Παπαθανάσης: Κάθε ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους συμβάλλει σε νέες θέσεις εργασίας

Παπαθανάσης: Κάθε ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους συμβάλλει σε νέες θέσεις εργασίας
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης (Α) και ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης(Δ) μιλούν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αντικείμενο την παρουσίαση του «Σχεδίου νόμου για τη σύσταση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων», σε αίθουσα του υπουργείου, Αθήνα, Τρίτη 14 Μαΐου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει 14,9 δισ. ευρώ.

H Ελλάδα βρίσκεται, σύμφωνα με την Κομισιόν, στην 1η θέση σε σχέση με τις εκταμιεύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ και στο νέο ΕΣΠΑ 2021- 2027, ενώ παράλληλα η χώρα κατατάσσεται στην 3η θέση στην απορρόφηση του νέου ΕΣΠΑ με πληρωμές 1,169 δισ. ευρώ.

Αυτό ανέφερε, σε συνέντευξη Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι στο 100% αναμένεται να κλείσει η απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014- 2020 (19,35 δισ. ευρώ), η οποία ολοκληρώνεται τώρα. Με αποτέλεσμα, όπως είπε, η χώρα να μην έχει χάσει ούτε ένα ευρώ σε ευρωπαϊκούς πόρους. Οι πόροι για τα Προγράμματα Ανταγωνιστικότητα, Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή, Μεταφορές, Πολιτική Προστασία και Διασυνοριακή Συνεργασία, ανέρχονται σε 10, 744 δισ. ευρώ. Και η συνολική χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή, υπερβαίνει τα 4,16 δισ. ευρώ.

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει 14,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο. Στα οποία, αναμένεται ότι θα προστεθούν 2,3 δισ. ευρώ από την εκταμίευση του 4ου αιτήματος πληρωμής στο σκέλος των δανείων, τον Ιούλιο, και 1 δισ. ευρώ από την εκταμίευση του 4ου αιτήματος πληρωμής στο σκέλος των επιχορηγήσεων, τον Οκτώβριο. Με τους πόρους που πρόκειται να λάβει από το 4ο αίτημα εκταμίευσης το αμέσως προσεχές διάστημα, η χώρα θα υπερβεί το 50% του συνολικού προϋπολογισμού του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Μάλιστα, από τους πόρους του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως προκύπτει και από πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται ότι θα προστεθεί περίπου 5,3% στο ΑΕΠ της χώρας, από το 2022 έως το 2030.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, το Ταμείο Ανάκαμψης στηρίζει ήδη, με κονδύλια 1,4 δισ. ευρώ, 353.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το σκέλος των επιχορηγήσεων, και με 1,96 δισ. ευρώ από το σκέλος των δανείων, όπου το 50% των συμβασιοποιημένων δανείων αφορά ΜμΕ. Με τις επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων να κρίνονται καλύτερες έναντι των αντίστοιχων επιδόσεων των επιχειρήσεων σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Για το ΠΔΕ, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, ο προϋπολογισμός του για το 2024 ανέρχεται στα 12,2 δισ. ευρώ, καθιστώντας το φετινό ΠΔΕ το μεγαλύτερο των τελευταίων 15 ετών. Ενώ, προβλέπεται ετήσια αύξηση των πόρων για δημόσιες επενδύσεις, κατά 9%- 12%, τη διετία 2024- 2026. Οι πόροι του ΠΔΕ από το 2020 και μετά αποτελούν το 5%- 7% του ΑΕΠ. Ο προϋπολογισμός του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) είναι 10, 65 δισ. ευρώ, που με την υπερδέσμευση φτάνει στα 14,69 δισ. ευρώ. Το ποσοστό των ενταγμένων έργων στο ΕΠΑ ανέρχεται ήδη στο 84,61%, την ώρα που το ποσοστό των νομικών δεσμεύσεων φτάνει το 57,41%. Στο προωθούμενο προς ψήφιση στη Βουλή νέο πλαίσιο λειτουργίας του ΠΔΕ, το e-ΠΔΕ ΙΙ, προωθείται, μεταξύ άλλων, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του πληροφοριακού συστήματος καθώς και η διαλειτουργικότητα μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής Γιώργος Ζερβός, η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Νίκη Δανδόλου και ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης Ορέστης Καβαλάκης.

