Παρά την οικονομική κρίση, η Γερμανία παραμένει πόλος έλξης για εξειδικευμένους εργαζόμενους

Παρά την οικονομική κρίση, η Γερμανία παραμένει πόλος έλξης για εξειδικευμένους εργαζόμενους
Photo: AFP
Παρά τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία που δείχνουν πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κινείται πολύ κοντά στην ύφεση.

Παρά τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία που δείχνουν πως η Γερμανία κινείται πολύ κοντά στην ύφεση, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παραμένει ελκυστικός προορισμός εξειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό.

Όπως αναφέρει έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι τρίτων χωρών εξακολουθούν να θέλουν να εργαστούν στη Γερμανία.

Έχοντας παρακολουθήσει τη σταδιοδρομία 30.000 ατόμων με υψηλά προσόντα που ήθελαν να έρθουν στη Γερμανία ως μετανάστες εργαζόμενοι από τον Αύγουστο του 2022, η προθυμία τους να μετακομίσουν στη χώρα αυξήθηκε αντί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, ανέφερε ο ΟΟΣΑ.

Περίπου το 92% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπησή του ζούσαν στο εξωτερικό και εξακολουθούσαν να ενδιαφέρονται να μετακομίσουν στη Γερμανία, πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι ανέφεραν περισσότερες διακρίσεις από ό,τι ανέμεναν προτού μετακομίσουν στη χώρα. «Αναφέρονται εμπειρίες διακρίσεων, ιδίως κατά την αναζήτηση στέγης και σε δημόσιους χώρους» σημείωσε ο Τόμας Λίμπιγκ του ΟΟΣΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανεργία

Εξάλλου και όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Destatis), το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία για τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 5,8%, όμοιο με του Δεκεμβρίου του 2023, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,9%.

Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε απροσδόκητα κατά 2.000 τον Ιανουάριο, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, αντιστρέφοντας την αύξηση κατά 2.000 τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση των ανέργων κατά 11.000 άτομα.

Υπενθυμίζεται πως τα στοιχεία για τη γερμανική ανάπτυξη που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν πως το ο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, με τις ελπίδες για ανάκαμψη στα πρώτα στάδια του 2024 να στηρίζονται εν μέρει στη διατήρηση μιας ανθεκτικής αγοράς εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: