Παπαζάχος: Τρία ελληνικά ρήγματα μπορούν να δώσουν σεισμό 7,7 Ρίχτερ – Ποιες είναι οι επικίνδυνες ζώνες
- 30/03/2025, 13:00
- SHARE

Τρία είναι, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστα Παπαζάχο, τα ρήγματα στην Ελλάδα που έχουν τη δυναμική να προκαλέσουν σεισμό μεγέθους 7,7 Ρίχτερ, όπως αυτός που έπληξε πρόσφατα τη Μιανμάρ.
Όπως εξήγησε μιλώντας στο Star, «ένας σεισμός σαν της Μιανμάρ δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε. Για να δώσει ένας σεισμός τόσα πολλά Ρίχτερ με ένα ρήγμα εκατοντάδων χιλιομέτρων, πρέπει να γίνει σε μια ζώνη που μπορεί να τον “φιλοξενήσει”».
Ο καθηγητής ανέφερε τρεις συγκεκριμένες σεισμογενείς ζώνες στον ελλαδικό χώρο που έχουν αυτή τη δυνατότητα:
-
Το εξωτερικό ελληνικό τόξο, που ξεκινά από την Κεφαλονιά, συνεχίζεται νότια της Πελοποννήσου και εκτείνεται κατά μήκος των νοτίων ακτών της Κρήτης.
-
Η τάφρος του Βορείου Αιγαίου, με κατευθύνσεις προς Κωνσταντινούπολη αλλά και προς το ρήγμα της Ανατολίας.
-
Μια οριακή ζώνη που περνά από την Αμοργό.
«Δεν έχουμε εμπειρία από σεισμούς τέτοιου μεγέθους», σημείωσε ο κ. Παπαζάχος, αναφερόμενος στον σεισμό των 7,5 Ρίχτερ του 1956 στην Αμοργό. «Η θάλασσα, η απόσταση από τις ακτές και το γεγονός ότι δεν υπήρχαν τότε ψηλά κτήρια μας προστάτεψαν από μεγαλύτερες καταστροφές», εξήγησε.
Ο ίδιος τόνισε ότι σεισμοί όπως αυτός στη Μιανμάρ προκαλούν «αργές ταλαντώσεις» που επηρεάζουν κυρίως τα ψηλά κτίρια. «Όταν έγινε ο μεγάλος σεισμός του 365 μ.Χ. στη νότια Ελλάδα, μεγέθους 8,2 Ρίχτερ, δεν υπήρχαν πολυκατοικίες και ουρανοξύστες, γι’ αυτό και οι συνέπειες ήταν διαφορετικές», κατέληξε.