθηκε πρόσφατα και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη του κάνοντας λόγο για την πιο σφοδρή αντιπαράθεση με την Άνγκελα Μέρκελ. Μάλιστα όπως είπε στον ΣΚΑΙ ο τότε πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες, πλησίασε τον Έλληνα ομόλογό του και με δέος του εξομολογήθηκε ότι «ποτέ δεν είχε ζήσει μια τόσο σκληρή σύγκρουση πολιτικού με την Μέρκελ».
Στο θέμα αναφέρεται και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου με άρθρο – προδημοσίευση από το βιβλίο «Game Over – Η αλήθεια για την κρίση» (Κεφ. 15 «Ντοβίλ») στην ελληνική έκδοση της HuffPost.
Όπως αναφέρει σε εκείνη τη Σύνοδο και έπειτα από μια βόλτα στην ξύλινη προβλήτα της Ντοβίλ, Μέρκελ και Σαρκοζί κατέληξαν σε μια συμφωνία που εξέπληξε ακόμα και στενούς τους συνεργάτες.
Η Γερμανία έκανε πίσω στο ζήτημα των αυτόματων ποινών για χώρες που παραβίαζαν τους δημοσιονομικούς κανόνες και αποδέχτηκε να ισχύσει η αρχή της ενισχυμένης πλειοψηφίας στη λήψη των σχετικών αποφάσεων. Αυτό έδινε περιθώριο διαπραγμάτευσης στις κυβερνήσεις, κάτι που ήθελε διακαώς η Γαλλία. Σε αντάλλαγμα, η Γαλλία αποδέχτηκε μια περιορισμένη αλλαγή στη Συνθήκη της ΕΕ, η οποία θα μετέτρεπε από το 2013 τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης σε μόνιμο θεσμό. Το κρίσιμο στοιχείο ήταν ότι η αλλαγή ενσωμάτωνε και τη δυνατότητα χρεοκοπίας μιας χώρας. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ιδιώτες πιστωτές θα ήταν υποχρεωμένοι να συμμετάσχουν στη διάσωση, αποδεχόμενοι απώλειες στις επενδύσεις τους μέσα από ένα «κούρεμα» του χρέους.
«Ήταν μια ιδιαίτερα ατυχής στιγμή. Το μήνυμα που έστειλε στις αγορές ήταν ότι από το 2013, οι επενδυτές θα υποστούν πιθανότατα απώλειες στα ομόλογα που διακρατούν. Ποιος ο λόγος συνεπώς για έναν επενδυτή με ομόλογα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας στην κατοχή του να μην τα πουλήσει αμέσως – και, πολύ περισσότερο, γιατί να αγοράσει νέα ομόλογα» αναφέρει ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Όπως εξηγεί η προαναγγελία, το 2010, ότι το 2013, με τους νέους κανόνες του μόνιμου μηχανισμού, οι επενδυτές σε ελληνικά ομόλογα θα είχαν πιθανότατα μεγάλες απώλειες, οδήγησε αμέσως τα περιθώρια κινδύνου υψηλότερα, αντιστρέφοντας τη θετική αξιολόγηση που είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή το ελληνικό πρόγραμμα.
«Η δυναμική χάθηκε, και δεν ξαναβρέθηκε ποτέ» αναφέρει.
Δείτε όλο το άρθρο ΕΔΩ