Ο κ. Σκάλκος, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Τα νέα Προγράμματα ΕΣΠΑ 2021- 2027 ακολουθούν δυναμική πορεία υλοποίησης, συνέχεια της επιτυχούς ολοκλήρωσης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της περιόδου 2014- 2020 σύμφωνα με τη στοχοθεσία τους. Με την πλήρη ενεργοποίησή τους (καθώς οι προσκλήσεις που έχουν εκδοθεί υπερβαίνουν το 50% του διαθέσιμου προϋπολογισμού) συμβάλλουν στην ταχεία εισροή των κοινοτικών πόρων στην ελληνική οικονομία χρηματοδοτώντας έργα και δράσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας, την ανάπτυξη των ελληνικών περιφερειών και την ενδυνάμωση κοινωνικής συνοχής».

Ο κ. Ζερβός, σημείωσε: «Σήμερα, 2 χρόνια μετά την έγκριση των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ της Προγραμματικής Περιόδου 2021- 2027, οι υψηλοί ρυθμοί ένταξης και συμβασιοποίησης νέων έργων, αλλά και η συνολική πορεία εφαρμογής τους, αποδεικνύουν τόσο τον άρτιο σχεδιασμό των αρμόδιων υπηρεσιών όσο την ορθή οργάνωση των διαδικασιών υλοποίησης. Αποτελεί σαφή βούληση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η αποτελεσματική αξιοποίηση και διαχείριση των διατιθέμενων ενωσιακών πόρων, έτσι ώστε να δοθούν άμεσες λύσεις σε υπαρκτά ζητήματα της καθημερινότητας, να επιτευχθούν οι στόχοι της ανάπτυξης και ενίσχυσης της οικονομίας της χώρας, με τελικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών».

Η κ. Δανδόλου, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε υψηλό επίπεδο συνεχάρη την Ελλάδα για την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2014- 2020 και την πορεία του νέου 2021- 2027. Έχουμε προχωρήσει σε προσκλήσεις χρηματοδότησης ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ προς τα συναρμόδια υπουργεία, ξεπερνώντας τον στόχο που είχε τεθεί για το τέλος του 2024, με την προσπάθεια να συνεχίζεται και τον πλήρη προγραμματισμό ως το 2027 να έχει εκπονηθεί και δημοσιευθεί. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συντελεστές και ιδιαιτέρως τις υπηρεσίες του υπουργείου μας για τη διαρκή και αποτελεσματική εργασία. Τέλος, σημειώνουμε πως και σε όρους Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου 2021- 2027, η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις απορρόφησης κοινοτικών πόρων μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ (3η θέση συνολικά, καθώς και σε καθαρές πληρωμές πλην προκαταβολών)».

Τέλος, ο κ. Καβαλάκης τόνισε: «Η Ελλάδα παραμένει σταθερά στη μικρή ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών που προηγούνται στην υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα έχουμε εισπράξει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάνω από το μισό του προϋπολογισμού που αναλογεί στη χώρα μας. Με τους πόρους αυτούς, και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, προχωρούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και μεγάλα έργα υποδομής, ενισχύονται με νέες παρεμβάσεις η απασχόληση, η κοινωνική συνοχή, η καινοτομία και η ιδιωτική οικονομία, με ιδιαίτερη έμφαση στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Με συνέπεια και αποτελεσματικότητα αξιοποιείται το σύνολο των πόρων από αυτό το καινοτόμο εργαλείο προς όφελος της ανάπτυξης της χώρας και της βελτίωσης της καθημερινότητας όλων των πολιτών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: