Παρά τον φόβο των μαύρων κύκνων, οι αγορές παραμένουν απτόητες…

Παρά τον φόβο των μαύρων κύκνων, οι αγορές παραμένουν απτόητες…
Photo: pixabay.com
Σπάνια γεγονότα με μεγάλη επίδραση καθιστούν απίστευτα δύσκολη την πρόβλεψη του μέλλοντος  

Ο Nassim Taleb δημοσίευσε το «The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable» τον Απρίλιο του 2007, περίπου έξι μήνες πριν από τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση.

Στο βιβλίο υποστηρίζεται ότι σπάνια γεγονότα με μεγάλη επίδραση καθιστούν απίστευτα δύσκολη την πρόβλεψη του μέλλοντος. Το ότι η παγκόσμια οικονομία κατέρρευσε λόγω στοιχημάτων μόχλευσης σε ένα ριψοκίνδυνο κομμάτι της στεγαστικής αγοράς των ΗΠΑ θα μπορούσε να περιγραφεί ως ένα κλασικό γεγονός μαύρου κύκνου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Nicholas Colas, συνιδρυτής της DataTrek Research, συγκέντρωσε τα νούμερα για την απόδοση του χρηματιστηρίου από τη δημοσίευση αυτού του βιβλίου. Ο S&P 500 SPX έχει διαμορφωθεί σε μια βάση συνολικής απόδοσης 10,2%, η οποία, όπως λέει, είναι σχεδόν ίδια με τον ιστορικό μέσο όρο του.

«Παρότι ο σύγχρονος κόσμος γίνεται όλο και πιο περίπλοκος, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι μαύροι κύκνοι να  πετούν τριγύρω μας, αυτό δεν είναι εμφανές στα ιστορικά δεδομένα των αποδόσεων» είπε ο Colas. Ωστόσο αυτή είναι μια περίοδος που περιλαμβάνει αυτό που ο Colas αποκαλεί κλασικό γεγονός του μαύρου κύκνου, την πανδημία του 2020.

Μαθήματα

Τα αρνητικά γεγονότα μαύρου κύκνου συμβαίνουν αρκετά συχνά ώστε να γίνουν μέρος της επενδυτικής διαδικασίας. Κατά τη διάρκεια τέτοιων επεισοδίων οδηγούμαστε, εκ των πραγμάτων, σε κατανομές σταθερού εισοδήματος, δηλαδή στα ομόλογα. «Η στάθμιση στα χαρτοφυλάκια εξαρτάται από την ανοχή στον κίνδυνο που δείχνουν οι επενδυτές, αλλά μόνο τα αξιόγραφα χωρίς κίνδυνο τείνουν να εκτιμώνται όταν οι μαύροι κύκνοι αρχίζουν να γρυλίζουν» λέει.

Φυσικά, οι μαύροι κύκνοι μπορεί να δημιουργήσουν ευκαιρίες αν διαγνωστούν εγκαίρως και υπάρξει έκθεση εκ μέρους των επενδυτών σε ευρέως διαφοροποιημένα Index Funds.

Επίσης, για αυτές τις περιπτώσεις, προσφέρονται οι τεχνολογικές μετοχές. «Αυτή η ομάδα, που στηρίζεται στην καινοτομία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τομέα, μπορεί να δημιουργήσει νικητές. Το έχουμε δει πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια, με το Internet 1.0, μετά τον παγκόσμιο φορητό υπολογισμό και τώρα τη Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη που δίνει ώθηση στις τιμές των μετοχών, είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Marketwatch